Άγκυρα: Όχι σε ελληνική άσκηση στην Κω – Είναι «αποστρατιωτικοποιημένη»
Στρατιωτική άσκηση που διεξήγαγαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στην Κω συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε για την ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο, ο Hussein Muftuoglu είπε: «Υπήρξαν αναφορές στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι αλεξιπτωτιστές των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, προχώρησαν σε άσκηση στο νησί της Κω. Η Συνθήκη Ειρήνης (Συμφωνία των Παρισίων του 1947) απαγορεύει όλα τα είδη των δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης στο νησί της Κω, η οποία είχε παραχωρηθεί στην Ελλάδα από την Ιταλία υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι αποστρατικοποιημένη. Για αυτό, η συγκεκριμένη άσκηση στην Κω αποτελεί σαφή παραβίαση των διεθνούς δικαίου».
«Στο αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Muftuoglu, «η Ελλάδα οδηγεί σε εντάσεις και την καλούμε να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, ενώ ξεκαθαρίζουμε ότι η χώρα μας θα προβεί στη λήψη των απαραίτητων μέτρων, στα πλαίσια της πολιτικής και του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο Πέλαγος».
Παλιότερη απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Απάντηση στο θέμα των «αποστρατιωτικοποιημένων νήσων» έχει δώσει, από τον περασμένο Οκτώβριο, το υπουργείο Εξωτερικών.
«Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα "κατά πλήρη κυριαρχία" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: "Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι". Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE.
Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:
Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί "res inter alios acta" γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, "μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες" εκτός των συμβαλλομένων.
«Η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσω μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο» επισήμαινε το ΥΠΕΞ.
http://kostasxan.blogspot.gr/2016/02/blog-post_180.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλες οι απαντησεις στην τουρκικη προπαγανδα περι "αποστρατιωτικοποιησης"
ΓΜ