Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η βρώμικη απειλή του σύγχρονου πειρατή Ερντογάν στον Κοσοβάρο: “Θα το πληρώσεις”…


Του Γιώργου Σκαφιδά

Έξι άνδρες, ανυποψίαστοι όλοι τους, συλλαµβάνονται ενώ πηγαίνουν στη δουλειά ένα πρωινό Πέµπτης από πάνοπλους µυστικούς πράκτορες. ∆εν οδηγούνται σε κάποιο αστυνοµικό τµήµα, αλλά… στο αεροδρόµιο, για να τους παραλάβει σιδηροδέσµιους ιδιωτικό αεροσκάφος. Μέσα σε λίγες ώρες βρίσκονται στην Τουρκία, όπου κατηγορούνται σαν τροµοκράτες. Χωρίς δίκη.

Οσα περιγράφονται συνέβησαν προ ηµερών στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσόβου. Εχουν ξανασυµβεί, ωστόσο, και στη Βουλγαρία (κράτος-µέλος της ΕΕ), αλλά και σε χώρες της Ασίας (Μαλαισία, Αφγανιστάν, Αζερµπαϊτζάν, Πακιστάν), όπως και της Αφρικής (Σουδάν, Σαουδική Αραβία, Μιανµάρ).

Θυµίζουν την υπόθεση Οτσαλάν. Ρίχνουν, όµως, σκιές πάνω και από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έσπευσαν να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ελλάδα µετά το πραξικόπηµα.

Ο ίδιος ο Τούρκος αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε προ ηµερών στο τηλεοπτικό κανάλι Habertürk ότι οι τουρκικές µυστικές υπηρεσίες (MİT) έχουν µεταφέρει στην Τουρκία συνολικά 80 «γκιουλενιστές» από 18 διαφορετικές χώρες, χωρίς ωστόσο να µπει σε λεπτοµέρειες.

∆ιεθνές δίκαιο, κυριαρχικά δικαιώµατα, εθνική ανεξαρτησία, σύνορα, συνθήκες, δικαστικές Αρχές είναι «ψιλά γράµµατα» για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος πλέον θεωρεί ότι µπορεί να στέλνει τους µυστικούς πράκτορές του ανά την υφήλιο σε ξένα εδάφη, µε την αποστολή να προχωρούν σε απαγωγές και να στέλνουν «πακέτο» στην Τουρκία όποιον εκείνος θεωρεί εχθρό.

Ο Ερντογάν δεν κρύβει τις διαθέσεις του. Αντιθέτως, µάλιστα, τις διατυµπανίζει, σε µια λογική σύγχρονου πειρατή που θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωµα να καταπατάει τους νόµους ξένων χωρών, όποτε εκείνος κρίνει σκόπιµο.

«Αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να κάνει το τουρκικό κράτος. Υπάρχουν τόσο πολλοί προδότες στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε από την πλευρά του και ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί (που πλέον «ψηφίζει» Ερντογάν στις εκλογές), χαιρετίζοντας ανοιχτά ακόµη και µια ενδεχόµενη απόπειρα απαγωγής του ίδιου του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

«Σήµερα η Τουρκία εντοπίζει τροµοκράτες έξω από τα σύνορά της και µπαίνει στις κρυψώνες τους. Αυτοί προσπαθούν να διαφύγουν, αλλά εµείς τους κυνηγάµε. ∆εν πρόκειται να περιµένουµε καµία έγκριση από κανέναν για τέτοιου είδους κινήσεις» διακήρυξε ο Ερντογάν προ ηµερών από την Κωνσταντινούπολη, στον απόηχο του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει λίγα 24ωρα νωρίτερα µε τις απαγωγές έξι Τούρκων στο Κόσοβο.

Ηταν 29 Μαρτίου, µόλις πριν δυο εβδοµάδες, όταν έξι Τούρκοι, πέντε εκπαιδευτικοί και ένας γιατρός, µόνιµοι κάτοικοι Κοσόβου, βρέθηκαν να οδηγούνται από άνδρες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών µε αεροσκάφος στην Τουρκία. Κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Αγκυρα χρεώνει την αποτυχηµένη απόπειρα πραξικοπήµατος του 2016. Η απέλασή τους πραγµατοποιήθηκε στα κρυφά, υπό µορφή πειρατείας, χωρίς να έχει προηγηθεί καµία δίκη ή άλλη νόµιµη διαδικασία. Ακόµη και η ίδια η πολιτική ηγεσία το Κοσόβου πληροφορήθηκε για την επιχείρηση εκ των υστέρων, όταν οι συγγενείς των απαχθέντων άρχισαν να αναζητούν τους ανθρώπους τους, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν ήδη σταλεί «νύχτα» στα µπουντρούµια των τουρκικών φυλακών.

Ακόµη και σε µια περιοχή όπως το Κόσοβο, που µαζί µε τη Βοσνία αποτελεί ίσως το πιο «τουρκόφιλο προπύργιο» των Βαλκανίων, οι αντιδράσεις ήταν εντονότατες. Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραµούς Χαραντινάι έσπευσε να αποπέµψει τόσο τον υπουργό Εσωτερικών όσο και τον επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών. Ο Ερντογάν, ωστόσο, επρόκειτο να «ξαναχτυπήσει», διαµηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θεωρεί το Κόσοβο προτεκτοράτο του.

«Πρωθυπουργέ του Κοσόβου, από πότε προστατεύεις εκείνους που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπηµα στην Τουρκία; ∆εν ξέρεις ότι αναγνωρίσαµε την ανεξαρτησία σας αµέσως µετά την Αµερική; Πώς µπορείς να υπερασπίζεσαι τους πραξικοπηµατίες ενώ η Τουρκία σε έχει αγκαλιάσει ως αδελφό; Θα το πληρώσεις. Η καριέρα σου τελείωσε». Τάδε έφη ο Τούρκος πρόεδρος, σαν να απευθύνεται σε κάποιον τον οποίο, προφανώς, θεωρεί «υποτακτικό» του.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν, ωστόσο, και όσα είχαν εκτυλιχτεί στη γειτονική µας (και ευρωπαϊκή) Βουλγαρία τον Αύγουστο του 2016, µε πρωταγωνιστή έναν τότε 43χρονο Τούρκο υπήκοο, ονόµατι Αµπντουλάχ Μπουγιούκ, τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν κατηγορούσε ως «γκιουλενιστή», αν και ο ίδιος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βουλγαρία ήδη από το 2015, κοινώς πολύ πριν από την απόπειρα πραξικοπήµατος.

Η βουλγαρική ∆ικαιοσύνη είχε µπλοκάρει, και µάλιστα δύο φορές, την έκδοση του Μπουγιούκ, αµφισβητώντας το αν εκείνος µπορεί να έχει δίκαιη δίκη στην πατρίδα του. Το υπουργείο Εσωτερικών, όµως, «ξαφνικά» τον παρέδωσε, µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να παραδέχεται ότι ήταν µια κίνηση «στο όριο του νόµου» για να µπορέσει η Σόφια να συνεχίσει να έχει καλές σχέσεις µε την Τουρκία.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]