Ποιοι «σπρώχνουν» τους δικαστές να αποφασίζουν πολιτικά;
Τα δικαστήρια βγάζουν απαλλακτικές αποφάσεις για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αυτές δεν «αρέσουν». Και πέφτουν βροχή οι εφέσεις και οι αναιρέσεις. Η πολιτική σκοπιμότητα είναι προφανής
Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς
Η υπόθεση του ελλείμματος του 2009, το οποίο οδήγησε τη χώρα στον αποκλεισμό από τις αγορές και στα Μνημόνια, είναι μια καθαρά πολιτική υπόθεση. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά και Τσίπρα) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αναγνωρίσει ότι το έλλειμμα αυτό είναι 15,6% και το καταλογίζουν στην προηγηθείσα κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία είναι η μόνη που υποστηρίζει ότι το έλλειμμα αυτό διογκώθηκε σκοπίμως από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Κάπου εδώ εμπλέκεται η Ελληνική Στατιστική Αρχή και ο τότε πρόεδρός της Ανδρέας Γεωργίου σύρεται από δικαστήριο σε δικαστήριο με δύο κατηγορίες. Η μια είναι σοβαρή. «Ψευδής βεβαίωση», που σημαίνει ότι ο ίδιος «φούσκωσε» στο έλλειμμα του 2009. Η άλλη είναι μάλλον τυπική. «Παράβαση καθήκοντος», επειδή για μερικούς μήνες διατήρησε (παράλληλα με την προεδρία της ΕΛΣΤΑΤ) τη θέση του και στο ΔΝΤ, όπου ήταν υπάλληλος για πολλά χρόνια.
Κι εδώ αρχίζουν διάφορα περίεργα. Τα δικαστήρια της ουσίας, που εκδίκασαν τις υποθέσεις, αθώωσαν τον Γεωργίου (εδώ και εδώ). Άλλωστε, για όποιον κοιτάξει λίγο τις ημερομηνίες είναι προφανές ότι η σοβαρή κατηγορία είναι ανύπαρκτη. Για έναν απλό λόγο. Ο Γεωργίου διορίστηκε στην ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου του 2010, ενώ το πρώτο Μνημόνιο είχε υπογραφεί στις 3 Μαΐου. Πώς γίνεται, επομένως, να «φουσκώσει» το έλλειμμα γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως αναφέρει η κατηγορία;
Φαίνεται, όμως, ότι η απαλλακτικές αποφάσεις τόσο των δικαστηρίων της ουσίας όσο και των Δικαστικών Συμβουλίων δεν αρέσουν. Και πέφτουν βροχή οι εφέσεις και οι αναιρέσεις (δύο παραδείγματα εδώ και εδώ). Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εμφανίζεται να μην εμπιστεύεται την κρίση των συναδέλφων της και να θέλει να αποφασίσουν αλλιώς. Αυτό, όμως, εξ αντικειμένου οδηγεί σε «πολιτική» απόφαση. Διότι τα πραγματικά στοιχεία, με βάση τα οποία έκριναν οι δικαστές, οδήγησαν σε απαλλαγή τον κατηγορούμενο. Ενώ οι «νομικοί λόγοι», τους οποίους επικαλείται η κυρία Ξένη Δημητρίου, πού πρέπει να οδηγήσουν; Φτάνουμε έτσι στο ερώτημα: Ποιοι θέλουν να αποφασίζουν «πολιτικά» οι δικαστές;
Η απάντηση είναι, μέχρι στιγμής, η εξής:
Καταδίκη του Γεωργίου επιδιώκουν κάποια από τα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, ελπίζοντας ότι έτσι θα ξεφορτωθούν το άγος του ελλείμματος του 2009 που τους κυνηγάει. Ένα παράδειγμα.
Η σημερινή κυβέρνηση, τώρα πλέον, θέλει να κλείσει αυτή η υπόθεση, μετά και τις υποσχέσεις που έδωσε στους δανειστές. Άλλωστε, υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είπαν καθαρά ποιος φταίει για το έλλειμμα.
Yπάρχουν, όμως, κυβερνητικά στελέχη που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προέρχονται από την καραμανλική ΝΔ και (είναι λογικό να) βγάζουν σπυράκια, όταν βλέπουν ότι όλοι οι ευρωπαίοι παράγοντες καταλογίζουν την ευθύνη για το έλλειμμα του 2009 εκεί όπου ανήκει.
Υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη-και δη αρμόδια-που σχολιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή δεν άρεσε η απόφαση για την Ηριάννα και εξανέστη. Δικαίωμά του; Ας πούμε ναι, αν και λόγω θέσεως οι περισσότεροι ειδικοί διαφωνούν. Ο ίδιος, όμως, δεν έβγαλε κιχ για τις απανωτές εφέσεις και αναιρέσεις απαλλακτικών αποφάσεων για την υπόθεση Γεωργίου, οι οποίες πετάνε στο καλάθι τις απανωτές αποφάσεις των δικαστών. Και αυτό δικαίωμά του; Δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι κάποιοι θέλουν οι δικαστές να αποφασίζουν όχι με βάση τα πραγματικά στοιχεία, αλλά με βάση τη συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα. Μόνο που αν κυριαρχήσει αυτό, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Και κάποια στιγμή να στραφεί εναντίον όσων το επιδιώκουν σήμερα.
Προσοχή, λοιπόν. Γιατί το φαινόμενο του μπούμερανγκ παραμονεύει.
Πηγή Protagon
Γιατί δημιουργούνται ερωτηματικά για τον ρόλο της ΔΗΘΕΝ δικαιοσύνης αυτή την χρονική περίοδο και γίνεται τόση φασαρία, αφού για δεκαετίες οι πολιτικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις επηρέαζαν τις δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις κρίσιμης σημασίας για το εθνικό συμφέρον αλλά υπέρ των ενόχων;;; Που είναι οι συλλήψεις και καταδίκες βρώμικων πολιτικών και συνεργατών τους που διασπάθησαν τεράστια ποσά από δημόσιο χρήμα, που πρόδωσαν κρατικά μυστικά, που πήραν αποφάσεις εναντίον της χώρας αλλά υπέρ ξένων συμφερόντων;;; Είναι μακρύς ο κατάλογος των υποθέσεων που άφησαν τον λαό άφωνο με απαλλακτικές αποφάσεις ενόχων μέχρι πρόσφατα, όπως και το ότι ουδέποτε κινήθηκε η τσιμπίδα της δικαιοσύνης αυτεπάγγελτα εναντίον ισχυρά οικονομικών και πολιτικών παραγόντων σε σοβαρά σκάνδαλα, όταν σε άλλες χώρες με ανεξάρτητη πραγματικά δικαιοσύνη θα είχε πάει κάθε κατεργάρης σε...ένα κελί φυλακής ισοβίως και θα είχαν κατασχεθεί υπέρ του δημοσίου όλα τα περιουσιακά του στοιχεία !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με το σχόλιο και υπενθυμίζω στους αναγνώστες τα αίσχη με πολιτικές σκοπιμότητες που έκανε ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος ως μαριονέτα της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά αλλά και υπέρ οικονομικά ισχυρών παραγόντων - βλέπε Ανδρέας Βγενόπουλος - που καταχράσθηκαν τεράστια ποσά. Δυστυχώς δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στην Ελλάδα και ευτυχώς οι νεοέλληνες το έχουν καταλάβει, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι ότι οι δικαστές είναι αθώες ευσυνείδητες περιστερές...Η διαφθορά έχει υπεισέλθει παντού και...καλά κρατεί !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή