Έτσι θα επιβεβαιωθεί η ελληνική κυριαρχία στα Ίμια: Το κόστος που πρέπει να πληρώσει η Τουρκία
Γράφει ο Δημήτρης Διακομιχάλης
“Έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Έλληνες σας περιμένουμε.” Αυτές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλτιρίμ με την ευκαιρία συμπλήρωσης 22 χρόνων από τα γεγονότα στα Ίμια, σε συνδυασμό με τα όσα σε τακτά χρονικά διαστήματα εκστομίζονται από όλο τον πολιτικό κόσμο της γειτονικής χώρας (Ερντογανικούς, Κεμαλιστές, Εθνικιστές) σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με αποκορύφωμα τον πρόσφατο εμβολισμό της Ελληνικής ακταιωρού μέσα στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, συνθέτουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό.
Γι’ αυτό επιβάλλεται να αναλυθεί σωστά η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και επιτέλους να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς προκλήσεις και να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Αυτό θα γίνει μόνο εάν καταλάβουν οι ηγέτες της διπλανής χώρας ότι το όποιο εγχείρημα εναντίον της χώρας μας θα έχει κόστος πολύ μεγαλύτερο από τα προσδοκώμενα οφέλη.
Η Τουρκική ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας για να είναι συνεπής ο Μπιναλί Γιλτιρίμ γι’ αυτά που είπε για την επέτειο, στις 28 Ιανουαρίου 2018 που ο Δήμος Καλύμνου τίμησε τους Ήρωες των Ιμίων παρουσία του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, έκαναν πράξη τις απειλές του σε βάρος της χώρας μας με συγκεκριμένο τρόπο:
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Ιανουαρίου τουρκικές ακταιωροί και πολεμικό σκάφος βρίσκονταν ανατολικά και των δύο νησιών, εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων δημιουργώντας αυτό που ο Θεμιστοκλής χαρακτήρισε ως ξύλινα τείχη και που δυστυχώς αυτό το τοίχος των πλοίων της Τουρκίας το αντιμετώπισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Πάνος Καμμένος όταν με το Πολεμικό πλοίο Νικηφόρος σε απόσταση δύο μιλίων από τα Ίμια έριχνε στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο το στεφάνι, προς τιμή των τριών αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους στις 31 Ιανουαρίου 1996 υπερασπιζόμενοι τα όσια και τα ιερά της πατρίδας μας, σε απόσταση δύο μιλίων από τα Ίμια.
Πως όμως φθάσαμε χρονικά σ’ αυτό το σημείο και σήμερα οι Τούρκοι με τα επιχειρησιακά τους σχέδια, σχεδόν σε μόνιμη βάση βρίσκονται εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων ανατολικά και των δύο βραχονησίδων με ισχυρή παρουσία ακταιωρών και πολεμικών πλοίων και εμείς να μην τολμούμε να τους εκδιώξουμε από τα χωρικά μας ύδατα;
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής όταν εμφανίζονται στη περιοχή τα αλιευτικά μας γίνονται πραγματικές ναυμαχίες για να βγάλουν οι ψαράδες μας το μεροκάματο τους, ή όταν πηγαίνουν προς τα Ίμια τα περιπολικά της Ελληνικής ακτοφυλακής ή τα σκάφη του Π.Ν, έχουμε περιστατικά όπως αυτό με το Νικηφόρος προ ημερών, ή όπως αυτό που συνέβη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (12-2-2018) όταν Τουρκική ακταιωρός με χαρακτηριστικά TCSG UMUT(703) εμβόλισε το ΠΑΘ «ΓΑΥΔΟΣ» 090Λ.Σ που εμείς κακώς δεχθήκαμε αυτό που είπε ο Γιλτιρίμ ότι έγινε ατύχημα.
Γιατί ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση και ταυτόχρονα διατυμπανίζουμε διά του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού κυρίου Τσίπρα, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κυρίου Πάνου Καμμένου και του Υπουργού των Εξωτερικών κυρίου Ν. Κοτζιά ότι η εδαφική μας ακεραιότητα είναι εξασφαλισμένη; Ή μήπως τα Ε.Χ.Υ δεν είναι τελικά Εθνικός χώρος;
Αλήθεια θα πρέπει και θα έχει ξεχωριστό Εθνικό ενδιαφέρον αν ο Πρωθυπουργός της χώρας, είτε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είτε ο Υπουργός των Εξωτερικών είτε οι αρχηγοί όλων των κομμάτων επιβιβαστούν σ’ ένα Καλύμνικο αλιευτικό και να κάνουν μια προσπάθεια να βρεθούν σε απόσταση 20-30 μέτρων έστω από την Ανατολική πλευρά των Ιμίων, για να συνειδητοποιήσουν την αλήθεια και την πραγματικότητα. Δεν μιλούμε βέβαια για την δυνατότητα των ψαράδων μας να ψαρεύουν μεταξύ των δύο βραχονησίδων ή από την Δυτική πλευρά των βραχονησίδων δηλαδή από τη πλευρά που βλέπει προς την Τουρκία και εντός των Ελληνικών χωρικών μας υδάτων, γιατί αυτό πλέον είναι αδύνατον. Ας κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Χώρας, αυτό που έκανε ο Πρόεδρος Ερντογάν στο Βόρειο Αιγαίο στη περιοχή της Θάσου και ανέβηκε στο Ψαράδικο μαζί με τους Τούρκους Ψαράδες για να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα στα Ίμια, στη Θάσο, σε όλο το Αιγαίο. Οι φωτογραφίες του Τούρκου Προέδρου είναι αποκαλυπτικές.
Φθάσαμε όμως μέχρι εδώ γιατί εμείς βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας με συγκεκριμένες ενέργειες, επειδή τελικά δεν έχουμε εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.
Τέσσερις είναι οι σταθμοί κλειδιά που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και που ασφαλώς είναι αναστρέψιμη εάν θέλουμε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.
1ον) Μετά την νύκτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 που υπήρξε το ατυχές ναυτικό γεγονός με τους τρεις αξιωματικούς του Π.Ν νεκρούς και την απεμπλοκή όπως έγινε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, ο βοσκός Αντώνης Βεζυρόπουλος συνέχισε να πηγαίνει κανονικά στα Ίμια, σχεδόν κάθε μέρα, μέχρι και τον Απρίλιο του 2004.
Από τον Φεβρουάριο του 1996 ο Δήμος Καλυμνίων στήριζε οικονομικά τον βοσκό πληρώνοντας του 6000,00 ευρώ ετησίως για τα καύσιμα και τα χόρτα που πήγαινε στα πενήντα κατσίκια που έβοσκαν και στα δύο Ίμια, σχεδόν κάθε ημέρα μέχρι τις 31/12/2002 που άλλαξε η Δημοτική αρχή.
Από τον Γενάρη του 2003 και για ενάμιση χρόνο ούτε ο Δήμος, ούτε το κράτος φρόντισε για να παραμείνει ο βοσκός Αντώνης Βεζυρόπουλος στις βραχονησίδες, να του καταβάλλονται αυτά τα ελάχιστα χρήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει το πήγαινε έλα στα Ίμια και έτσι τον Απρίλιο του 2004 πήρε τα κατσίκια του και έφυγε από τα νησιά.
2ον) Η απόφαση του Συμβουλίου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 8 Ιουλίου του 1997 είναι ο δεύτερος σταθμός – κλειδί στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη περιοχή των Ιμίων.
Στις 8 Ιουλίου το 1997 στο κοινό ανακοινωθέν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Σημίτης και με ικανοποίηση σημείωσαν τη σύγκλιση απόψεων που επετεύχθη μεταξύ του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου και του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Ισμαήλ Τζεμ, συνάντηση την οποία οργάνωσε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ωλμπραϊτ.
Μεταξύ των θεμάτων που έπρεπε να προωθηθούν στα πλαίσια των διμερών σχέσεων ήταν και ο “Σεβασμός στα νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την Εθνική κυριαρχία τους.”
3ον) Η κυβέρνηση της χώρας μας δυστυχώς στο κείμενο των Συμπεράσματων της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο ΕΛΣΙΝΚΙ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου του 1999 δέχτηκε ότι υπάρχουν συνοριακές διαφορές με την Τουρκία.
Συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο Διεύρυνση αναφέρεται: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την περιεκτική φύση της διαδικασίας προσχώρησης η οποία τώρα περιλαμβάνει 13 υποψήφια κράτη εντός ενιαίου πλαισίου.
Τα υπόλοιπα κράτη συμμετέχουν στη διαδικασία προσχώρησης επί ίσοις όροις. Πρέπει να συμμερίζονται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζονται στις Συνθήκες. “Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων.
Αλλιώς θα πρέπει να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου εντός εύλογου χρονικού Διαστήματος.
4ον) Η απάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ σε ερώτηση δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού “Spiegel” ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα είναι οι τέσσερις γωνίες του καμβά τις οποίες αξιοποιούν οι Τούρκοι στη αναθεωρητική πολιτική τους για αλλαγή του status στο Αιγαίο με αιχμή την περιοχή των Ιμίων.
Γι’ αυτό κατά παράβαση κάθε έννοιας σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου βλέπουμε να κλιμακώνεται η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο με συγκεκριμένες στοχεύσεις:
- Ότι αυτοί έχουν την ευθύνη έρευνας και Διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού,
- Ότι αποτελεί αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου για την Θάλασσα.
- Η συνεχόμενη αμφισβήτηση άλλοτε 18, άλλοτε 25 και άλλοτε 152 νησιών.
- Παράνομες NAYTEX σε όλο το Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αποκλείοντας συγκεκριμένα νησιά.
- Απειλή άσκησης βίας σε περίπτωση που η χώρα μας θα προχωρήσει στη ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο.
Όλη αυτή η επικίνδυνη κατάσταση για τα εθνικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο με την πολιτική του κατευνασμού που ακολουθείται απέναντι στη Τουρκία εδώ και χρόνια οδηγεί σε Εθνικά αδιέξοδα, με την Ε.Ε. να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση και να ανέχεται να εκβιάζεται καθημερινά από την γειτονική χώρα και το ΝΑΤΟ ιδιαίτερα στην περίπτωση των Ιμίων να το παίζει Πόντιος Πιλάτος.
Επειδή τα Ίμια δεν είναι Τουρκικά όπως είπε ο Ρ.Τ. Ερντογάν την επομένη του εμβολισμού, αλλά Ελληνικά, ξεχνώντας σκόπιμα την Συνθήκη της Λωζάνης, άρθρα 12, 15, 16, την Ιταλοτουρκική Συμφωνία του 1932 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, προσωπικά κάθε φορά που θα επαναλαμβάνουν οι Τούρκοι ιθύνοντες αυτούς τους απαράδεκτους και ψευδείς ισχυρισμούς για το status στο Αιγαίο, θα αντικρούω τους ισχυρισμούς τους με δικούς τους κάθε φορά διαφορετικούς στρατιωτικούς χάρτες στους οποίους φαίνεται καθαρά ότι τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Και αυτά τα στοιχεία των Τουρκικών στρατιωτικών χαρτών δεν μπορεί να τα αγνοούν και να μην τα λαμβάνουν υπόψιν τους ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ ούτε και η Ε.Ε και να σφυρίζουν αδιάφορα.
Είναι ντροπή να έχουν αυτή τη στάση και συμπεριφορά οι Σύμμαχοι και «φίλοι» μας γιατί και αυτοί έχουν τους δικούς τους χάρτες που δείχνουν ότι τα Ίμια βρίσκονται στην Ελληνική κυριαρχία.
Αν τελικά οι σύμμαχοι και φίλοι μας αντιμετωπίζουν τη χώρα μας με αυτό τον περιφρονητικό τρόπο, χωρίς να συμβάλλουν στοιχειωδώς στη διασφάλιση της Εθνικής μας ακεραιότητας σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις, τότε πράγματι ήλθε η ώρα να αναζητήσουμε και άλλους ποιο ειλικρινείς φίλους.
Η στάση και συμπεριφορά απέναντι στη χώρα μας των δύο αυτών υπερεθνικών οργανισμών είναι αποτέλεσμα και της έλλειψης μεγάλων ηγετών στο τιμόνι της χώρας μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου.
Γι’ αυτό επιβάλλεται επιτέλους και δεν θα κουραστώ να το γράφω ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του, ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συμβάσεις κατοχυρώνουν τα εθνικά μας συμφέροντα, ξεπερνώντας τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα δυνατότητες που έχει, να συγκαλέσει εκτάκτως σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και της στρατιωτικής ηγεσίας, για να χαράξουν Εθνική στρατηγική απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα με ενέργειες και δράσεις βραχυμεσοπρόθεσμες και τις οποίες όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η στρατιωτική ηγεσία να δεσμευτούν ότι θα κάνουν πράξη.
Όμως άμεσα η κυριαρχία μας στα Ίμια θα επιβεβαιωθεί μόνον εάν τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Π.Ν περιπολούν σε μόνιμη βάση μεταξύ Ιμίων και Τουρκικών Ακτών εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων. Έτσι θα ψαρεύουν ανενόχλητοι οι ψαράδες μας και οι Τούρκοι δεν θα παραβιάζουν τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.
Κύριε Πρόεδρε μην μου πείτε ότι το Σύνταγμα δεν σας δίνει την δυνατότητα αυτή, να καλέσετε εσείς το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, γιατί το Σύνταγμα τα μνημονιακά χρόνια δυστυχώς έχει γίνει…… και αυτό το γνωρίζετε εσείς καλύτερα από τον καθένα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, μπορεί η αντιπαράθεση για τα μνημόνια και για τα «σκάνδαλα» να είναι στο κόκκινο με δηλητηριώδη βέλη από όλες τις μεριές, αυτό όμως δεν σας δικαιολογεί να σιωπάτε περίπου για τα Ελληνοτουρκικά και να ανέχεστε παθητικά την Τουρκική επιθετικότητα.
Η Ελληνική πολιτική ηγεσία στο σύνολο της πρέπει να θυμάται σταθερά την θεωρία των δυόμιση πολέμων μια θεωρία που εκφράζει όλο το πολιτικό κόσμο της Τουρκίας. Ο Ρ.Τ. Ερντογαν ότι κάνει στο Αιγαίο δεν το κάνει για εσωτερική κατανάλωση. Ας το καταλάβουν οι πολιτικοί μας.
Ας ελπίσουμε ότι η δήλωση του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά ότι η Τουρκία με τον εμβολισμό του ΓΑΥΔΟΣ στα Ίμια ξεπέρασε το κόκκινο, εκφράζει στο σύνολο της, την Κυβέρνηση και σε ενδεχόμενη νέα πρόκληση θα αντιδράσει ανάλογα.
Τα όσα συμβαίνουν με τους ψαράδες μας όχι μόνον στα Ίμια και τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου αλλά σε όλο το Αιγαίο, που βλέπουν τα Τουρκικά ψαράδικα να αλωνίζουν στη κυριολεξία εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων καταστρέφοντας τα πάντα, και χαρτογραφώντας ευαίσθητες στρατιωτικές περιοχές, με την προστασία μάλιστα των Τουρκικών ακταιωρών, ενώ στα διεθνή ύδατα σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής επιχειρούν με πειρατικό τρόπο, στα πλαίσια των προβλέψεων του ICCAT, να κάνουν νηοψίες σε καλύμνικα ψαράδικα χωρίς Ελληνική παρουσία και προστασία είτε από την Ελληνική ακτοφυλακή είτε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αποτελεί πραγματικά «αιτία πολέμου» και επιβάλλεται άμεσα η εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου προστασίας των ψαράδων μας και φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων μας από την Ελληνική Ακτοφυλακή και το Π.Ν, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Επιτέλους ας καταλάβει η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας ότι είμαστε ανάδελφο Έθνος, ότι είμαστε μόνοι και πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Ας υπάρξει επιτέλους ένα ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποιώντας τα όποια συγκριτικά πλεονεκτήματα μας έχουν ακόμα απομείνει, προκειμένου να δημιουργηθούν μόνιμες δουλειές για την νέα γενιά για να μην φεύγει από τη χώρα.
Η αντιμετώπιση ουσιαστικά του Δημογραφικού προβλήματος που έχει αγγίξει κόκκινο θα πρέπει επιτέλους να μπει πρώτο στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και η ανάπτυξη της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας που θα πρέπει να προταχθεί για την ενίσχυσης των Ε.Δ. της πατρίδας μας να αποτελέσουν τις δύο μεγάλες στοχεύσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά και την γεωστρατηγική θέση της χώρας προς όφελος των Ελλήνων.
Η ενίσχυση των Ε.Δ πρέπει να ξεκινήσει άμεσα αξιοποιώντας ένα ποσόν από το υπερπλεόνασμα και αν αυτό οι κυβερνώντες δεν θέλουν να αγγίξουν τότε ας βάλουν το χέρι στη τσέπη οι εφοπλιστές μας μιας που το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι της τάξεως των 100,00 δις ευρώ. Η Ελλάδα και η ιστορία της , αξίζει μια τέτοια εθνική χειρονομία που σίγουρα θα αναγνωριστεί από τον Ελληνικό Λαό.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε Εθνική στρατηγική που θα διασφαλίζει πρωτίστως τα εθνικά μας συμφέροντα μακροπρόθεσμα και όχι τα συμμαχικά, καθιστώντας την Ελλάδα πραγματικό πυλώνα σταθερότητας στη περιοχή, με μια δύναμη αποτροπής τέτοιας ισχύος, που όποιος διανοηθεί να προσβάλει την Εθνική μας ακεραιότητα, να γνωρίζει ότι τα όποια οφέλη μπορεί να προσδοκά από μια τέτοια ενέργεια, θα είναι κατά πολύ μικρότερα από το κόστος που θα καταβάλει.
MIgnatiou
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...