Σε νευρική κρίση το Μαξίμου
Η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, η ενόχληση που αυτή η εξέλιξη προκάλεσε στο Κίνημα Αλλαγής και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναδύονται στο κυβερνητικό εταιρικό σχήμα, με επίκεντρο τα εθνικά θέματα, τροφοδοτούν έντονη φημολογία για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κεντρική πολιτική σκηνή και για διεργασίες που ενδεχομένως εκκινούν από την πρόθεση διαμόρφωσης νέων σχημάτων συνεργασίας. Οσο και αν ο κ. Θεοδωράκης φρόντισε να διακηρύξει σε όλους τους τόνους –πριν και μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα χθες– ότι δεν είναι στις προθέσεις του η είσοδος στην κυβέρνηση, από πολλές πλευρές η συνάντηση αξιολογήθηκε ως ένα πιθανό πρώτο βήμα προς μια τέτοια εξέλιξη. Αλλωστε, στην κυβερνητική πλειοψηφία κάθε άλλο παρά ανέφελη είναι στη δεδομένη συγκυρία η συγκατοίκηση των κυβερνητικών εταίρων.
Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε –πέραν του μεγάλου θέματος της επικαιρότητας, τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου– η πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία εθνικού συμβουλίου ασφαλείας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει η εν λόγω πρόταση βάση συζήτησης, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας θεσμών που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είπε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά. Πάντως, υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει, απαντώντας σε σχετική πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η συζήτηση για τη δημιουργία εθνικού συμβουλίου ασφαλείας είναι προτιμότερο να γίνει σε ουδέτερο χρόνο και όχι με ανοικτά ζητήματα σε εξέλιξη. Ενδεχομένως η πολιτική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση να προκάλεσε δεύτερες σκέψεις για άνοιγμα μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει και σε διάχυση της πίεσης αυτής στο σύνολο του πολιτικού φάσματος. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε, τέλος, τον κ. Θεοδωράκη για την προετοιμασία από το ΥΠΕΞ ενός σχεδίου για τη δημιουργία συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, ενός –κυβερνητικού– επιχειρησιακού οργάνου και όχι του διακομματικού φορέα που προτείνει το Ποτάμι. Ο κ. Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης πλαισίου συνεννόησης και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να μπει στην κυβέρνηση.
Πάντως, στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνουν να ενισχύονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος φρόντισε να δώσει το στίγμα του, καθιστώντας σαφές ότι κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με το Μαξίμου. Ετσι, χαρακτήρισε κατάσταση «ομηρίας» αυτή στην οποία βρίσκονται οι συλληφθέντες στρατιωτικοί. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ομηρία, ενώ επικριτικοί σε σχέση με τις δηλώσεις Καμμένου εμφανίσθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Σία Αναγνωστοπούλου.
Ο κ. Φίλης
Την ίδια στιγμή, οι αναφορές του κ. Νίκου Φίλη, ότι το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών δεν είναι αυτή τη στιγμή το μείζον, προκάλεσαν αντίδραση όχι μόνο από την πλευρά των ΑΝΕΛ, με τον κ. Δημήτρη Καμμένο να τη χαρακτηρίζει «απάνθρωπη», προσθέτοντας ότι ο τέως υπουργός Παιδείας δεν διαβάζει καλά τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά και της έτερης κυβερνητικής συνιστώσας, του κινήματος «Πράττω», του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Σε κείμενό του με τίτλο «Ενδοτισμός χωρίς όρια», το μέλος του κινήματος Στάθης Διομήδης ασκεί κριτική στον κ. Φίλη αλλά και στους «53+» για πρόσφατη τοποθέτησή τους υπέρ μιας άμεσης λύσης στο Μακεδονικό, ακόμα και χωρίς συνταγματική αλλαγή στην ΠΓΔΜ.
Δώρα Αντωνίου
Καθημερινή
Δηλαδη το κινημα "Πραττω" θεωρει πως ο αρχηγος τους,ο Κοτζιας, δεν ειναι
ΑπάντησηΔιαγραφήενδοτικος; Ή ειναι απλα ενδοτικος με ορια;
Ενδοτικος ειναι μονο ο Φιλης;
Μηπως ολη αυτη η "ιστορια" με Φιλη ειναι εκμεταλλευσιμη για να "αποδειξουν"
οι "συνιστωσες" του ΣΥΡΙΖΑ τον δηθεν "πατριωτισμο" τους;
ΓΜ