Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Παιγνίδια» στο Σκοπιανό, με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ


Του Νίκου Μελέτη

Αντιμέτωπη με «παιγνίδια» διεθνών παραγόντων που θέλουν, με πρόσχημα τις προσπάθειες ομαλοποίησης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, την παράκαμψη του προβλήματος της ονομασίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων βρίσκεται η Αθήνα.

Ήδη οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε διερεύνηση των προθέσεων της Αθήνας για μια φόρμουλα από αυτές που έχουν απορριφθεί πολλές φορές και προβλέπει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, με το προσωρινό όνομα και μετάθεση του όρου για επίλυση του θέματος της ονομασίας πριν την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., για την οποία όμως δεν υπαρχει σαφής χρονικός ορίζοντας.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν κατηγορηματικά αρνητική, παρά τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από την άλλη πλευρά ότι με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα σταθεροποιηθεί η ΠΓΔΜ, θα ενισχυθεί ο μετριοπαθής πρωθυπουργός Z. Zaev και έτσι θα αμβλυνθεί και η διαφορά για το θέμα της ονομασίας, ώστε να είναι δυνατή η επίλυσή του, στο απώτερο μέλλον...

Στο πλαίσιο αυτό και στο νέο σκηνικό που δημιουργείται με την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ο Νίκος Κοτζιάς έσπευσε να καλέσει στην Αθηνά τον νέο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Nikola Dimitrov, ο οποίος μάλιστα όπως ο ίδιος δήλωσε θέλει να είναι η Αθήνα ο πρώτος προορισμός του στο εξωτερικό.

Η ελληνική πλευρά θέλει να ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή το νέο πλαίσιο των σχέσεων, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξει η δυνατότητα συζήτησης όχι μόνο των διμερών σχέσεων αλλά και του ονοματολογικού, με μια μη ακραία εθνικιστική κυβέρνηση όπως ήταν αυτή του N. Gruevski. Από ελληνικής πλευράς αναμένεται να τονισθεί η στήριξη σε όλα τα μέτωπα της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στήριξη στη διατήρηση της ενότητας και ακεραιότητάς της, επιθυμία για ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, αλλά θα τονισθεί με σαφήνεια ότι έχει έρθει η ώρα επίλυσης του θέματος της ονομασίας, ως σημαντικού στοιχείου της υπέρβασης και των εσωτερικών προβλημάτων της χώρας.

Οι πρώτες δηλώσεις βεβαίως στη Σκοπιανή Βουλή τόσο του νέου πρωθυπουργού Z. Zaev όσο και του N. Gruefski ήταν ανησυχητικές, καθώς δείχνουν ότι το θέμα της ονομασίας παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κ. Zaev δήλωσε στη Βουλή ότι θα υπάρξει διάλογος με την αντιπολίτευση, «θα πάρουμε μαζί, με συναίνεση, τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν με δημοψήφισμα από τους πολίτες. Όμως, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης και όχι της παρεμπόδισής της», έσπευσε να δώσει το πλαίσιο ότι δεν αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ταυτότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι “Μακεδόνας”, έχω γεννηθεί “Μακεδόνας” και με πονά το ίδιο με εσάς ο “μακεδονισμός”, όπως πιστεύω ότι πονά και όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή».

Ο Nikola Gruevski έσπευσε αμέσως να φορτίσει πολιτικά τους από δω και πέρα χειρισμούς για το θέμα της ονομασίας, αποδίδοντας στο πρόβλημα του ονόματος την «έξωθεν επιχείρηση» που όπως είπε οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησής του.

Ο κ. Gruevski δήλωσε ακόμη ότι το VMRO-DPMNE έχει στρατηγικό στόχο τη δίκαιη λύση και «όχι μια λύση που θα μας επιβληθεί και θα μας αλλάξει την φυσιογνωμία ως λαού, ως έθνους και ως κράτους».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», ο N. Dimitrov στο θέμα της ονομασίας τόνισε ότι θα «ξεπεραστεί με την απόκτηση φίλων και όχι με την απώλεια φίλων, ούτε με την παροχή πρόσθετων επιχειρημάτων, που διευκολύνουν την παρεμπόδιση της επίλυσης του προβλήματος». Ο κ. Dimitrov τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης και έδωσε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για το πώς εννοεί την αποφυγή ενεργειών που «διευκολύνουν την παρεμπόδιση» της επίλυσης του προβλήματος, λέγοντας ότι το 2012 υπήρξε πρωτοβουλία μιας ομάδας κρατών μελών της Ε.Ε. να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να εχει λυθεί το όνομα, αλλά η προσπάθεια ανακόπηκε λόγω των επεισοδίων που έγιναν στη Βουλή κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2012.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]