Εκνευρίστηκε ο Σόιμπλε όταν τον ρώτησαν για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα
«Δεν φταίω εγώ για την κρίση στην Ελλάδα»
δήλωσε ο γερμανός υπουργός
«Άστραψε και βρόντηξε» ο γερμανός ΥΠΟΙΚ: «Κοιτάξτε και λίγο τα του οίκου σας», φέρεται να τους απάντησε με έντονο ύφος, όταν τον πίεσαν για απαντήσεις επάνω στο ζήτημα της κρίσης και της μετανάστευσης - «Υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα μη βάναυσης μεταχείρισης των μεταναστών. Ντροπή σας!»
Την προθυμία της Γερμανίας να αποδέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων εξήρε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του από το Παρίσι.
Ο κύριος Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με αυτό τον τρόπο η χώρα του έσωσε κατά κάποιο τρόπο την «τιμή» της Ευρώπης στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
Η παρουσία του στην «Πόλη του Φωτός» είχε δύο σκοπούς...
Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με φοιτητές του πανεπιστημίου «Sciences Po» του Παρισιού, που έγινε στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε έναν «εκρηκτικό» διάλογο που βασίστηκε πάνω στο μεταναστευτικό πρόβλημα και την οικονομική κρίση.
Ο υπουργός μίλησε εκτενώς για την προσφυγική κρίση και τόνισε τα σημεία που πρέπει να προσέξει η Ευρώπη για να καταφέρει να ανταποκριθεί στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.
Αφού υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι κοινό για όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατέκρινε τη στάση της Γαλλίας, μέσα σε ένα τεράστιο αμφιθέατρο, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, εκεί όπου παρευρίσκονταν Γάλλοι υπουργοί και διανοούμενοι.
«Το ενδιαφέρον των νέων μονοπώλησαν δύο ''καυτά'' ζητήματα: Η Ελλάδα και οι πρόσφυγες», γράφει στο δημοσίευμα της η γερμανική Handelsblatt.
Η πρώτη ερώτηση «γροθιά στο στομάχι» προς τον γερμανό ΥΠΟΙΚ ήρθε από έναν φοιτητή. «Τι έχετε να δηλώσετε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που χρονολογούνται από την εποχή που ξεκίνησε η λιτότητα στη χώρα;». Ερώτηση που απέσπασε, μάλιστα και πολλά χειροκροτήματα, όπως αναφέρει το ξένο ρεπορτάζ.
Το κλίμα ήταν «παγωμένο», ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να απαντήσει στο φοιτητή, λέγοντας: «Σίγουρα έχεις απόλυτο δίκιο με τις αναφορές σου στην οικονομική κρίση, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία ρητορική τιμωρίας. Το παιχνίδι δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Με το να καταλογίζει ο ένας στον άλλον ευθύνες».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέκρουσε τις κατηγορίες και είπε στους Γάλλους φοιτητές πως «το πρόβλημα με την Ελλάδα υπήρχε προ της κρίσης». Τους εξήγησε πως η ΕΕ διοικείται βάσει κανόνων και υποχρεώσεων και αυτοί οι δεσμευτικοί όροι βασίζονται σε συγκεκριμένες αρετές και αξίες.
«Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε πριν από χρόνια ότι δεν πρέπει να στέλνουμε τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, διότι εκεί δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι για την ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών», σχολίασε στη συνέχεια.
Και συνέχισε, επισημαίνοντας: «Δεν θα βρείτε ούτε ένα απόσπασμα δικό μου, είτε αντιστοίχως της γερμανίδας καγκελαρίου που να κατηγορείται η Ελλάδα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία. Τίποτε, όμως, δεν λειτούργησε».
«Για όσο διάστημα δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική, η Ευρώπη και η ολοκλήρωσή της θα παραμένει εύθραυστη. Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση».
Ξαφνικά, ο υπουργός ανέβασε στη συνέχεια τους τόνους και έδειξε να ενοχλείται από την τροπή που είχε πάρει η συζήτηση. «Κοιτάξτε και λίγο τα του οίκου σας», φέρεται να τους απάντησε με έντονο ύφος. «Υπάρχουν ελάχιστα πρότυπα μη βάναυσης μεταχείρισης των μεταναστών. Ντροπή σας!», φέρεται να είπε.
«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν καθόλου από το προσφυγική κρίση, και εξακολουθούν ωστόσο να θέλουν να αλλάξουν τους κανόνες», δήλωσε εν συνεχεία, με σαρκαστικό τόνο ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Ο υπουργός θέλησε, κοινώς να υπερτονίσει ότι και η Γαλλία, δίχως να συμμετέχει ενεργά, ζητά οικονομικές παραχωρήσεις.
Πάντως υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σύνορα ώστε «κανείς να μην μπορεί να περάσει». Όμως κάθε κοινότητα, και η ευρωπαϊκή, χρειάζεται «έναν κάποιο έλεγχο σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έρχονται».
Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε μάλιστα ότι γίνονται και λάθη και επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό οι προσπάθειες για μια κοινή πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης να «ξεκινούν με το μοίρασμα των προσφύγων».
Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», επεσήμανε.
Η κατάσταση στη Γερμανία είναι «εύθραυστη και νευρική», εξήγησε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας: «Κάθε ημέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας δεχόμαστε όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο».
Ο Σόιμπλε έκλεισε τη συζήτηση στο «Science Po» λέγοντας ότι κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία, ακόμη και η προσφυγική. «Το να σώσουμε έναν άνθρωπο που διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή αξία».
Ο κύριος Σόιμπλε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις τραγικές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από το σιδηροδρομικό σταθμό στο Καλαί της Μάγχης. «Ναι, οι εικόνες είναι τουλάχιστον ντροπιαστικές», κατέληξε.
Οι χρήστες του διαδικτύου που έσπευσαν να επικρίνουν τη στάση του γερμανού ΥΠΟΙΚ δεν ήταν λίγοι, και τα σχόλια χαρακτηρίζονται τουλάχιστον, καυστικά...
Πηγή "Πρώτο Θέμα"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...