Σόιμπλε: Ελάφρυνση χρέους όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ ισοδυναμεί με 4ο Μνημόνιο για την Ελλάδα
Νέα βόμβα εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble επαναφέροντας στο τραπέζι την πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου «με μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ» για την Ελλάδα στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για την μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η προοπτική ενός νέου προγράμματος που θα διαδεχθεί το τρίτο Μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2017 παραμένει ένα χαρτί στα χέρια του Βερολίνου που σε αυτή τη φάση πιθανόν αξιοποιείται τόσο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, όσο κυρίως για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να υλοποιηθεί το τελευταίο σκέλος της συμφωνίας μαζί με όσα πρόσθετα μέτρα προκύψουν στην επόμενη αξιολόγηση και μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο επιστολής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt, ο Schaueble φέρεται να απαντά στις αιτιάσεις ότι δεν διασφαλίστηκε η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, με το επιχείρημα ότι αν γίνονταν τώρα αποδεκτές οι προτάσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, αυτό θα σήμαινε νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, στην επιστολή ο Schaueble φέρεται να λέει ότι "η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί. Αλλά αυτό θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα". Αντ' αυτού ο Γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι "η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη".
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο επικαλείται το επιχείρημα ότι θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τον περασμένο Ιανουάριο από άλλη σκοπιά, ο W. Schaeuble είχε πει ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα έφερνε νέα δεδομένα καθώς την ελληνική υπόθεση θα αναλάμβανε πλήρως ο ESM και με τη σειρά του το γερμανικό κοινοβούλιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να διασφαλίσουν καλύτερα τα συμπεφωνημένα με νέο πρόγραμμα.
Προφανώς και η επόμενη ημέρα μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου παραμένει ασαφής καθώς σχετικές συζητήσεις γίνονται μεν για την αξιοποίηση μιας πιστωτικής γραμμής διαθέσιμης για την Αθήνα μετά το 2018, ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ούτε αν η ευρωζώνη θα καταλήξει σε μια λύση παροχής νέου δανείου προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα νέα μέτρα, ούτε αν και σε τι βαθμό θα κριθούν αναγκαία τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές.
Σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα θα έχει και ο ρόλος που θα επιλέξει να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προς το παρόν όλοι βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων στις 24 Ιουλίου για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με μια συμφωνία «επί της Αρχής» με βάση την εισήγηση της Christine Lagarde, η οποία προβλέπει μικρή χρηματοδοτική συμβολή έως 2 δισ. δολαρίων εφόσον εκπληρωθούν οι όροι που θέτει για την ελάφρυνση χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για την έγκριση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε με την ίδια επιστολή προς τους βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, να στηρίξουν την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...