Οικονομική διείσδυση της Τουρκίας σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία
Απαραίτητο εφόδιο για επικράτηση σε άλλη χώρα είναι η υποβοήθησή της από οικονομική διείσδυση, και σ’ αυτόν τον τομέα η Τουρκία δεν υστερεί καθόλου
Σε προηγούμενο σημείωμα αναφέρθηκα στην πολιτιστική διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια, θεωρώντας την ως το θεμέλιο σημαντικής επικράτησης, υιοθετώντας την άποψη του Γκράμσι, ότι αν επιβάλλεις σε έναν λαό την ιδεολογία σου, κάποια στιγμή θα τον κυβερνήσεις [ακριβώς όπως συνέβη και με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πολυετή προεργασία καθιέρωσης εθνοδιαλυτικών δήθεν προοδευτικών ιδεών].
Όμως, απαραίτητο εφόδιο για επικράτηση σε άλλη χώρα είναι η υποβοήθησή της από οικονομική διείσδυση, και σ’ αυτόν τον τομέα η Τουρκία δεν υστερεί καθόλου. Η ίδρυση τεμενών, με τα πολιτιστικά τους κέντρα, φέρει και επιχειρηματικές επενδύσεις, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες ακαδημαϊκών κύκλων, αλλά με σύμφωνη γνώμη των πολιτικών.
Και στην Αλβανία ακόμη, που αν την δει κάποιος από αεροπλάνο, θα δει τον αριθμό των τζαμιών και πιθανόν να θεωρήσει ότι βρίσκεται σε αραβική χώρα, υπήρξε αντίδραση μέρους της αλβανικής κοινής γνώμης -μέχρι και του διεθνούς φήμης συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ- η οποία δεν έφερε εμπόδια στην δραστηριότητα αυτού που θεωρείται ως "μακρύ χέρι" της Άγκυρας εκεί όπου η Τουρκία επιθυμεί να ασκήσει επιρροή, δηλαδή του κρατικού Ιδρύματος Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKΑ), για το οποίο έγινε εδώ αναφορά πολλές φορές.
[Η Βουλγαρία αποτελεί "ένα πρόβλημα" για την Τουρκία, γιατί η Σόφια αντιτίθεται σε κάθε είδους διείσδυση τουρκικών δραστηριοτήτων στο βουλγαρικό έδαφος. Σημειωτέον ότι η τουρκική κυβερνητική εταιρεία TİKA, απαγορεύεται στη Βουλγαρία, ενώ αντίθετα στα Σκόπια είναι πολύ επιθετική με τα ισλαμικά έργα, όπως κτιριακά κέντρα, τζαμιά κ.ο.κ.]
Το θέρος, παραμονές των αλβανικών εθνικών εκλογών, ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει σε συνέντευξή του (CNN), ότι οι αλβανοτουρκικές σχέσεις δεν εξαντλούνται στην οικονομική τους διάσταση (έκανε λόγο για τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων) αλλά πάνω απ’ όλα αφορούν ένα, 500 χρόνων, «όραμα πολιτισμού και ιστορίας» και «δεσμούς αίματος» όχι μόνο με τους Αλβανούς αλλά και με άλλους λαούς «παντού στη Βαλκανική». Ανέφερε συγκεκριμένα τα Σκόπια και τη Βοσνία και επεσήμανε την ανάγκη οι ιστορικοί αυτοί δεσμοί να διατηρηθούν δυνατοί και να ενισχυθούν περαιτέρω, «με σκοπό οι χώρες αυτές να είναι ισχυρές».
Με όλα αυτά, μόνον θλιβερές σκέψεις μπορεί να κάνει κάποιος όταν φέρνει στο μυαλό του τις διαβεβαιώσεις του Κ. Σημίτη, πρωθυπουργού της προηγούμενης δεκαετίας, ότι η Ελλάδα θα διεισδύσει στα Βαλκάνια και ότι είμαστε η ατμομηχανή της περιοχής.
Ας ελπίσουμε ότι, με όσα πάθαμε -και θα συνεχίσουμε για αρκετό καιρό να παθαίνουμε- θ’ αρχίσουμε να παίρνουμε περισσότερο στα σοβαρά το μέλλον μας και το μέλλον της επόμενης γενιάς, και να απομακρυνθούμε από την αθλιότητα να βλέπουμε τα πάντα υπό το πρίσμα των κομματικών μας προτιμήσεων. Κι ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι μας κοροϊδεύουν, το κομματικό καθήκον μάς κάνει να το παραβλέπουμε, μήπως και μας υπερκεράσει ο αντίπαλος, ο οποίος μας παραπλανά ομοιότροπα.
Εμείς, όχι μόνο δεν διεισδύσαμε, αλλά και όσες σοβαρές επιχειρήσεις μετακόμισαν εκεί, κατέστησαν όμηροι των εκεί κυβερνήσεων. Σε αντίθεση μ’ εμάς οι Τούρκοι δούλεψαν, συνδυάζοντας το επιχειρηματικό με το κρατικό συμφέρον. Στη Μολδαβία φερ’ ειπείν, άνοιξαν επιχειρήσεις και προσλαμβάνουν μόνον Γκαγκαούζους (που αμφιβάλλω αν όλοι στο ελληνικό ΥΠΕΞ, γνωρίζουν τι είναι αυτοί), πείθοντάς τους με το οικονομικό αντάλλαγμα της πρόσληψης, ότι ναι μεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά μιλούν τουρκικά, ως εκ τούτου δεν είναι ελληνικής καταγωγής.
Το ίδιο πράττει και η τουρκική Τράπεζα στη Θράκη, έχοντας υπαλλήλους μόνον μουσουλμάνους, της προτίμησης του τουρκικού Προξενείου. Οι ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις στα Σκόπια, σπάνια ή και καθόλου έχουν ελληνικής καταγωγής υπαλλήλους, προκειμένου να επιδείξουν καλή διαγωγή στην κυβέρνηση του κράτους, με την σαφώς ανθελληνική πολιτική του. Αυτοί ήμαστε!
Ο Χασίμ Θάτσι του Κοσσυφοπεδίου, σε επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι «το Κοσσυφοπέδιο θεωρεί την Τουρκία στρατηγικό εταίρο και χαιρετίζει τη συμβολή της στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια». Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χ. Θάτσι, με πρώτο τον τουρκικό όμιλο υγειονομικής περίθαλψης Medicana.
Και στην Αλβανία βεβαίως δραστηριοποιούνται οι τουρκικές επιχειρήσεις στον τραπεζικό και κατασκευαστικό τομέα, καθώς και στους τομείς τουρισμού, υγειονομικής περίθαλψης, τηλεπικοινωνιών, εμπορίου και μεταφορών.
Αν πει κάποιος, ότι σ’ αυτές τις χώρες επιχειρούν και ελληνικές επιχειρήσεις, να υπενθυμίσω ότι οι τουρκικές λειτουργούν με παράλληλη υποστήριξη των τουρκικών συμφερόντων και υπό την καθοδήγηση πάντα της ΜΙΤ, δια τη ΤΙΚΑ. Αυτό αρκεί.
Μακεδών
Πηγή Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...