Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει!


Η ψήφιση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ έφερε ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών!

Από τη Νεκταρία Καρακώστα

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν και πάλι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, σε μια ραγδαία επιδείνωση των διμερών σχέσεων που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου. Αιτία αποτέλεσε η υπερψήφιση από το Κογκρέσο, με συντριπτική πλειοψηφία 98-2, σχεδίου νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Το σχέδιο οδεύει τώρα προς τον Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να το υπογράψει ή να ασκήσει βέτο.

Η κίνηση δεν έμεινε αναπάντητη από το Κρεμλίνο, που έσπευσε να ζητήσει από τις ΗΠΑ μείωση του διπλωματικού προσωπικού στην πρεσβεία στη Μόσχα και στα αμερικανικά προξενεία. Από την 1η Σεπτεμβρίου η Ουάσινγκτον θα πρέπει να περιορίσει σε 455 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της επί ρωσικού εδάφους. Το Κρεμλίνο ανέστειλε επίσης τη χρήση ενός σπιτιού και αποθηκών από Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών δεν απέκλεισε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Φινλανδία όπου βρίσκεται. Χαρακτήρισε «παράνομες» τις κυρώσεις, μίλησε για «σκαιή συμπεριφορά» και έκανε λόγο για «αντιρωσική υστερία» στην Ουάσινγκτον. «Είναι λυπηρό οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις να θυσιάζονται για λόγους εσωτερικής πολιτικής» τόνισε. Και η Ε.Ε. έχει αντιδράσει στο σχέδιο, εκτιμώντας ότι θα πληγούν πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - ιδίως όσες συνεργάζονται στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2. Ήδη η γαλλική Engie ανακοίνωσε ότι μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότησή της για την κατασκευή του αγωγού, αν οι κυρώσεις εφαρμοστούν.

Για «αντιρωσικό βήμα» και «εκβιασμό με σκοπό να μειωθεί η συνεργασία ξένων εταίρων με τη Ρωσία» έκανε λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ευρωπαϊκοί κύκλοι εκφράζουν μάλιστα αμφιβολίες για το αγαθό των αμερικανικών προθέσεων, που επικαλούνται τη ρωσική ανάμειξη (;) στις αμερικανικές εκλογές και τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Συρία.

Θεωρούν ότι στόχος των κυρώσεων είναι η προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας. Για «μονομερείς κυρώσεις» έκανε λόγο και το Πεκίνο, δηλώνοντας έτοιμο να αντιταχθεί «σθεναρά» σε κάθε μέτρο που υπονομεύει τα «κινεζικά συμφέροντα».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]