Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πετρελαϊκές εταιρείες κατευθύνουν τις διεκδικήσεις της Αλβανίας


Ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας που εμφανίζεται επισήμως, ταυτίζεται με τον χάρτη των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της περιοχής

Πριν απ’ όλα να υπενθυμίσω δύο αναφορές που είχα κάνει σε παλαιότερα σημειώματα για την Αλβανία, που μαζί με αυτές που θα ακολουθήσουν ίσως δώσουν μια εικόνα των λόγων που επιτρέπουν στην Αλβανία να αυθαδιάζει, εκτός από την υποστήριξη των ΗΠΑ για αποκλεισμό των Ρώσων, και την αντίστοιχη του Ερντογάν ένεκα της μεγαλομανίας του για νεοοθωμανισμό.

Αφενός ότι ο χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας που εμφανίζει επισήμως, ταυτίζεται με τον χάρτη των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της περιοχής, αφετέρου την αλβανική ακτή του θαλάσσιου ελληνικού Οικοπέδου του οποίου αμφισβητεί η Αλβανία την κυριότητά μας, παρά την συμφωνία που υπογράψαμε, απέκτησε την δυνατότητα εκμετάλλευσης ισχυρή εταιρεία δυτικών συμφερόντων.

Τα αλβανικά πετρέλαια μπαίνουν στο στόχαστρο των μονοπωλίων μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Υπήρξε μια διακοπή της δραστηριότητάς τους λόγω της εκστρατείας κατά της Γιουγκοσλαβίας και το ενδιαφέρον επανήλθε με την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, όπου μπήκαν στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ.

Για να γίνει αντιληπτό τι είδους "παιχνίδια" παίζονται, αναφέρω ότι η καναδική "Manas Petroleum" ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να επωφεληθούν από το νέο νομικό και κανονιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο παραγωγής και εκμετάλλευσης αλβανικών υδρογονανθράκων. Προσέξτε: Δεν είναι τυχαίο πως στα ανώτατα κλιμάκια της "Manas Petroleum" και της, επίσης καναδικής, "Bankers Petroleum" (που έχει κάνει επενδύσεις στην Αλβανία περίπου 1,4 δισ. δολαρίων) ανέβηκε ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ε.α. στρατηγός Αμερικανός Γουέσλεϊ Κλαρκ, που βομβάρδισε τους Σέρβους και επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος αυτή τη φορά ως εκπρόσωπος επιχειρήσεων.

Τον Μάρτιο του 2015 πραγματοποιήθηκε Διεθνής Διάσκεψη στα Τίρανα, με θέμα: "Αλβανία: Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο και Ενέργεια 2015", από τον βρετανικό οργανισμό πραγματοποίησης διεθνών συνεδρίων "IRN" και την αλβανική κυβέρνηση. Κατ’ εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που δημοσίευσε και η Himara, εταιρείες, όπως οι "Shell", "Chevron", "Occidental", έσπευσαν στην Αλβανία για να πάρουν ένα καλό μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Το 1992 εμφανίστηκαν και η γαλλική "Coparex", η κροατική "INA NAFTAPLIN" και η βρετανο-ολλανδική "SHELL", που εξασφάλισαν την πρόσβαση σε επτά χερσαία οικόπεδα πετρελαίου. Μετά τη ΝΑΤΟική επέμβαση το 1999, όπως έγραψα ανωτέρω, εμφανίστηκαν και οι ισχυρές αμερικανικές εταιρίες.

Η Ελλάδα, επομένως, δεν έχει να ανταγωνιστεί τον Ράμα ή τον Μπερίσα, αλλά τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, οι οποίοι είναι φυσικό να προτιμούν σε αλβανική κατοχή τα ενεργειακά Οικόπεδα, αφού μπορούν να "συνεννοηθούν" με τους Αλβανούς καλύτερα.

Ως προς τις άδειες για έρευνες που έδωσε η Ελλάδα στο Ιόνιο, τα όρια της θαλάσσιας περιοχής, στην οποία θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για ανακάλυψη πετρελαίου / φυσικού αερίου καθορίστηκαν «με βάση την αρχή της μέσης γραμμής / γραμμής ίσης αποστάσεως μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών».

Πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να υπάρξει εκεί; Σε παλαιότερη μελέτη του κ. Αντώνη Φώσκολου, ομ. καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, επιστημονικού ερευνητή της καναδικής κυβέρνησης στο Ινστιτούτο Ιζηµατογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου, η περιοχή χαρακτηρίζεται ως πολύ ελπιδοφόρος για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (σε όλη τη Δυτική Ελλάδα), ιδιαίτερα δυτικά της Κέρκυρας. (Οι εκτιμήσεις των πιθανών γεωλογικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα κυμαίνονται από 5 έως 6 δισ. και των πιθανών απολήψιμων αποθεμάτων στα 2 δισ.).

Αισιόδοξη η προοπτική, αλλά ο καθορισμός των ορίων των περιοχών αναζήτησης «με βάση την αρχή της μέσης γραμμής / γραμμής ίσης αποστάσεως μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών» είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει την αντίσταση της Αλβανίας, γνωστού όντος ότι ακυρώθηκε από το Συνταγματικό της Δικαστήριο η συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ των δύο χωρών, με βάση ακριβώς τη «μέση γραμμή». Άλλο δηλαδή είναι το όριο που καθορίζουμε εμείς, άλλο η Αλβανία.

Οι αλβανικές κυβερνήσεις, αλλά και οι 20 μαφιόζικες οικογένειες -κατ’ αποκάλυψη του Αμερικανού πρεσβευτή στα Τίρανα- που ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή στην Αλβανία, δεν έχουν μόνο την κάλυψη της αλβανικής πολιτείας, αλλά αποτελούν "οχήματα" εξυπηρέτησης εξωθεσμικών πολιτικο-οικονομικών κέντρων που δρουν εκεί. Δεν εκπλήσσει, φερ’ επείν, το ανθελληνκό μένος της μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Αλβανίας "Γκαζέτε Σκιπιτάρε", που έχει Ιταλό ιδιοκτήτη και εξυπηρετεί συμφέροντα ιταλικών κατασκευαστικών εταιριών - μία απ’ αυτές είχε ανώτατο υπάλληλο τον γαμπρό του Μπερίσα.

Με δεδομένο ότι διογκώνεται συνεχώς ο ανθελληνισμός στη γειτονική χώρα, είναι ξεκάθαρα τα σημάδια των μελλοντικών προβλημάτων που θα έχει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει σε κάθε προσπάθεια έρευνας στην περιοχή.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]