Κοτζιάς: Αναζητούμε τεχνικό τρόπο για να ξεμπλοκάρουμε τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αλβανία
Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή, ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως η Ελλάδα προσπαθεί να υπερβεί το μπλοκάρισμα με όχημα πιθανές τεχνικές βελτιώσεις στο προσύμφωνο του 2009. Τόνισε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη γραμμή του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ούτε όμως θέλει να μείνει αδρανής και να χάσει την όποια ευκαιρία για κήρυξη ΑΟΖ.
«Απ’ τη στιγμή που πήγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, η όλη υπόθεση βρέθηκε σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η αλήθεια. Διότι εμείς ορθά υπερασπιζόμαστε την υπάρχουσα συμφωνία που εσείς υπογράψατε, εκείνοι ορθά δε μπορούν να παρακάμψουν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Άρα έχουμε τρεις επιλογές μπροστά μας: Η μία είναι να μακαρίζουμε μια συμφωνία που ουδέποτε επικυρώθηκε απ’ αυτούς που την υπέγραψαν και να πάμε και τα επόμενα 50 χρόνια έτσι, ώστε να μη μπορεί η Ελλάδα και κατά προέκταση και η Αλβανία ν’ αξιοποιήσουν την ΑΟΖ τους. Η δεύτερη είναι να προσπαθήσουν οι Αλβανοί, ν’ αποδεχθούμε εμείς τις αποφάσεις του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου, πράγμα που δε γίνεται με τίποτα. Δε χάσαμε και καμιά σύγκρουση, ώστε να υποχρεωθούμε να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις Δικαστηρίων τρίτων κρατών. Και η τρίτη είναι να ζητήσουμε, αν υπάρχει τεχνική οδός, να διορθωθούν τεχνικά ζητήματα ή όχι.
Η δική μας γνώμη είναι ότι μια πραγματική συμφωνία είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία φάντασμα. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, πώς θα φύγουμε από το μπλοκάρισμα που υπάρχει ανάμεσα σε δυο πλευρές που επί δέκα χρόνια δεν προχωρούν καθόλου τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας, όχι συμφωνίας φάντασμα, μιας πραγματικής συμφωνίας.
Και η συμφωνία, για να εξηγούμαστε, αφορά το 9% της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Είναι 1.190 τετραγωνικά χιλιόμετρα η ελληνική πλευρά, εφ' όσον έχει 12 μίλια η αιγιαλίτιδα ζώνη, είναι 1.220 τετραγωνικά χιλιόμετρα η αλβανική, η οποία έχει ήδη κηρύξει εδώ και χρόνια τα 12 μίλια ως αιγιαλίτιδα ζώνη, και απομένει ένας ρόμβος που είναι περίπου το 9% της θαλάσσιας ζώνης. Πρέπει μ’ αυτό να βρούμε αν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα ή όχι», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Επίσης επέκρινε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς τους, κατηγορώντας τες πως δεν έφεραν εγκαίρως τη συμφωνία προς επικύρωση στη Βουλή, πριν φτάσει ενώπιον του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων, είπε ο κ. Κοτζιάς, συνέβαλε στο να μετατραπεί η συμφωνία του 2009 σε «φάντασμα», και να μην εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις που την υπέγραψαν.
Liberal
Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα παραχωρεί δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Αλβανία!
Το θεατρο μεταξυ γαλαζοπρασινων και ροζε δεν φτουραει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι τοσο στημενο το σκηνικο που κανενα κομματοσκυλο δεν αναφερεται στην
προσπαθεια εξομοιωσης ψευτοτσαμηδων με τους Βορειοηπειρωτες,μεσω της
αποκηρυξης των ορων "τσαμουρια" και "Βορεια Ηπειρος"!
Με ποιο αιτιολογικο εξομοιωνονται αυτοι οι οροι;
Πως σκοπευουν να τους μετονομασουν;
Πως διασφαλιζονται τα κυριαρχικα μας δικαιωματα απεναντι στους "τσαμηδες"
που θα απαιτουν ιδιοκτησιακα δικαιωματα,καθως αποκοπτονται απο το
βεβαρυμενο και εγκληματικο παρελθον των προγονων τους μεσω αυτης της
μετονομασιας;
ΓΜ