Αλβανικά μαύρα σύννεφα κινούνται πάνω από τη Σερβία
Επανέρχεται ένα ζήτημα στην επικαιρότητα, για το οποίο είχα γράψει πριν από χρόνια, και αφορά τις κινητοποιήσεις Αλβανών στα νότια της Σερβίας, και ειδικότερα αυτήν την φορά της περιοχής γύρω από την Κοιλάδα του Πρέσεβο, που συνορεύει με Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια, με τους Αλβανούς των δύο αυτών χωρών να διεκδικούν την περιοχή.
Όταν προ δύο ετών είχαν συμβεί οι ένοπλες συγκρούσεις των Σκοπιανών με ομάδα Αλβανών του πρώην UCK, στο Κουμάνοβο, βόρεια των Σκοπίων, ο δήμαρχος του Πρέσεβο, Σκεντέρ Ντεστάνι, σε συνέντευξη τύπου για το κανάλι «Today», δήλωσε ότι «Στο Πρέσεβο η κατάσταση είναι ήρεμη, υπάρχει όμως η δυνατότητα να υπάρξουν και εδώ επεισόδια».
Πληροφορίες του σερβικού Τύπου μιλούσαν επίσης για κινητοποίηση των ειδικών δυνάμεων του σερβικού στρατού, καθώς και όλων των υπηρεσιών πληροφοριών στην περιοχή της Κοιλάδας του Πρέσεβο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, είχε δηλώσει ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Σερβία είναι καλή. Εξήγησε όμως ότι στα σύνορα με τα Σκόπια απέστειλε πρόσθετες δυνάμεις και ειδικές ένοπλες ομάδες, οι οποίες θα καλύπτουν το έργο της Αστυνομίας, των υπηρεσιών του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.
Νωρίτερα, το 2012, πρώην μαχητές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών στη νότια Σερβία (UCPΜΒ) απείλησαν ότι «θα ξαναπάρουν τα όπλα» εάν οι σερβικές αρχές απομακρύνουν ένα μνημείο για τους πεσόντες Αλβανούς αντάρτες, το οποίο ανεγέρθηκε, παράνομα, στην πόλη Πρέσεβο. Σε αλβανική ιστοσελίδα, μέλη του UCPMB ανήγγειλαν το ενδεχόμενο ανάληψης ένοπλης δράσης στην περίπτωση που η σερβική αστυνομία επιχειρήσει να απομακρύνει με τη βία το μνημείο.
«Κάθε προσπάθεια κατεδάφισης του μνημείου θα προκαλέσει την αντίδραση 500 Αλβανών στρατιωτών που υπηρετούν στη Δύση (σ.σ. στις ένοπλες δυνάμεις δυτικών χωρών - και στην Ελλάδα;) και είναι προτιμότερο να συναντηθούμε σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά αύριο να βρεθούμε αντιμέτωποι στο δάσος», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην διοικητής του UCPMB, Σεφκέτ Χασάνι, που είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «ποιητής».
Στην ίδια ιστοσελίδα φιλοξενήθηκε και δήλωση ενός άλλου στελέχους του UCPMB, του Λιουιζίμ Ιμπίζι, που ανέφερε ότι «Υπάρχει η ετοιμότητα από την πλευρά των Αλβανών να αντισταθούν ακόμη και με τα όπλα σε κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης του μνημείου». Σημειωτέον, ότι όταν λέγουν οι Αλβανοί πως το μνημείο αναγέρθηκε για τους «πεσόντες Αλβανούς αντάρτες», εννοούν ότι αυτοί συγκρούσθηκαν με τους Σέρβους. Όπως ακριβώς και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μνημείο των κομμουνιστών που έπεσαν όταν σήκωσαν τα όπλα εναντίον της Ελλάδας. Μόνον που οι Σέρβοι διαθέτουν αρκετή αγάπη για την Πατρίδα τους, ώστε να μη επιτρέπουν αυτήν την ασέβεια.
Στο παλιό μου άρθρο είχα αναφερθεί σε κάποιες παρασκηνιακές συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ αξιωματούχων Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και είχε πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών. Το Κοσσυφοπέδιο θα παραχωρούσε στην Σερβία τον σερβικό τομέα του, γύρω από την Μιτρόβιτσα, και θα ενσωμάτωνε την Κοιλάδα του Πρέσεβο, με τις πόλεις Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς. Όταν έγιναν γνωστές από διαρροές αυτές οι συζητήσεις τα σερβικά κόμματα αντέδρασαν και το θέμα πάγωσε.
Έγιναν όμως συζητήσεις, με τους εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας στην περιοχή, αλλά ούτε αυτές κατέληξαν θετικά. Οι ηγέτες των αλβανικών πολιτικών κομμάτων του Νότου της Σερβίας, αποφάσισαν να διακόψουν τις συνομιλίες, διαφωνώντας σε επτά σημεία με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου σε θέματα εκπαίδευσης, υγείας, οικονομίας και δικαιοσύνης, όπως είχε δηλώσει ο μοναδικός Αλβανός βουλευτής στο σερβικό Κοινοβούλιο, Ρίζα Χαλίμι, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης.
Η εθνικιστική αντιπολίτευση της Σερβίας ανησυχεί για τις κινήσεις των Αλβανών: «Είναι η ίδια στρατηγική που είχαν οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο τη δεκαετία του 1980, πίσω από την οποία κρύβονται πολιτικές προθέσεις», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Σερβικού Εθνικιστικού Κόμματος, Ντράγκαν Τοντόροβιτς.
Τώρα, ο Γιονούζ Μούσλιου, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Δήμων της Κοιλάδας του Πρέσεβο, επαναφέρει το ζήτημα μετά και από μια δημοσίευση του ακαδημαϊκού του Κοσσυφοπεδίου, Ρετζέπ Κόσια, ο οποίος κάνει κι αυτός λόγο για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Ο Μούσλιου δήλωσε ότι το ζήτημα θα το συζητήσει με την Πρίστινα και τα Τίρανα. Σημειώνω, πως πριν από ένα μήνα περίπου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ανήγγειλε την ίδρυση μιας Ένωσης των Δήμων στα Βαλκάνια, που έχουν αλβανικό πληθυσμό, και συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση και ο εκπρόσωπος της Κοιλάδας του Πρέσεβο.
Μακεδών
Πηγή Voria
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...