Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίσιμη εβδομάδα για το Σκοπιανό - Κλειδί η ενδιάμεση συμφωνία


Με βάση τις καταγγελίες για προσχηματική στάση που ακολουθούν οι Σκοπιανοί, θα περίμενε κάποιος να αναβάλει ο Ν. Κοτζιάς την επίσκεψή του στα Σκόπια

Η προγραμματισμένη για την 31η Αυγούστου συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του στα Σκόπια, θεωρείται σημαντική, ακόμη και αν αναβληθεί, επειδή έχουν προηγηθεί πολλές παρασκηνιακές ενέργειες εκ μέρους των Σκοπιανών, και αναμένεται να διαπιστωθεί τι αποτέλεσμα θα έχουν.

Κατ’ αρχάς να σημειώσω την αργοπορημένη ευαισθησία της ελληνικής πλευράς στις σκοπιανές αλυτρωτικές προκλήσεις. Αναφέρομαι στην έντονη διαμαρτυρία του ελληνικού ΥΠΕΞ για την παρουσία του Σκοπιανού Προξένου στον Καναδά σε συνέδριο Σλάβων των Σκοπίων, όπου δεν τον ενόχλησε ούτε ο χάρτης της "Αιγαιακής Μακεδονίας", ούτε ο ήλιος της Βεργίνας, που είχαν αναρτηθεί δίπλα του (δείτε εδώ).

Και κάνω λόγο για αργοπορημένη ευαισθησία από πλευράς μας, επειδή το ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε για γεγονός που συνέβη αρχές Αυγούστου, ενώ είχε προηγηθεί ανάλογο και τον Φεβρουάριο, το οποίο αφέθηκε να περάσει απαρατήρητο. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω, είναι να αποφασίστηκε τώρα η άσκηση δυναμικής πολιτικής. Δεν θέλω να υποθέσω ότι το γεγονός του Φεβρουαρίου δεν έγινε αντιληπτό από τις υπηρεσίες μας.

Με βάση τις συνεχείς καταγγελίες από ελληνικής πλευράς για την προσχηματική στάση που ακολουθούν οι Σκοπιανοί, θα περίμενε κάποιος να αναβάλει ο Ν. Κοτζιάς την επίσκεψή του στα Σκόπια, που είναι σημαντική για τους Σλάβους αφού στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αποκαλύψει και το ΝΑΤΟ τις προθέσεις του. Όχι, αν επιθυμεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι γνωστό ότι την επιθυμεί, αλλά κατά πόσο αφόρητες θα είναι οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά να αποδεχθεί ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Αναλυτές των Βαλκανίων πιστεύουν ότι η επίσκεψη Κοτζιά, που δεν έχει αναγγελθεί αναβολή της, σηματοδοτεί αποδοχή της ένταξης στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων με το προσωρινό τους όνομα, FYROM, χωρίς η Ελλάδα να επικαλεστεί τα άρθρα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας περί καλής γειτονίας. Ο Σέρβος πολιτικός αναλυτής, Ντούσαν Προρόκοβιτς, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, θεωρεί ότι λόγω των πιέσεων της Δύσης η ένταξη του σλαβικού κράτους στη βορειοατλαντική συμμαχία είναι κοντά περισσότερο από ποτέ. Μάλιστα, ενώ αναφέρει τις διαφωνίες της Αθήνας για το θέμα της ονομασίας είναι πολύ πιθανό τα Σκόπια να ενταχθούν χωρίς απαραιτήτως να βρεθεί οριστική λύση στο όνομα.

Οι Σκοπιανοί από την πλευρά τους, δεν ανησυχούν μόνον από ενδεχόμενη αντίδραση της Ελλάδας, αλλά και από ενδεχόμενη "συμμαχία" Ελλάδας-Σερβίας, οι οποίες βλέπουν αυξανόμενη την βουλγαρική επιρροή στα Σκόπια. Σημειώνω, ότι έχω αναφερθεί στο "πούλημα" της υπόθεσης από τους Βουλγάρους, όταν αρχές του μηνός υπέγραψαν Σύμφωνο Φιλίας με τα Σκόπια, αποδεχόμενοι στην ουσία την ύπαρξη "μακεδονικής" γλώσσας, που αποτελούσε έως τότε κόκκινη γραμμή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων (1991-1993), Ντένκο Μάλεσκι, σε δηλώσεις του στη Deutsche Welle, διαπιστώνει "Άξονα" Αθήνας-Βελιγραδίου με στόχο να "περιοριστεί" η βουλγαρική επιρροή στα Σκόπια. Είπε συγκεκριμένα ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας «παρατηρείται ενεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας, με στόχο την παρεμπόδιση της αύξησης της βουλγαρικής επιρροής στην "Μακεδονία"».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για περιφερειακά συμφέροντα που δεν μπορούν να ανατραπούν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο η ένταξή μας εκεί θα μας προστάτευε από ανάλογες επιρροές από τους γείτονες στις πολιτικές της "Μακεδονίας"».

Η επίσημη πολιτική των Σκοπιανών, δεν είναι βεβαίως, ότι ζητούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για να προστατευθούν "από επιρροές από τους γείτονες", αλλά -εκμεταλλευόμενοι την επιδεικνυόμενη ρωσοφοβία της Δύσης- υποστηρίζουν ότι θα αποφευχθεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια. Αυτό είναι πρόσχημα, επειδή η Δύση για να αποτρέψει ενδεχόμενη ρωσική διείσδυση στα Σκόπια, θα βρει τρόπο να το πράξει είτε είναι στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια είτε όχι. Άλλωστε και τώρα με αμερικανική προώθηση και δημόσια ενεργή παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή, δεν πήρε την εξουσία ο Ζάεφ, χωρίς να είναι στο ΝΑΤΟ το κράτος;

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι οι παρασκηνιακές ενέργειες να πείσει τους Δυτικούς -πλην των Αμερικανών, ζήτησε και την επέμβαση της Μέρκελ, και όποιου Δυτικού ηγέτη εύρισκε μπροστά του- ενόχλησαν την Αθήνα, η οποία διεμήνυσε ότι το μεταξύ μας ζήτημα είναι διμερές και όχι πολυεθνικό, προέβη στη δήλωση ότι ο ΟΗΕ δια του Νίμιτς θα μεσολαβήσει για την διευθέτηση.
Είναι φανερό πάντως, ότι ο Ν. Πόποσκι, ΥΠΕΞ των Σκοπίων, είναι εθισμένος σε πονηρά παιχνίδια και απαιτείται μεγάλη επιφυλακτικότητα στους λόγους του, και με δεδομένο ότι ουδέν έπραξε για περιορισμό -τουλάχιστον- του μακεδονισμού των Σλάβων.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]