Θέμα Τουρκίας θέτει η Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής
Ξεκάθαρες αιχμές για τις εξελίξεις στην Τουρκία άφησε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για δημοκρατική οπισθοδρόμηση.
Κατόπιν αιτήματος της κ. Μέρκελ, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών θα συζητήσουν το μέλλον της σχέσης της Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ το Βερολίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια μείωση της οικονομική βοήθειας που δίνουν στην Άγκυρα οι Βρυξέλλες.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία, ειδικά όσον αφορά το κράτος δικαίου, κινούνται σε «λάθος κατεύθυνση» και πρέπει να «αποτιμηθούν αρνητικά», είπε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους. Είναι πολύ αρνητικές εξελίξεις, όχι μόνο γιατί συνελήφθησαν πολλοί Γερμανοί, πρόσθεσε η καγκελάριος, εξυμνώντας, παράλληλα την Τουρκία για τη συμβολή της στην αναστολή των τεράστιων προσφυγικών ροών.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι τυχόν ποινές δεν θα συνδέονται με τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί να δώσει η ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων που φιλοξενεί στα εδάφη της. Έως τώρα οι Βρυξέλλες έχουν δώσει στην Άγκυρα 3 δισεκ. ευρώ και οφείλουν τα υπόλοιπα.
Μολονότι είναι πολύ δύσκολο οι 27 ηγέτες της ΕΕ να ζητήσουν διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στους «Financial Times» ότι μπορεί εξεταστούν άλλα μέτρα, όπως μείωση της ενταξιακής βοήθειας 4 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογεί στην Τουρκία έως το 2020 ή η διοχέτευση των χρημάτων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις αντί για την τουρκική κυβέρνηση. Στην προεκλογική περίοδο στη Γερμανία η κ. Μέρκελ είχε πει ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχέδιο του Macron
Βασικό θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι ο οδικός χάρτης των επόμενων 18 μηνών για να επιλυθούν υφιστάμενα ζητήματα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά το μέλλον της Ένωσης. Και βέβαια, οι ιδέες και προτάσεις του Εμμανουέλ Μακρόν είναι αυτές που μονοπωλούν τα «πηγαδάκια» στο περιθώριο της Συνόδου αλλά και τις κεντρικές επαγές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Politico, ο Μακρόν είναι το νέο «αγαπημένο κουτάβι» της Ευρώπης. Ένα «κουτάβι» που πλέον καθορίζει την ατζέντα και οι υπόλοιποι αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν την ενέργεια που φέρνει ο Γάλλος πρόεδρος.
Εκτός από τα αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η στρατιωτική συνεργασία και η στενότερες σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών, θα συζητηθούν και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί το προσφυγικό ζήτημα αλλά και η πρόοδος και τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
M. Rutte: Η Βρετανία πρέπει να γίνει σαφέστερη για τον λογαριασμό του Brexit
Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να αποσαφηνίσει ποιες οικονομικές δεσμεύσεις είναι πρόθυμη να τιμήσει η Βρετανία στο πλαίσιο της συμφωνίας της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte.
«Η Tερέζα Μέι πρέπει να παράσχει περισσότερη σαφήνεια για το τι εννοούσε λέγοντας 'άλλες υποχρεώσεις' στην ομιλία της στη Φλωρεντία. Της τηλεφώνησα την περασμένη εβδομάδα, και προσπάθησα να την παροτρύνω να το κάνει και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει», δήλωσε ο Rutte στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν χρειάζεται αποσαφήνιση για τα χρήματα, ο Rutte είπε:
«Ναι, κυρίως, και για τα δικαιώματα των πολιτών και για τους συνοριακούς ελέγχους -- όλα αυτά εξακολουθούν να είναι δύσκολα θέματα, αλλά ιδίως το ερώτημα για τον λογαριασμό της εξόδου», είπε ο Rutte.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...