Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H ψευδαίσθηση της ιδιωτικότητας, το μεγάλο παιχνίδι και ο Edward Snowden

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημείο των καιρών ή zeitgeist όπως θα έλεγαν οι φίλοι μας οι Γερμανοί. Η λέξη ελευθερία έχει αντικατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις από τη λέξη ιδιωτικότητα. Πλέον δεν λέμε παραβίαση της ελευθερίας αλλά προτιμούμε την έκφραση παραβίαση ιδιωτικότητας.

Κοιτάζοντας στη διαβόητη υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν και του παγκόσμιου δικτύου υποκλοπής της NSA που αποκαλύφθηκε, μπορούμε να συμπεράνουμε με κυνικότητα ή χωρίς, πως η ιδιωτικότητα είναι νεκρή. Το ανησυχητικό είναι πως το συμπέρασμα αυτό δεν μας προκαλεί πλέον έκπληξη αλλά περνάει σαν ένα καθημερινό συμπέρασμα όπως ότι ο καιρός είναι χάλια αυτή τη βδομάδα ή ότι οι πολιτικοί μας είναι αναξιόπιστοι.

Καμιά διαταραχή στο σφυγμό του σύγχρονου ανθρώπου. Το καρδιογράφημα του συνεχίζει ακάθεκτα την ίσια γραμμή της ρουτίνας που τόσα χρόνια ήσυχα και ανώδυνα διαγράφει.

Η ιδιωτικότητα μας είναι νεκρή. Μας έχεις αποχαιρετίσει εδώ και καιρό. Όταν έχεις απολέσει το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα τότε ποιος είναι ο βαθμός τη ελευθερίας σου; Όταν ξέρεις ότι παρακολουθείσαι σε ποιο βαθμό μειώνεται ο τρόπος έκφρασης σου; Υπάρχει ο μύθος της παθητικής παρακολούθησης αλλά τι άλλο είναι η παρακολούθηση παρά έλεγχος;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας η ελευθερία μας είναι και αυτή νεκρή. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να την αναστήσουμε αλλά από ότι έχω δει στις ταινίες η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι αυτή του ηλεκτροσόκ.

Μια τέτοιου είδους ύστατη προσπάθεια, ένα απεγνωσμένο ηλεκτροσόκ προσπάθησε να πραγματοποιήσει στους περισσότερους από εμάς και ο Εντουαρντ Σνόουντεν, θυσιάζοντας το παχυλό μισθό που του εξασφάλιζε το αμερικάνικο κράτος, την αποχαυνωτική εξουσία της καρέκλας πάνω στην οποία καθόταν και ήλεγχε drones, κάμερες κυκλοφορίας, δίκτυα παρακολούθησης, υπολογιστές, laptops, ασύρματα δίκτυα, τη πρωθυπουργό της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Τι έκανε λοιπόν αυτός ο σύγχρονος υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας; Θυσίασε την αφροδισιακή δύναμη που είχε να παρακολουθεί το μισό πλανήτη και να απολαμβάνει τους παχυλούς μισθούς που έπαιρνε από την NSA και τις άλλες τριγράμματες υπηρεσίες που υπηρετούσε.

Για να μπορούμε όλοι εμείς να γνωρίζουμε με ακρίβεια τα μεγαλεπήβολα σχέδια της δυτικής αυτοκρατορίας της Αμερικής και να μπορώ εγώ να γράφω αυτές τις γραμμές για τη τραγική κατάσταση της ελευθερίας μας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν πρόβαλε το κορμί του και δέχτηκε το γεγονός να είναι ο υπέρτατος προδότης της πατρίδας του. Ο νόμος περί κατασκοπίας των Αμερικάνων είναι αμείλικτος και υπόσχεται πολλές δεκαετίες κάθειρξης στους παραβάτες.

Αυτό που αποκάλυψε ο Snowden είναι ότι οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές εν κρυπτώ ανέπτυξαν τη δυνατότητα να συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα ολόκληρου του πληθυσμού αυτού του πλανήτη. Δεν υπερβάλλω, όλα τα δεδομένα, όλων των ανθρώπων, όλες τις ώρες. Είναι μια κλίμακα που σχεδόν αδυνατεί να συλλάβει ο απλός πολίτης. Η μαζική παρακολούθηση μας επηρεάζει όλους. Αν γνωρίζεις ότι οι διαδικτυακές σου αναζητήσεις, τα sms και οι συνομιλίες σου θα αποθηκευτούν και είναι πολύ πιθανό να εξεταστούν από τις αρχές, αυτό δε μπορεί παρά να έχει μία αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

H NSA και η βρετανική MI6 είχε πρόσβαση στη βάση δεδομένων της google, της apple, του yahoo, του facebook και των μεγαλύτερων παροχών κινητής τηλεφωνίας. Αυτός ο χαμηλόβαθμος υπάλληλος της NSA μπορούσε να παρακολουθεί πραγματικά όποιον και όποια ήθελε πάνω σε αυτό το πλανήτη. Αυτό που έκανε ήταν να θυσιάσει την πολλά υποσχόμενη καριέρα του στις μυστικές υπηρεσίες και να διαρρεύσει πλήθος απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών σχετικά με τα δίκτυα υποκλοπής των Αμερικάνικων και βρετανικών υπηρεσιών. Το κύμα που ξεσηκώθηκε τις πρώτες μέρες με τα αρχικά έγγραφα μετατράπηκε σε τσουνάμι καθώς οι αποκαλύψεις συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό. Το κύμα αποκαλύψεων πήρε και όνομα και έτσι το Snowden effect άλλαξε κατά πολύ την εικόνα που έχει ο μέσος άνθρωπος για τη τεχνολογία και φυσικά οι αποκαλύψεις ανάγκασαν τη yahoo κι όλες τις άλλους κολοσσούς που έπεσαν θύμα του δικτύου των αμερικάνικων υπηρεσιών να αλλάξει τα πρωτόκολλα αποκρυπτογράφησης τους. Όλοι νιώσαμε το κύμα του Snowden Effect παραδείγματος χάρη όταν ο παροχέας του e-mail που χρησιμοποιούμε -yahoo-gmail κλπ- μας ζήτησε να αλλάξουμε το κωδικό πρόσβασης μας εξαιτίας αναβαθμίσεων στην ασφάλεια.

Ο Σνοούντεν έκανε μία τεράστια κίνηση στη σκακιέρα για τον έλεγχο του διαδικτύου. Η τηλεόραση, οι τραπεζικές συναλλαγές, η αγορά κάθε λογής προϊόντος, οι συνομιλίες μας και εν γένει κάθε πτυχή της προσωπικής μας ζωής όλα έχουν περάσει στο αόρατο νευρικό δίκτυο του διαδικτύου.

Μπορεί η είδηση στη χώρα μας να προβλήθηκε ελάχιστα αλλά μικρή σημασία έχει. Η σφαλιάρα ήταν ισχυρή σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε στη χώρα μας η επικαιρότητα είναι σταθερή πλέον. Όλοι έχουμε μετατραπεί από τα κανάλια σε οικονομολόγους, πολιτικούς του καναπέ και ριζοσπάστες της ταβέρνας. Το σύμπαν για τους περισσότερους Έλληνες ξεκινάει και τελειώνει εκεί. Αυτό δε σημαίνει πως το παιχνίδι στη σκακιέρα δε συνεχίζεται να παίζεται, με πολλαπλούς παίκτες και πολλαπλά μέτωπα που ακόμα και ο πιο σύνθετος νους δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει. Η κίνηση Σνόουντεν ευαισθητοποίησε σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποίησε αρκετό κόσμο και πολλοί hackers στρατολογήθηκαν στον αγώνα για ελεύθερη και ανεξάρτητη επικοινωνία.

Η υπόθεση είναι φυσικά ακόμη σε εξέλιξη και θα είναι για πολύ καιρό ακόμη, αφού δεν αφορά απλά τις γενιές που τη ζουν σε πραγματικό χρόνο, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν. Ποιος θα καταφέρει να ελέγξει τις τηλεπικοινωνίες του πλανήτη και το μαζικό υπερόπλο που ακούει στο όνομα internet. Τα πράγματα είναι κάπως δυσοίωνα για όλους εμάς τους απλούς πολίτες που δεν αποτελούμε ούτε καν πιόνια στη σκακιέρα του Μεγάλου Παιχνιδιού. Το μόνο όπλο είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ μας. Βέβαια αυτό είναι μία ωραία έκφραση που εμπνέει αισιοδοξία.

Δυστυχώς όμως οι δυστοπικές νουβέλες όπως το "1984"<1984> του Όργουελ με το περίφημο μεγάλο αδερφό έχουν τη τάση να μετατρέπονται με τα χρόνια, από σκόρπιες προτάσεις σε λευκό χαρτί σε ολοένα και πιο ζοφερή πραγματικότητα. Ο Όργουελ οραματίστηκε στο "1984" το παράδεισο που ονειρεύεται κάθε απολυταρχικός εξουσιαστής.

Οι επικίνδυνα φορτισμένες λέξεις, αυτές που είναι ικανές να διεγείρουν συναισθηματικά τον εγκέφαλο και να ξεσηκώσουν τον ανθρώπινο ψυχισμό έχουν εξαλειφθεί πλήρως από τη γλώσσα. Έχουν αντικατασταθεί από άχρωμες ουδέτερες λέξεις οι οποίες είναι ακίνδυνες καθώς δεν περιέχουν κάποια επικίνδυνο συνειρμικό περιεχόμενο. Η αντικατάσταση της λέξης ελευθερία από τη πιο άχρωμη και ακίνδυνη ιδιωτικότητα αποτελεί μέρος αυτού του αναίμακτου αόρατου πολέμου που εξαπολύεται μέρα νύχτα από τα έγκυρα δημοσιογραφικά επιτελεία που διαμορφώνουν την επικαιρότητα.

Γιατί άραγε όλοι οι «έγκυροι» δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τις ίδιες εκφράσεις και τα ίδια κλισέ; Γιατί;

Ο κόσμος μας συνιστά το αντίθετο του στατικού, είναι ένα άπειρο δυναμικό σύστημα που αλλάζει διαρκώς. Μπορεί ο κανόνας των δυστοπιών να επιβεβαιώνεται αλλά το φαινόμενο Snowden μας υπενθυμίζει και έναν ακόμα ακλόνητο κανόνα της ιστορίας. Οι αλλαγές έρχονται πάντα από μεμονωμένα άτομα, που αψηφούν τα εις βάρος τους δεδομένα, ρισκάρουν και τολμούν, στο όνομα της αμφισβήτησης και της ελευθερίας. Αυτό το άρθρο γράφτηκε το 2014 από τότε πολλές χώρες και ιδιώτες εκτίμησαν τη κίνηση του Snowden με αποτέλεσμα αρκετά αγάλματα να ανεγερθούν προς τιμήν του.

 

<1984>
<1984>Πηγή Brainchange


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ενα τίποτα με μπόλικο καθόλου οι κυρίαρχη αστική τάξη, παρότι είναι αδύνατον οι άνθρωποι να καταστρέψουν τον πλανήτη, αυτοί ήδη το έκαναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]