Παραδοθήκαμε...;
Τι δείχνει η τουρκική πασαρέλα στη Θράκη
Από τον Μανώλη Κοττάκη
Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβερνήσεως Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη, η δεύτερη κορυφαίου Τούρκου αξιωματούχου στην περιοχή μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών μετά τη μετάβαση του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη στάση της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ.
Τυπικά η επίσκεψη «δικαιολογείται» από το γεγονός ότι ο αξιωματούχος κατάγεται από την Κομοτηνή και μιλά άριστα ελληνικά - μετά την εφηβεία του μετοίκησε στην Προύσσα. «Δικαιολογείται», επίσης, από το αίτημά του να παραστεί στην προσευχή της Παρασκευής μαζί με τους ομοθρήσκους του στα τεμένη, όπως έκανε άλλωστε και ο Γιλντιρίμ παριστάμενος σε «ιφτάρ» για το μπαϊράμι.
Στόχος των Τούρκων είναι να διαλύσουν τους πυρήνες των γκιουλενιστών στη Θράκη. Γνωρίζουμε, επίσης, από τις επίσημες δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων Ελλήνων αξιωματούχων ότι το μειονοτικό έχει μπει για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες επισήμως και δημοσίως στο ευρύτερο παζάρι των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Προκειμένου να τεθούν σε καταστολή οι διαθέσεις των Τούρκων να πνίξουν τα νησιά μας με πρόσφυγες, συζητάμε τα πάντα. Και, βεβαίως, δεν λησμονούμε και το ευρύτερο ζήτημα, τη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ ότι η Αθήνα θα βοηθήσει ώστε η Τουρκία να μη χαθεί για τη Δύση προς όφελος της Ρωσίας. Δεν παραβλέπουμε, τέλος, και την ψηφοθηρική πλευρά του πράγματος: Μεταξύ της επίσκεψης Τσαβούσογλου σήμερα και της εξαιρετικά πιθανής μετάβασης του προέδρου Ερντογάν στη Θράκη στις αρχές Δεκεμβρίου θα μεσολαβήσει «σφήνα» η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (δεύτερη στη θητεία του) στην Κομοτηνή, προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα και για την πλειονότητα και, κυρίως, για τη μειονότητα, ειδικώς στον τομέα της εκπαίδευσης.
Τίποτε, όμως, από όλα τα παραπάνω δεν είναι ικανό να αναιρέσει το θεμελιώδες ερώτημα: Είναι τουρκική επικράτεια η Θράκη ώστε να παρέχεται με περισσή ευκολία άδεια από την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας να «επιθεωρείται» ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της πατρίδα μας από πρόεδρο, πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο τουρκικής κυβέρνησης; Ποια εικόνα, άραγε, εκπέμπουμε διεθνώς; Στη δεκαετία του 1990, όταν υπηρετούσε στην περιοχή ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος, η κριτική που ασκείτο στην Αθήνα ήταν ότι επιτρέπει τη «συνδιοίκηση» με το τουρκικό προξενείο. Σήμερα σε ποια φάση άραγε βρισκόμαστε μετά την πασαρέλα Τούρκων αξιωματούχων; Μήπως στη φάση της de facto διοίκησης;
Ήδη η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank ελέγχει τμήμα της τοπικής οικονομίας και, αν δεν είχε αγοράσει ο Ιβάν Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ, θα ήλεγχε και περισσότερο. Τούτων δοθέντων, ένα μόνο έχουμε να πούμε στην κυβέρνηση: Αρθείτε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Ούτε 100 χρόνια δεν έχουν περάσει από την ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό. Ούτε!
"Δημοκρατία"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...