Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κράτος μέλος της ΕΕ “δορυφόρος” της Άγκυρας: Ενεργειακά “οφέλη” εις βάρος της Λευκωσίας


Στο κενό έπεσαν εκβιασμοί της Άγκυρας όπως και παιγνίδι κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο είχαν την ανατροπή των θετικών, για τη Λευκωσία και την Αθήνα, αναφορών στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Τα Συμπεράσματα εγκρίθηκαν χωρίς καμιά διαφοροποίηση αναφορικά με τις προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη και στο Αιγαίο.

Φόρμουλα ανατροπής των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, επεδίωξε σύμφωνα με πληροφορίες του συναδέλφου Παύλου Ξανθούλη της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, να σερβίρει συγκεκριμένο κράτος-μέλος της Ε.Ε, προς όφελος της Άγκυρας και εις βάρος της Λευκωσίας.

Η φόρμουλα, την οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Φ», παρέπεμπε σε διαμοιρασμό των φυσικών πόρων της Κύπρου αναφέροντας χαρακτηριστικά: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παροτρύνει όλα τα μέρη να συνεργαστούν για την αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος όλων…
Η προκλητικά απαράδεκτη φόρμουλα επιχειρήθηκε να προωθηθεί στο τέλος του κειμένου των Συμπερασμάτων από συγκεκριμένο κράτος-μέλος της Ε.Ε (σ.σ. αυτή τη φορά δεν είναι η Βρετανία), κατόπιν ενεργειών και παρεμβάσεων της Τουρκίας.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η κίνηση του εν λόγω κράτους-μέλους που ενήργησε ως «βαποράκι» των τουρκικών επιδιώξεων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος απέρριψε κάθε σκέψη για διαφοροποίηση του κειμένου των Συμπερασμάτων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία, σε διπλωματικό επίπεδο, επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου, διασφαλίζοντας την υιοθέτηση των Συμπερασμάτων από τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς τροποποιήσεις.

Την ίδια ώρα, όπως δημοσίευσε χθες ο «Φ», η Άγκυρα εκδήλωνε εντονότατες παρεμβάσεις προς όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της Κοινότητας, εκβιάζοντας ότι σε περίπτωση έγκρισης των Συμπερασμάτων, η Ε.Ε θα έθετε εν αμφιβόλω την πραγματοποίηση της ευρωτουρκικής συνάντησης της Βάρνας και τη συμμετοχή του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα είναι οι αναφορές σε «έντονη καταδίκη» για τις «παράνομες ενέργειες» που της αποδόθηκαν από τους «28», σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση για πρώτη φορά ενός πλαισίου διαρκούς παρακολούθησης των εξελίξεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τόσο η προκλητική φόρμουλα του κράτους-μέλους της Ε.Ε, όσο και οι εκβιασμοί της Άγκυρας έπεσαν τελικά στο κενό, με αποτέλεσμα το κείμενο των Συμπερασμάτων να εκδοθεί χωρίς καμιά διαφοροποίηση σε σχέση με τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως το είχε αποκαλύψει ο «Φ»:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επαναλαμβάνοντας τα Συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2014 και της δήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις καλές γειτονικές σχέσεις και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία επί των συνεχιζόμενων κρατήσεων Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία, περιλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών (σ.σ. η φράση αυτή προστέθηκε στο δείπνο μετά από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα) και καλεί για σύντομη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών, σε διάλογο με τα κράτη-μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα ζητήματα αυτά (will remain seized on these matters)», αναφορά η οποία αποτελεί το μεγάλο κέρδος της Λευκωσίας.

Σημαντικό ρόλο για την έγκριση του τελικού κειμένου, διαδραμάτισαν τρεις παράγοντες:
Το γεγονός ότι η Βρετανία ήταν αποκλειστικά απασχολημένη με το ζήτημα της Ρωσίας και την επίθεση κατά του Ρώσου διπλού πράκτορα στο Salisbury και αξίωνε πολύ σκληρά συμπεράσματα, κάτι που δημιούργησε την ανάγκη «αναλογικότητας» και στην περίπτωση των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αποφασιστικότητα της Λευκωσίας, όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα κρίσιμα σημεία των τουρκικών διαβημάτων και εκβιασμών, αλλά και στην προκλητική φόρμουλα που μετέφερε κράτος-μέλος της Ε.Ε, σε συνεννόηση με την Άγκυρα.

Η στόχευση της όλης προσπάθειας από τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη που ζήτησε και εξασφάλισε ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την πολύ καλή προετοιμασία που αθόρυβα έκανε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία, υπό τον Πρέσβη Νίκο Αιμιλίου.

«Χαρτί» προς αξιοποίηση

Όπως επανειλημμένα δημοσίευσε ο «Φ», το κείμενο των Συμπερασμάτων είναι μεν ένα ισχυρό χαρτί, αλλά αποκτά ουσιαστική σημασία μόνον όταν αξιοποιηθεί και κεφαλαιοποιηθεί στον πολιτικό στίβο. Με άλλα λόγια, η αξία του εν λόγω θετικού κειμένου Συμπερασμάτων θα διαφανεί στην περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σενάριο το οποίο θεωρείται πολύ πιθανό, υπό το φως των εξαγγελιών Ερντογάν και Οζερσάι για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με βάση τα Συμπεράσματα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα και γίνεται κατανοητό ότι η Λευκωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από την επιδίωξη επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειές της.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]