Η Ελλάδα στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών και εξελίξεων
Η «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να εμπλέξει τον λαό βαθύτερα στη δίνη των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και η «χρησιμότητα» της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή αναδείχτηκαν τις προηγούμενες μέρες σε συνέδρια που έγιναν στην Αθήνα.
Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη, ιδιωτική εταιρεία και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, συνδιοργάνωσαν Συνέδριο «Για την Αμυνα και την Ασφάλεια», με στόχους τη «συμβολή στη χάραξη στρατηγικής για την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας σε επίπεδο άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας», τη «διασφάλιση ενός σταθερού κλίματος ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», σε μια συνεχή και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα διαπλοκή και διασύνδεση της Αμυνας με την εσωτερική ασφάλεια και την «κοινωνική ειρήνη».
«Προετοιμασία» εδάφους...
Σε τέτοιο κλίμα, ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, είπε ότι «το σημερινό διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά από μια σειρά γεγονότων που απειλούν να ανατρέψουν τις οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες. Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές και δεν αφορούν μόνο το διεθνές περιβάλλον ή την ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας εξελίσσεται ραγδαία και ανησυχητικά, όπως και οι καθημερινές προκλήσεις στα Ανατολικά. Η πολιτεία πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια»...
Αναφερόμενος στην «εσωτερική ασφάλεια», τόνισε ότι «η αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει το κράτος διά των Σωμάτων Ασφαλείας είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κράτος δικαίου. Η παρατήρηση ισχύει και για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας που πληθαίνουν αλλά και για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων από αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές».
«Μέχρι τα μπούνια» στους ανταγωνισμούς και «χαρτί» τη θέση και τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις
Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, σημείωσε πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο (...) απαιτούν συλλογική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή αντιμετώπιση». Οπως είπε, άλλωστε, με βάση έγνοιες του κεφαλαίου, «η επέκταση των εξεγέρσεων και συγκρούσεων μπορεί να συντελέσει άμεσα στην απορρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας».
Επέμεινε για τη «στρατηγική αξία της Ελλάδας», «από την κεντρική της θέση στην εν λόγω υψηλού ενδιαφέροντος περιοχή», και από το ότι «συνιστά σημείο επαφής και προπύργιο της Ευρώπης με την ασιατική και την αφρικανική ήπειρο». Οτι το «ειδικό βάρος» της ενισχύεται από το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα της περιοχής «που μετέχει ενεργά ως πλήρες μέλος σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ασφαλείας», όπως ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΑΣΕ.
Σε ένα τέτοιο «ρευστό και εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας» έβαλε στόχο της κυβέρνησης «να συμβάλει στην ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου για τα επόμενα χρόνια».
Χαρακτήρισε, παραπέρα, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα χώρο ενδιαφέροντός μας», «ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως καθόσον σε αυτήν συγκλίνουν μεγάλοι ενεργειακοί διάδρομοι και οδοί διεθνούς εμπορίου». Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε «σημαντικό (...) να ελεγχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης, της Κύπρου, του Σουέζ και της Μάλτας, όπου γίνεται σχεδόν η περισσότερη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».
Ζήτησε, εξάλλου, «άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει η οργάνωση τέτοιων φονταμενταλιστικών ομάδων στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».
Με αυτά κατά νου, τόνισε ότι η χώρα έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (...) καθιστούν την Ελλάδα έναν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση».
Και η «εσωτερική ασφάλεια» στο παιχνίδι...
Στη δική του εισήγηση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, είπε: «Νέες μορφές απειλών και κινδύνων - που προέρχονταν τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον του κράτους - έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ οι διεξαγόμενες συγκρούσεις σε όλο και περισσότερα σημεία του πλανήτη ήταν περισσότερο "ενδοκρατικές" και λιγότερο "διακρατικές"».
«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις θέτουν με επιτακτικό τρόπο, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό προσκήνιο, το ζήτημα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση νέων "ασύμμετρων" απειλών και κινδύνων. Η Ελλάδα, παρότι είναι πυλώνας σταθερότητας η ίδια, βρίσκεται σε μια "δύσκολη" περιοχή», σημείωσε, φτιάχνοντας κλίμα για λήψη μέτρων.
«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταστεί η πλέον ευαίσθητη θεσμική συνιστώσα και βασικός πυλώνας ασφάλειας της χώρας, κυρίως λόγω της διεύρυνσης του περιεχομένου της έννοιας της ασφάλειας στον σύγχρονο κόσμο, της διασύνδεσης των ζητημάτων εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας καθώς και της υποχρέωσης συντονισμού σειράς φορέων και υπηρεσιών (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, ΕΥΠ)», πρόσθεσε.
Οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου δίνουν τον τόνο και στις Ενοπλες Δυνάμεις
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στη δική του τοποθέτηση, τόνισε πως «Στόχος για τις Ενοπλες Δυνάμεις (...) είναι να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό στην ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων».
Πρόσθεσε πως «αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματός μας στο εξωτερικό», με συμμετοχή σε μια σειρά επιχειρήσεις και αποστολές στο εξωτερικό με «καπέλο» ΝΑΤΟ, ΕΕ ή και ΟΗΕ, τις οποίες απαρίθμησε, αλλά και «πλήθος στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με πλείστες χώρες και όλους τους συμμάχους μας», ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα εξοπλισμών και «αναβάθμισης ικανοτήτων» σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Επίσης», είπε, ο Α/ΓΕΕΘΑ, «η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αυτό της αεροπορικής και ναυτικής βάσης στη Σούδα. Ο όρμος της Σούδας είναι η μοναδική βάση μεταξύ Αμερικής και Περσικού Κόλπου, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λιμένας κατάπλου για ανεφοδιασμό και επισκευές αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ. Η Σούδα είναι η κορωνίδα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Σε κάθε επαφή μου με τον πρέσβη και στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ, αναγνωρίζεται η ανάγκη της αναβάθμισης των υποδομών» πρόσθεσε.
«Στον προμαχώνα» των αμερικανικών σχεδίων για την περιοχή
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, που επανέλαβε πως:
«Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την βάζει στην προμετωπίδα μιας περιοχής με σημαντικά προβλήματα: Η δράση του "Ισλαμικού Κράτους" είναι ο 1ος κύκλος αστάθειας, ο 2ος είναι η στρατιωτικοποίηση του Ευξείνου Πόντου - αφορά τη Ρωσία και επεκτείνεται μέχρι τα Βαλκάνια. Και υπάρχει και ο 3ος κύκλος, τα προβλήματα στη Βόρεια Αφρική.
Η Ελλάδα βρίσκεται εντός και των 3 δακτυλίων, γενόμενη προμαχώνας των αξιών μας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να χτίσει και γέφυρες μεταξύ εταίρων και να ενισχύσει τη συλλογική μας ασφάλεια, όπως φαίνεται και από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που οργανώνονται με επίκεντρο την Ελλάδα».
Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι στον προμαχώνα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας, που δεν είναι πάντα προς το καλό στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μίλησε ακόμη για τη βάση της Σούδας, ως «κρίσιμη για τη συλλογική άμυνα Ελλάδας - ΗΠΑ (...) Ενδεικτικά, το αεροπλανοφόρο "Μπους" (σ.σ.: επιχειρούσε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο) αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και αντί να γυρίσει στη βάση του στη Βόρεια Καρολίνα, τελικά όλες οι επισκευές έγιναν στη Σούδα, με τον διοικητή του πλοίου να επαινεί τις επιδόσεις του προσωπικού της και τις δυνατότητες της βάσης. Παραπέρα, στη Σούδα λειτουργεί και ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για την αντιμετώπιση ναυτικών προκλήσεων (σ.σ.: το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής)».
«Ολες αυτές οι κοινές δράσεις θα ήταν αδύνατες χωρίς την υποστήριξη των Ελλήνων εταίρων μας στην Αμυνα», συμπλήρωσε.
Στην ίδια λογική, αναγνώρισης των υπηρεσιών της κυβέρνησης στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, η J. Jacoby, σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας, μιλώντας την Παρασκευή 28/4, στο «4ο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής: Η Γεωοικονομική Διάσταση», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα της Σχολής Εθνικής Αμύνης (η υψηλότερη σχολή ακαδημαϊκής κατάρτισης του ΓΕΕΘΑ), είπε ότι «η Ελλάδα, απέδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων της περιοχής, λειτουργώντας προς εμπέδωση της στρατιωτικής συνεργασίας και περιφερειακής σταθερότητας», φέροντας για παράδειγμα διακρατικές στρατιωτικές ασκήσεις με επίκεντρο την Ελλάδα.
Εκτός από τη Βάση της Σούδας αναφέρθηκε και στην παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑP, λέγοντας ότι «έδειξε πολύ παραστατικά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση ενός στρατηγικού έργου, κρίσιμου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την οικονομική ανάπτυξη. Μπροστά, επομένως, σε συνεχείς και πιο σύνθετες απειλές, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας σε μια πολύ προβληματική περιοχή, αναγνωρίζοντας και τις προοπτικές της ως ενεργειακού κόμβου για υλοποίηση σημαντικών ενεργειακών σχεδίων».
Με επίκεντρο τον ενεργειακό πλούτο
Στο ίδιο συνέδριο, δίνοντας μιαν εικόνα σχεδιασμών και αντιθέσεων πάνω στην Ενέργεια, ο Κ. Γρίβας, καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων, είπε: «Τα όποια ενεργειακά κοιτάσματα υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τα εξετάσουμε στο πλαίσιο αλλαγών στο διεθνές σύστημα, που από μονοπολικό (αν ήταν) περνά σε μια πιο ρεαλιστική αντίληψη, όπου μετατρέπεται ταχύτατα σε πολυπολικό, όπου μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο η Κίνα, στρατιωτικά και γεωοικονομικά, αλλά υπάρχουν και άλλα κέντρα όπως Ρωσία και Ιράν». Σημείωσε ακόμα πως «πάμε σε έναν πολυπολικό ενεργειακό κόσμο, κομμάτι του οποίου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος, άρα πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε εκεί τη θέση μας».
Τέλος, ο Κ. Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος του ομίλου «Εnergean Oil & Gas» (με δραστηριότητες σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα), αναφέρθηκε στις εκτιμώμενες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον επιβεβαιώνοντας ότι ο πλούτος αυτός βρωμά μπαρούτι μπαίνοντας στο στόχαστρο του κεφαλαίου, έβαλε πτυχές όπως ότι «η Ρωσία έχει σήμερα ένα πόδι στη Μεσόγειο και δεν πρόκειται να το βγάλει» (από τη Συρία) ή ότι η Τουρκία «ενεργοβόρα χώρα, σε ενεργειακή εξάρτηση από Ρωσία και Ιράν», βλέποντας τον πλούτο που υπάρχει δίπλα της κι έχοντας το στρατό που έχει, «θα επιχειρήσει φασαρίες», σημειώνοντας πως οι επενδύσεις χρειάζονται «σταθερότητα»...
Πηγή "Ριζοσπάστης"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...