Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοιτάζουν προς Ελλάδα γερμανικές εταιρείες που φεύγουν από την Τουρκία


Οι Γερμανοί επιχειρηματίες και μάνατζερς παρακολουθούν με ανησυχία την επιδείνωση των σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο

Οι Γερμανοί φημίζονται για τη σοβαρότητα τους στα οικονομικά θέματα, ενώ οι επιχειρήσεις τους πέραν της εξωστρέφειας διακρίνονται για την προνοητικότητα τους. Τόσο το γερμανικό κράτος, όσο και οι εταιρείες της χώρας, επιβεβαιώνοντας διαχρονικά το περί «απαράμιλλης γερμανικής λογικής», που είχε αναφέρει πριν από μερικά χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν πάντοτε κατά νου ένα εναλλακτικό σχέδιο για να πετύχουν το στόχο τους. Το περίφημο Plan B που συχνά φαίνεται υπερβολικό στην Ελλάδα, όπου ορισμένες φορές απουσιάζει ακόμη και το Plan A.

Σε αυτή τη λογική του Plan B εντάσσονται οι επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων, που είναι εγκατεστημένες στην Τουρκία. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες και μάνατζερς παρακολουθούν με ανησυχία την επιδείνωση των σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο και προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Όσο μάλιστα πληθαίνουν οι ενδείξεις για την ανεπιτυχή σε αυτή τη φάση προσπάθεια της Τουρκίας να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση –οι προ τριημέρου σχετικές δηλώσεις του Μανουέλ Μακρόν στο Παρίσι ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν απλώς επιβεβαίωσαν κάτι που όλοι λίγο πολύ έχουν συνειδητοποιήσει-, τόσο οι Γερμανοί ξανασκέφτονται την παρουσία τους στην Τουρκία. Διότι η προοπτική της πλήρους ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κρίσιμο στοιχείο που προσδίδει σημαντική υπεραξία στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα –μεγάλη εσωτερική αγορά, ικανοποιητικές υποδομές, φτηνό εργατικό δυναμικό, επαρκές επιστημονικό δυναμικό, χαμηλή φορολογία, πρόσβαση στις αγορές μουσουλμανικών κρατών και χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας.

Τώρα που όχι μόνο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ανακόπτεται, αλλά δυσκολεύουν αρκετά οι πολιτικές σχέσεις του Ερντογάν με τον Δυτικό κόσμο τα δεδομένα αλλάζουν. Και οι προνοητικοί Γερμανοί «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Κατά τις επισκέψεις τους στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων ρωτούν για τα πάντα. Για όσα… γνωρίζουν λόγω των Μνημονίων (φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές, μισθοί κ.λπ.), αλλά και για όσα δε γνωρίζουν από πρώτο χέρι, όπως είναι οι άυλες υποδομές (internet κ.λπ.) και το εξειδικευμένο προσωπικό, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής.
Η πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πλήρες μέλος την Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας οδηγούν τους Γερμανούς επιχειρηματίες να βλέπουν τη χώρα μας ως πιθανή και αξιόπιστη διέξοδο, εάν τελικών προκριθεί η αποχώρησή τους από την Τουρκία. Το πόσο πιθανή είναι αυτή η προοπτική, αλλά και το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται αυτές οι εξελίξεις θα φανεί εν καιρώ. Όσοι, πάντως, συναντήθηκαν με Γερμανούς που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτό το σκοπό διαπίστωσαν ότι είναι ανήσυχοι και περιμένουν εξελίξεις σχετικά σύντομα.

Γιώργος Μητράκης
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]