Ο Ερντογάν “φλερτάρει” πάλι με την Ε.Ε.: Τι έχει στο μυαλό του ο δαιμόνιος Σουλτάνος
Του Γιώργου Σκαφιδά
Στον απόηχο της επίσκεψης που έκανε στον Πάπα την περασμένη Δευτέρα, της πρώτης Τούρκου προέδρου στο Βατικανό έπειτα από 59 χρόνια, αλλά και των αμέσως… προηγούμενων επισκέψεών του σε Παρίσι και Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται πλέον να «φλερτάρει» και πάλι με την ΕΕ προσδοκώντας προφανώς οφέλη τα οποία θα μπορούσαν να μεταφραστούν φυσικά και σε ψήφους υπέρ του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πίσω στην προεκλογική Τουρκία.
Ο 63χρονος Τούρκος ηγέτης πραγματοποίησε μόνο το τελευταίο δίμηνο επισκέψεις σε Αθήνα, Παρίσι και Ρώμη. Μέσα στο ίδιο διάστημα, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν βρέθηκε στα Βαλκάνια και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Γερμανία.
Είχε προηγηθεί ένα διάστημα περίπου 16 μηνών, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και μετά, κατά το οποίο ο Ερντογάν αντάλλασσε φραστικά «πυρά» με την Ευρώπη από απόσταση, διαμηνύοντας μάλιστα ότι η Άγκυρα μπορεί και χωρίς την ΕΕ καθώς έχει πολλές άλλες εναλλακτικές.
Μόλις πριν λίγες ημέρες ωστόσο, σε μια στροφή 180 μοιρών από εκείνες που συνηθίζει, ο Ερντογάν υποστήριξε, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ότι η Τουρκία συνεχίζει «να επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται προσχηματικά να θέτει θέμα «πλήρους ένταξης». Επί της ουσίας ωστόσο, στοχεύει μόνο σε όσα πραγματικά μπορεί να εξασφαλίσει: στην αναβάθμιση δηλαδή της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, στην απελευθέρωση της βίζας για όσους Τούρκους ταξιδεύουν στη Ζώνη Σένγκεν, και στη διατήρηση (εάν όχι ενίσχυση) της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία (εάν όχι σε ένα προενταξιακό πλαίσιο, τότε μέσω συμφωνιών όπως ήταν εκείνη για το προσφυγικό κ.α.).
Στο μέτωπο της βίζας ειδικότερα, η Άγκυρα εκπέμπει τα τελευταία 24ωρα μπαράζ μηνυμάτων. Τα τουρκικά μίντια υποστηρίζουν, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ότι η πλευρά Ερντογάν κατέθεσε νέα πρόταση προς την ΕΕ (που «επαναδιατυπώνει» την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ώστε να συνάδει με τα ευρωπαϊκά κριτήρια) με στόχο να ανοίξει κατά αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου. Τη σχετική πρόταση φέρεται να κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Φαρούκ Καϊμακτσί.
Την εν λόγω κίνηση επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. «Αν και έχουν σημειωθεί κάποιες καθυστερήσεις σε αυτό το ζήτημα, μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει… με την ελπίδα και προσδοκία εκ μέρους μας να δημιουργήσει ένα νέο μομέντουμ στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στην τουρκική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά μίντια (Hurriyet), η Άγκυρα θέλει η συμφωνία για τη βίζα να έχει ευοδωθεί μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, ακριβώς δηλαδή πριν τις πολλές τουρκικές εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές, βουλευτικές, προεδρικές) του 2019, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια συμφωνία θα έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο των ψηφοφόρων (συμπεριλαμβανομένων των κοσμικών-κεμαλιστών). Ακόμη και στην περίπτωση ωστόσο που η συμφωνία τελικώς καταρρεύσει, ο Ερντογάν θα μπορεί πάντα να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως «βαλλόμενος εθνικός ήρωας» στα μάτια των εθνικιστών.
Το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πρόκειται, σαφώς, να συζητηθεί και κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, με τη συμμετοχή και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Καλίν υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία «αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία» στην εν λόγω Σύνοδο, που αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά δεν υπήρχε καν στο πρόγραμμα της βουλγάρικης προεδρίας της ΕΕ… αλλά προστέθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η Σόφια ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να δηλώνει (στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu πριν τέσσερις εβδομάδες) πως η ΕΕ δεν πρέπει να γυρνάει την πλάτη της στην Τουρκία, και την Βουλγάρα ΥΠΕΞ Εκατερίνα Ζαχαρίεβα να εκφράζει (επίσης με δηλώσεις στο Anadolu) την ελπίδα οι σχέσεις της Άγκυρα με την Ευρώπη να βελτιωθούν.
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ
Κινητικότητα παρατηρείται ωστόσο πλέον και στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Δύο κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται να επισκεφτούν την Τουρκία μέσα στα επόμενα 24ωρα: ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΜακΜάστερ μέσα στο Σαββατοκύριακο και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον την επόμενη εβδομάδα.
Εφημερίδα Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...