Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη στη δίνη του τρόμου


Γράφει η Ευριδίκη Μπέρση

Παρίσι, Νίκαια, Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Βαρκελώνη. Ο κατάλογος των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν υποστεί πολύνεκρα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα τζιχαντιστών μακραίνει και το ερώτημα στα χείλη των Ευρωπαίων είναι αν και πότε αυτό θα σταματήσει. Οι επιθέσεις της Πέμπτης στον πιο κοσμοπολίτικο, ανοικτό, ευχάριστο πεζόδρομο της Βαρκελώνης, τη Ράμπλα, και λίγες ώρες αργότερα στην Καμπρίλς, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 14 άνθρωποι, προξένησαν σοκ στην Ευρώπη και πυροδότησαν κύμα παγκόσμιας συμπαράστασης.

Οι δράστες φαίνεται ότι ετοίμαζαν κάτι ακόμη πιο πολυαίμακτο, αλλά έπεσαν στην παγίδα της άγνοιάς τους και τινάχθηκαν στον αέρα, την Τετάρτη, ενώ παρασκεύαζαν βόμβες στη μικρή παραλιακή πόλη Αλκανάρ. Αυτό τους οδήγησε να επιταχύνουν τα σχέδια για επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη και εν συνεχεία με Ι.Χ. στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς, όπου πέντε εξ αυτών έπεσαν νεκροί από αστυνομικές σφαίρες, αφού πρώτα σκότωσαν μία γυναίκα. Η ανάληψη της ευθύνης των επιθέσεων από το ISIS δεν εξέπληξε κανέναν, αν και δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί κατά πόσον οι δράστες είχαν πράγματι σχέση με την οργάνωση ή απλώς «υπάκουσαν στον χαλίφη», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Γάλλος ερευνητής του ισλαμικού κόσμου Ζιλ Κεπέλ σημειώνει ότι αυτό που ζούμε έχει τις ρίζες του σε ένα ιδεολογικό κείμενο του 2005, με το οποίο πρώην μέλος της Αλ Κάιντα ζητάει να εγκαταλειφθεί η λογική των οργανωμένων επιθέσεων «από πάνω» και να περάσουν οι τζιχαντιστές σε πλήγματα στο μαλακό υπογάστριο της Δύσης, την Ευρώπη, «από τα κάτω», δηλαδή χωρίς ιεραρχική οργάνωση.

Ο Κεπέλ θεωρεί ότι η ιδεολογική παράμετρος είναι πάρα πολύ ισχυρή, απορρίπτοντας ερμηνείες σύμφωνα με τις οποίες οι τζιχαντιστές είναι απλώς και μόνον προβληματικά άτομα που εχθρεύονται την κοινωνία στην οποία ζουν και οι οποίοι επιλέγουν την ισλαμική τρομοκρατία επειδή αυτή είναι «του συρμού» αυτήν την εποχή.

Οι πολιτικές πτυχές

Από την άλλη πλευρά, ο Βρετανός αναλυτής Σάιμον Τζένκινς αναδεικνύει τις πολιτικές πτυχές της αντιπαράθεσης Δύσης-τζιχαντιστών. «Εξακολουθούμε να έχουμε στρατιωτική εμπλοκή σε μουσουλμανικές χώρες –που πολλοί αντιμετωπίζουν ως πόλεμο κατά του Iσλάμ– και μοιάζουμε ανίκανοι να σταματήσουμε. Κατά τραγικό τρόπο, όλοι οι πόλεμοι έχουν απώλειες», υποστηρίζει ο Τζένκινς.

Αν αυτό ισχύει, τότε τα πιο πρόσφατα γεγονότα κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν νέο κύκλο τζιχαντιστικής βίας. Η πτώση της Μοσούλης, με βαρύτατο ανθρώπινο κόστος, ήταν ένα σημείο καμπής για τη συντριβή του ISIS ως οργανωμένης διοικητικής οντότητας, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό είναι από τη σκοπιά της αποτροπής νέων επιθέσεων τύπου Βαρκελώνης.
Μελετητές του ISIS σημειώνουν ότι η έλλειψη σημείου αναφοράς στο Ιράκ και στη Συρία, με την κατάρρευση του λεγόμενου «χαλιφάτου», δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη κάνει υπομονή και ελπίζει ότι κάθε επίθεση θα είναι η τελευταία. Αλλά κανένας από όσους μελετούν το φαινόμενο και διερευνούν τις αιτίες που το τροφοδοτούν δεν είναι τόσο αισιόδοξος. Μόλις χθες, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ύστερα από επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας, όπως ανέφεραν τα ρωσικά ΜΜΕ. «Ενας άνθρωπος έτρεχε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και μαχαίρωνε κόσμο», σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. Ο δράστης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]