Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Άγκυρα μας φέρνει πιο κοντά με τις ΗΠΑ


Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, σε πέντε ημέρες (Τρίτη 17 Οκτωβρίου), πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ευρύτερη γεωπολιτική περιφέρειά της βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών. Ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα υπάρχει εξαιρετικά θετικό κλίμα, ανεξάρτητα από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσει σε λιγότερο από έναν χρόνο δύο προέδρους των ΗΠΑ, έναν Δημοκρατικό και έναν Ρεπουμπλικανό, κάτι που βεβαίως δεν δείχνει τη δημοφιλία του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην Αθήνα στην παρούσα φάση.

Για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ και ασφαλώς της Ε.Ε., στο επίκεντρο τριών κρίσεων, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια. Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας έχει για την Ουάσιγκτον σημασία και για έναν ακόμα προφανή, αλλά άρρητο λόγο, την αστάθεια στη γειτονική Τουρκία και την επαμφοτερίζουσα στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τις ΗΠΑ σημαντική θεωρείται και η «θωράκιση» των Βαλκανίων σε πιθανή επέκταση της ρωσικής επιρροής, ως εκ τούτου οι Αμερικανοί αναμένεται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για επίλυση και της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια. Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Από την πλευρά της Αθήνας αναζητούνται τα λεγόμενα στρατηγικά αντίβαρα, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Ελλάδα κάποιες επιβεβαιώσεις σε επίπεδο οικονομικό και γεωπολιτικό. Αμεσου, πιεστικού ενδιαφέροντος είναι για την Αθήνα η τρίτη αξιολόγηση και η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ. Ακόμη περισσότερο, η Αθήνα επιθυμεί τη δρομολόγηση λύσεων στο ζήτημα του χρέους και εκτιμά ότι προς αυτή την κατεύθυνση το ΔΝΤ και, βεβαίως, η πίεση της Ουάσιγκτον μέσω του Ταμείου, θα μπορούσε να αποδειχθεί ικανή να μεταπείσει τη μάλλον αρνητική Ε.Ε., ιδιαίτερα σε μια φάση όπου άπαντες αναμένουν εναγωνίως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα, προκειμένου να προκύψει –κάποια στιγμή εντός του επόμενου διμήνου– κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα το απόγευμα της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου, με την ίδια τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Των επαφών του κ. Τσίπρα με την κ. Λαγκάρντ θα έχει προηγηθεί και η ετήσια Σύνοδος ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου θα είναι παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης.

Από την πλευρά των ΗΠΑ τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας, είτε αυτή αφορά τη χρήση της ναυτικής βάσης της Σούδας είτε άλλα ζητήματα. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη δυνατότητα χρήσης της Σούδας, παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας δεν ανανεώθηκε για περισσότερα του ενός χρόνια. Στο τραπέζι παραμένει η χρήση της βάσης του Καστελλίου, που ακόμη είναι υπό συζήτηση δίχως κάποια ουσιαστική πρόοδο. Τα ζητήματα ασφάλειας θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ. Ρ. Μακμάστερ. Επίσης, το φλέγον για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 αναμένεται να ανακινηθεί. Πηγές ανέφεραν ότι το επόμενο βήμα (LoA, Letter of Acceptance) θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος που θα εμφανίζεται θα είναι υψηλότερο εκείνου το οποίο τελικά η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει. Η Αθήνα θα αποστείλει LoA για ολόκληρο τον στόλο των F-16 (155 αεροσκάφη), κόστος το οποίο θα κινηθεί μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ, ενώ η Π.Α. σκοπεύει να εκσυγχρονίσει αρχικά τα 85-95 εξ αυτών.

Βασίλης Νέδος
"Καθημερινή"



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]