Διασπασμένη πάλι η ΕΕ απέναντι στη Μόσχα - Αλλαγή στάσης της Γερμανίας;
Διχασμένη εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά η ΕΕ, απέναντι στι ρωσικές πρωτοβουλίες στη Συρία, τις πολιτικές χρήση «χημικών του Άσαντ» αλλά και την ισχυρή προυσία του Ιράν στην εμπόλεμη χώρα.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο εξ ονόματος και των 28 μελών της Ε.Ε. από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini υπογραμμίζεται ότι πρέπει «να λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο η απόφαση δεν κάλυψε την αεροπορική απόφαση της συμμαχίας. Η στάση αυτή «δεν αποτελεί έκπληξη», εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Οι 28 χώρες είναι διχασμένες: Από την μία η Γαλλία και η Βρετανία που συμμετείχαν στις επιδρομές, από την άλλη οι ουδέτερες και μεταξύ αυτών δύο μέλη του ΝΑΤΟ, πολλά εκ των οποίων έχουν διαφορετική άποψη για τα πλήγματα. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Ιταλίας η οποία διαβεβαίωσε ότι πρόκειται «για μια περιορισμένη δράση (…) η οποία δεν θα αποτελέσει την αρχή μιας κλιμάκωσης».
Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντίθετες στα πλήγματα καθώς φοβούνται την αντίδραση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin στενού συμμάχου του Bassar Al Assad.
«Η Ε.Ε. πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Πρέπει να αποφύγουμε κάθε χώρα να διεξάγει αυτόνομη πολιτική απέναντι στη Μόσχα. Είναι σημαντικό για την ύπαρξη της Ε.Ε.», τόνισε Ευρωπαίος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ουθεσίες έχουν ακουστεί και σο παρελθόν χωρίς όμως να οδηγηθεί η ένωση σε μια πραγματικά «κοινή» πολιτική Εξωτερικών και Άμυνας.
Στη διάρκεια της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. προσπάθησαν απλά να συμφωνήσουν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στη Μόσχα προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τον πόλεμο στη Συρία και να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να κινούνται παράλληλα με τις ΗΠΑ στο ζήτημα της αύξησης των κυρώσεων στο Κρεμλίνο και τους συνεργάτες του.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία για να την αναγκάσουμε να αλλάξει στάση. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να λυθεί το ζήτημα της συριακής κρίσης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Haiko Maas, ενώ διατύπωσε και επικρίσεις κατηγορώντας την Μόσχα μεταξύ άλλων για μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του υπουργείου του και για μια σειρά άλλων πράξεων.
«Πρέπει να ελπίσουμε τώρα ότι η Ρωσία θα κατανοήσει ότι μετά τη στρατιωτική απάντηση (…) πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε μια πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος ομόλογός του Jean Yves Ledrian.
Γερμανική μεταβολή απέναντι στη Μόσχα;
Ο Maas, Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός που όμως τηρεί σκληρότερη γραμμή έναντι της Ρωσίας απ’ ό,τι άλλα στελέχη του SPD, δήλωσε επίσης στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι η Μόσχα γίνεται ένας όλο και πιο «δύσκολος εταίρος», προσθέτοντας πάντως πως το Βερολίνο έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τον διμερή διάλογο, ειδικά σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία.
«Είναι καιρός, νομίζω, να επισημάνουμε ότι περιμένουμε εποικοδομητική συμβολή από ρωσικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης και της σύρραξης στη Συρία. Και επίσης ότι δεν θα προστατεύει απλά τον Σύρο πρόεδρο Bassar Al Assad πάντα», ανέφερε.
Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι αποπειράθηκε να επηρεάσει την έκβαση εκλογικών αναμετρήσεων σε δυτικές χώρες, ενώ αντιμετώπισε με χλεύη τον ισχυρισμό ότι βρισκόταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Γερμανία. Αρνήθηκε επίσης ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Sergei Scripal και της κόρης του στο έδαφος της Βρετανίας.
Ant;iueta, o πρόεδρος της Γερμανίας Frank Walet Steinmayer, -επίσης στέλεχος του SPD και πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας- σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή προειδοποίησε εναντίον της δαιμονοποίησης της Ρωσίας κι επισήμανε πως η χώρα του έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει ως προς τη συνέχιση του διαλόγου με τη Μόσχα, με δεδομένη την ιστορία της. Ο ίδιος είπε στην Bild am Sonntag ότι τον ανησυχεί η «καλπάζουσα αποξένωση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση» και προέτρεψε τους Γερμανούς πολιτικούς να αποφεύγουν να παρουσιάζουν τη ρωσική κυβέρνηση και τον ρωσικό λαό ως τον εχθρό.
Ο Maas από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση να υπάρξει νέα διεθνής προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, ενώ σημείωσε πως το Βερολίνο θα πρέπει να αξιοποιήσει τη σχέση του με τη Μόσχα για να εξασφαλίσει ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει «εποιkοδομητικό» ρόλο.
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η σύρραξη στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς τη Ρωσία», επισήμανε.
Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για την προμήθεια του ενός τρίτου του αερίου που καταναλώνει σε ετήσια βάση, βαδίζει εδώ και καιρό σε μια λεπτή γραμμή όσον αφορά τη σχέση της με τη Μόσχα: πίεσε να συνεχίσουν να της επιβάλλονται κυρώσεις εξαιτίας της στάσης της στην Ουκρανία και στην ανατολική Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζει τον διάλογο και τις εμπορικές συναλλαγές μαζί της.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...