ΠΓΔΜ: "Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε μέρα"
Το ενδιαφέρον της τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε χθες ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ και ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI, Bujar Osamani, δεν εξαντλείται στην πολυσυζητημένη ήδη (αν και αναμενόμενη με βάση τη λογική της "σύνθετης ονομασίας") αποκάλυψή του ότι έχει συμφωνηθεί η συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" στο υπό διαμόρφωση νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Ο κ. Osmani, ο οποίος, ως γνωστόν, την Τρίτη έγινε δεκτός στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι πολύ σαφής και ως προς το χρονοδιάγραμμα, τις προτεραιότητες και τους περιορισμούς που έχει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας - ή τουλάχιστον η αλβανόφωνη συνιστώσα της.
Ο Bujar Osmani ανέφερε ότι:
- Στόχος της κυβέρνησης της πΓΔΜ είναι η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και για τον λόγο αυτό είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και τη βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, κυρίως την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
- Υπάρχει, όπως είπε, ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και για τον λόγο αυτό "πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ημέρα". Ειδικότερα, αναμένονται η ανακοίνωση της στρατηγικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φεβρουάριο, οι εκθέσεις προόδου της Κομισιόν τον Απρίλιο, η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο και εν τέλει η Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
- Στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Έλληνα υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Γιώργο Κατρούγκαλο στην Αθήνα συζητήθηκαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θέματα τεχνικής βοήθειας της Ελλάδας σε θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της πΓΔΜ, καθώς και το θέμα του ονόματος. Όπως τόνισε και πάλι ο Bujar Osmani, ο χρόνος είναι λίγος, και χρειάζονται προσπάθειες για επιτάχυνση της διαδικασίας με συναντήσεις και επισκέψεις: ήταν το νόημα της δικής του επίσκεψής του στην Αθήνα, όπως και της συνάντησης Κοτζιά – Dimitrov την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.
- Το πρόβλημα του ονόματος είναι ένα σύνθετο ζήτημα, που περιλαμβάνει έναν "πυρήνα λογικής", αλλά και πολλά "στρώματα συναισθήματος" που έχουν καλλιεργηθεί από τους πολιτικούς. Σημείωσε ότι στόχος είναι να απαλειφθούν αυτά τα στρώματα συναισθημάτων και προκαταλήψεων, ώστε οι δύο πλευρές να φθάσουν στον "λογικό πυρήνα” του θέματος και να βρουν λύση. Ο ίδιος τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τον ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος, υπογράμμισε ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε περίπτωση που η κατάσταση μείνει ως έχει – κυρίως οι κίνδυνοι ασφαλείας σε περίπτωση που η πΓΔΜ δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. "Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές”, είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα πιθανά ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι, ο Bujar Osmani ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συναίνεση ότι ο όρος "Μακεδονία" θα περιλαμβάνεται στην λύση, πρόσθεσε ωστόσο πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να εισέλθει σε μία δημόσια συζήτηση επί συγκεκριμένων ονομάτων και προτάσεων που δεν έχουν ωριμάσει, γιατί αυτό δεν θα βοηθούσε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Είπε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, οι δύο πλευρές μπορούν να καταθέσουν δικές τους προτάσεις, όπως το ίδιο μπορεί να κάνει και ο μεσολαβητής Nimmetz. Τόνισε ότι η σημερινή συγκυρία είναι "ιστορική και ανεπανάληπτη”, ότι ο χρόνος είναι λίγος και ότι η πΓΔΜ θα πρέπει να διαμορφώσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες της μη λύσης.
Για το ενδεχόμενο μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων ("Μέγας Αλέξανδρος") και απομάκρυνσης του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξουν ορισμένες "ενδιάμεσες κινήσεις”, που θα βοηθήσουν τις δύο πλευρές να φθάσουν στο στάδιο της εξεύρεσης λύσης, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανάλογες κινήσεις από ελληνικής πλευράς, θα ήταν το να εισέλθει η πΓΔΜ στην δεύτερη φάση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την .Ε.Ε και να περιληφθεί στη Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιοχή Αδριατικής-Ιονίου.
Σε ερώτηση αν υπάρχει δυνατότητα ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. με την προσωρινή ονομασία και μετά να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το όνομα, ανέφερε ότι υπήρξε μία τέτοια πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης της πΓΔΜ, η οποία είχε λογική, με την έννοια ότι η Ελλάδα θα είχε τη δυνατότητα να παρεμποδίσει τη διαδικασία, είτε μη κυρώνοντας τη συμφωνία προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, είτε προβάλλοντας αντιρρήσεις στις 130, συνολικά, ψηφοφορίες στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε., στις οποίες απαιτείται ομοφωνία. "Ωστόσο, θέλω να είμαι ειλικρινής: δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ και δεν θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος", σημείωσε.
Τέλος, για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για την ενδεχόμενη λύση του θέματος της ονομασίας, αναγνώρισε ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων SDSM και DUI. Πρόσθεσε ότι "κάθε βήμα πρέπει να γίνεται στην ώρα του” και ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί λύση και όχι να συζητηθεί ο τρόπος κύρωσης της λύσης αυτής.
Κώστας Ράπτης
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...