Θράκη: Ο εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα
- Το παρασκήνιο πίσω από τη χαμένη «χριστιανική έδρα» στη Θράκη και την εκλογή τριών μουσουλμάνων
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, όλα έδειχναν να έχουν ξεκαθαρίσει. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει την επινίκιο δήλωση αγκαλιά με τον Πάνο Καμμένο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε αναγνωρίσει την ήττα του και αστειευόταν με τους διαπιστευμένους συντάκτες της ΝΔ στο ισόγειο της Συγγρού, ο Βασίλης Λεβέντης πανηγύριζε την ανέλπιστη είσοδό του στη Βουλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρακολουθούσε ενεή στους δέκτες της τηλεόρασής της το δυσμενές αποτέλεσμα. Όλα είχαν «κλείσει» εκτός από μία έδρα που έκανε «βόλτες» σε ολόκληρη την επικράτεια. Ήταν έδρα της Ν.Δ.
Μία την έχανε στο λεκανοπέδιο, όπου ενδιαφερόμενη για την ανάκτησή της ήταν η Κατερίνα Παπακώστα, μία την έχανε στη Μυτιλήνη, όπου υποψήφιος ήταν ο πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου και μία στη Ροδόπη, όπου υποψήφιος ήταν ο επίσης πρώην υπουργός με αρχηγικές φιλοδοξίες Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούσε το μπόνους των πενήντα εδρών που είχε νομοθετήσει ο Προκόπης Παυλόπουλος ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή. «Άρπαζε» ήδη δύο έδρες στην Ξάνθη κα στην Κέρκυρα, όπου έμεναν εκτός ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Στέφανος Γκίκας, έμενε η Ροδόπη. «Θα πρέπει να περιμένετε!» ενημέρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον αιφνιδιασμένο Στυλιανίδη ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος που από σχετικά νωρίς είχε εικόνα για το «θρίλερ» της Ροδόπης.
Ο Στυλιανίδης, κατόπιν παρότρυνσης του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, κάλεσε τον Ανδρέα Δρυμιώτη της Singular Logic για περισσότερη ενημέρωση, αλλά αντιμετώπισε μία παγερή στάση. «Ανοίξτε τον υπολογιστή σας για να ενημερωθείτε κ. υπουργέ», ήταν η ψυχρή απάντηση που του εδόθη. Ο υπολογιστής, πράγματι, είχε δυσάρεστα νέα για δεύτερη φορά μετά τις ευρωεκλογές. Τον Ιούνιο του 2014, όλη η επικράτεια είχε βαφτεί με το «ροζάκι» του ΣΥΡΙΖΑ πλην Ροδόπης και Ξάνθης, όπου το ανεξάρτητο μειονοτικό κόμμα DEB είχε κατέλθει αυτόνομα και είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα στην περιοχή. Τότε, ο χάρτης είχε βαφτεί πράσινος στα χρώματά του και στα χρώματα της σημαίας του πρώτου αυτόνομου τουρκικού κρατιδίου της Οργάνης, που είχε συσταθεί βραχυβίως στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτή τη φορά το σοκ ήταν μεγαλύτερο. Για πρώτη φορά μετά την ενσωμάτωση της Θράκης, η Ροδόπη έμενε χωρίς χριστιανό βουλευτή. Και οι τρεις βουλευτές της περιοχής, οι Μουσταφά Μουσταφά, Αχμέτ Καραγιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ, είναι μουσουλμάνοι. Ο Στυλιανίδης, γιός ανατολικοθρακιώτη πρόσφυγα, του αείμνηστου δασκάλου Στέλιου Στυλιανίδη, παρασημοφορημένου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης κατά του Βούλγαρου κατακτητή (είχε φθάσει στην περιοχή μέσα σε μυθιστορηματικές συνθήκες μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης), είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως το αθηναϊκό κέντρο για τον κίνδυνο να μείνει χωρίς εκπροσώπηση η περιοχή, προσφέροντας μία τεράστια νίκη γοήτρου στο τουρκικό προξενείο.
Ο χριστιανικός πληθυσμός μειώνεται περισσότερο από όσο δείχνουν οι επίσημες στατιστικές (μετά βίας φθάνει το 40%, γίνεται πλειονότητα με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου), τα χωριά μένουν χωρίς παπάδες, παρά τη συγκλονιστική προσπάθεια που καταβάλει δραστήριος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, το υπουργείο Παιδείας έκλεισε δύο τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επί ΝΔ το 2013, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρουσιάζουν πρόβλημα υποστελέχωσης σε πολλές μονάδες της Θρακικής ενδοχώρας, ενώ η Σχολή Αστυνομίας, που ίδρυσε ο Στέλιος Παπαθεμελής στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να θωρακίσει την περιοχή, μετατράπηκε –πάλι επί κυβέρνησης ΝΔ το 2012- σε κέντρο κράτησης μουσουλμάνων μεταναστών.
Μάταια ο Στυλιανίδης προσπάθησε να προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτής της ολέθριας πολιτικής και για τον κίνδυνο μη εκλογής χριστιανού βουλευτή. Αρκετοί στην Αθήνα, με άγνοια της τοπικής πραγματικότητας, τον κατηγορούσαν ανοικτά ότι «στήνει» εκβιαστικά διλήμματα σε κάθε αναμέτρηση για να διευκολύνει την επανεκλογή του. Πρόσωπα πέριξ της ηγεσίας της ΝΔ ισχυρίζονται ότι επιβάλλει τη συγκρότηση ασθενών ψηφοδελτίων για να βγαίνει με το «έτσι θέλω» πρώτος βουλευτής του νομού. Στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου πρώην υπουργός της ΝΔ συναντήθηκε μυστικά σε κτήρια κοντά στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας με τον γιό του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ (επονομαζόμενου και ως Ντεκτάς της Θράκης) Λεβέντ, επιχειρηματία που ζει και εργάζεται στην Τουρκία, προκειμένου να του προσφέρει θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Εκείνος μεν αρνήθηκε για οικογενειακούς λόγους (έβαλε βέτο η σύζυγός του, ενθυμούμενη τις περιπέτειες του πεθερού της), αλλά έγινε αντιληπτό ότι το προξενείο πριμοδοτώντας την εκλογή δύο μουσουλμάνων βουλευτών στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και ενός στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού, είχε στόχο το «τρία στα τρία». Ο λόγος απλός. Η πιστοποίηση του ισχυρισμού ότι η μειονότητα είναι ήδη πλειονότητα και συνακόλουθα η μελλοντική απόπειρα για αυτοδιάθεση – αυτονομία (ο ψευτομουφτής μίλησε ανοικτά για δημοψήφισμα).
Η διάσωση της χριστιανικής έδρας στην Κομοτηνή τον Ιανουάριο του 2015 επετεύχθη χάρη στις ψήφους χριστιανών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι μετακινήθηκαν την τελευταία στιγμή στη ΝΔ αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο. Αυτή τη φορά ο Στυλιανίδης λόγω και της λίστας, αποφάσισε να μην παίξει πάλι το χαρτί του κινδύνου και άφησε τις τοπικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων καταρτίστηκαν κατά τρόπο εντυπωσιακό. Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, ο Μουσταφά και ο Καραγιουσούφ. Στην Ξάνθη ορίστηκε ο Ζελάλ Ζεϊμπέκ, ο οποίος απαίτησε να μην είναι άλλος μουσουλμάνος στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος. Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού ήταν ο μουσουλμάνος Ιλχάν Αχμέτ, πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη. Πρώην βουλευτής της ΝΔ (2004 – 2007) πολιτεύθηκε ανεπιτυχώς με τη Δημοκρατική Συμμαχία και τη ΔΗΜΑΡ στις διαδοχικές εκλογές του 2012. Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν επίσης μουσουλμάνος. Μόνο η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή είχαν επικεφαλής χριστιανό υποψήφιο. Η Ένωση Κεντρώων, είχε, επίσης, επικεφαλής έναν χριστιανό με καταγωγή από την Κυπαρισσία Μεσηνίας, ο οποίος μυστηριωδώς εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή στην περιοχή.
Η σύνθεση των ψηφοδελτίων πλην του Ευριπίδη Στυλιανίδη θορύβησε και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Τάκη Χαρίτου, ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθεί στην δεύτερη εκλόγιμη θέση. Η πρότασή του απερρίφθη από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, γιατί απείλησε(!) το κόμμα με αποχώρηση από το ψηφοδέλτιο ο πρώτος βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά, ενώ άγχος είχε καταλάβει την Κουμουνδούρου για την απώλεια ψήφων, επειδή και ο υποψήφιος του Λαφαζάνη ήταν μουσουλμάνος, άρα της έκοβε ψήφους.
Το τουρκικό προξενείο, κατόπιν αυτού, γνωρίζοντας και τις ατέλειες του εκλογικού νόμου, επιχείρησε το μεγάλο κόλπο. Σταθμίζοντας τις πληροφορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, μετακίνησε έναν μεγάλο αριθμό ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ στο χωριό Αρριανά Ροδόπης υπέρ του Ιλχάν, ποντάροντας στο ενδεχόμενο ότι λόγω του εκλογικού νόμου μπορεί να κερδίσει και τις τρεις έδρες. Του βγήκε.
Φιλικά προς το προξενείο έντυπα, την παραμονή των εκλογών, προέβλεπαν το αποτέλεσμα και την κατανομή των εδρών 1-1-1 (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΟΤΑΜΙ), με την προσθήκη ότι «μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις». Ήξεραν. Μία τελευταία προσπάθεια που έκανε την Πέμπτη, λίγο πριν από τις εκλογές, ο ανήσυχος για τις εξελίξεις πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς, υποψήφιος Επικρατείας του Ποταμιού, για να συνεννοηθούν τα κόμματα στην ύστατη στιγμή, έπεσε στο κενό εξαιτίας της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος της μειονότητας είχε κριθεί μετά κα ι τις παρασκηνιακές διαβεβαιώσεις που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στα στελέχη της μειονότητας για την κατάργηση του πλαφόν του 3% εισόδου στη Βουλή.
Το αποτέλεσμα άφησε άφωνους τους πάντες. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας κάλεσε τον Στυλιανίδη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε υπογράψει πρώτος την έκκληση του βουλευτή Ροδόπης προς την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ανάγκη σύστασης διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη. Επιτροπή που ουδέποτε συνεστήθη.
Ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τηλεφώνησε επίσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θορυβημένος από την εξέλιξη, έσπευσε μετά από μία εβδομάδα στην Κομοτηνή για ενημέρωση και άκουσε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας να του αποκαλύπτει ότι δεν έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην περιοχή, μολονότι ζήτησε να τον δει και να τον ενημερώσει για τα μεγάλα προβλήματα…
Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλαβαίνοντας πόσο δυσμενής είναι η εξέλιξη, πρότεινε μέσω ειδικού απεσταλμένου του, αλλά και μέσω Καμμένου, στον Στυλιανίδη να αναλάβει το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και να το μετεγκαταστήσει στην Κομοτηνή. «Δεν πουλάω τη σημαία μου, η ΝΔ είναι το σπίτι μου, ευχαριστώ για την τιμητική πρόταση», ήταν η απάντησή του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετέβη στις 4 Οκτωβρίου στην Ξάνθη, όπου κα παρέστη στους εορτασμούς για τα Ελευθέρια της πόλης, δηλώνοντας ότι «οι ρίζες του ελληνισμού στη Θράκη χάνονται μέσα στους αιώνες».
Στην Τουρκία οι πανηγυρισμοί για την εκλογή τριών μουσουλμάνων βουλευτών στη Ροδόπη απεκρύβησαν μετά βίας, πνίγηκαν για να μην φανεί η έκταση της ικανοποίησής τους για την εξέλιξη. Μόνο η κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» πανηγύρισε «για τη νίκη του «τουρκισμού» 69 χρόνια μετά την κατάκτηση της Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό». Σημειώστε τον όρο «κατάκτηση»! Γι αυτούς η Θράκη είναι κατακτημένο έδαφος…
Στην Κομοτηνή η ατμόσφαιρα κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο απερχόμενος πρόξενος Ακιντζί για το Μπαϊράμι, στους κήπους της οδού Ιώνων, ήταν εορταστική. Παραδόξως άρχισαν να εμφανίζονται σε τοπικά χριστιανικά έντυπα οπαδοί της πολυπολιτισμικότητας, θεολόγοι, πολιτευτές, επιχειρηματίες με δουλειές στην Τουρκία που επιχείρησαν να υποβαμίσουν την σημασία της εξέλιξης να μείνει η πλειονότητα χωρίς βουλευτή.
Το Θρακικό ζήτημα, μετά και από αυτή την εξέλιξη μπαίνει σε νέα φάση. Στην πρώτη, που ακολουθεί αμέσως τώρα, αρχίζει ένας πόλεμος νεύρων υπό την μορφή ανυπόκριτης επίθεσης φιλίας εκ μέρους των μειονοτικών. Οι μουσουλμάνοι βουλευτές, με αέρα «οικοδεσπότη» απέναντι σε… «μουσαφίρηδες», υποδέχτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και μετέβησαν για πρώτη φορά στο Επισκοπείο Κομοτηνής να συζητήσουν μαζί του ως βουλευτές του νομού, προκαλώντας αμηχανία. Παρέστησαν επίσης, στην επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Μητροπολίτης Παντελεήμων για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής από τους τούρκους στο μνημείο πεσόντων της πόλης.
Ο Ιλχάν, στις πρώτες δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο, φυσικά έκανε λόγο για την υπομονή των «Τούρκων της Θράκης», που αρχίζει πλέον να εξαντλείται. Δεδομένου ότι οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρεις στους 155, σύντομα θα αρχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση και να ανταλλάσσουν την ψήφο τους σε κρίσιμα νομοσχέδια με εκβιασμούς. Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα τους είναι η κατάργηση του πλαφόν του 3%, κάτι που θα διευκολύνει την είσοδο του ανεξάρτητου μειονοτικού κόμματος DEB στη Βουλή.
Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, ο βουλευτής του Ποταμιού Ιλχάν επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Ανεξάρτητου Μειονοτικού Κόμματος Αλή Τσαβούς, στα γραφεία του στην Κομοτηνή, για να λάβει τις ευλογίες του.
Δεν είναι, μάλιστα, καθόλου απίθανο σε κάποια στροφή των μελλοντικών εξελίξεων να ανεξαρτητοποιηθούν και οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές για να ενταχθούν στο μειονοτικό κόμμα.
Στην πρώτη αυτή φάση της μετριοπάθειας, αφήνουν τη δύσκολη δουλειά στον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας να θέτει την ατζέντα επαναλαμβάνοντας συνεχώς την ορολογία «αυτονομία», θρησκευτική αυτονομία, εκπαιδευτική αυτονομία, κ.λ.π.
Η επόμενη φάση των τουρκικών σχεδίων είναι πιο «ενδιαφέρουσα». Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, αυτή τη στιγμή γίνονται εντατικές προετοιμασίες προκειμένου να μεταβληθεί το DEB σε πανελλαδικό κόμμα. Πρώτη βήμα είναι η αγορά ενός οικοπέδου έκτασης τριών στρεμμάτων στη χριστιανική κοινότητα της Καρυδιάς έξω από την Κομοτηνή για την ανέγερση μεγάλου κτιρίου, τύπου headquarter (αρχηγείου), για την στέγαση των υπηρεσιών του κόμματος. Κτιρίου που θα περιλαμβάνει πολυτελή γραφεία, συνεδριακό κέντρο, χώρους φιλοξενίας ξένων επισήμων κ.λ.π.
Δεύτερο βήμα είναι η σύνδεση του κόμματος της μειονότητας με τους αυτοαποκαλούμενους «Μακεδόνες» της Φλώρινας. Για τον σκοπό αυτό πηγαινοέρχεται στην περιοχή –κάποιοι ισχυρίζονται ότι εγκαταστάθηκε στην Θράκη μόνιμα- ο γνωστός αποσχισθείς ιερέας παπα-Τσαρκνιάς. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη της Κομοτηνής την περασμένη άνοιξη, στο συνέδριο των μειονοτήτων της FUEN (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων), που σύμφωνα με τις αιχμές του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία. Ο αυτοαποκαλούμενος επίσκοπος «Αιγαιακής Μακεδονίας» συναντήθηκε μάλιστα τότε με τους ψευτομουφτήδες Μετέ και Σερίφ σε μία προσπάθεια να τους νομιμοποιήσει.
Τρίτο βήμα είναι η ομογενοποίηση της μουσουλμανικής ψήφου σε Θράκη, Δωδεκάνησα και Λεκανοπέδιο, κάτι που επιχειρήθηκε δειλά για να μην προκληθεί η Πολιτεία στις ευρωεκλογές του 2014. Σύμφωνα με μία πληροφορία, η τουρκική εξωτερική πολιτική σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη Θράκη και τις εκεί υπηρεσίες της (στην Αδριανούπολη λειτουργεί μεγάλο παράρτημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της Υπηρεσίας Αποδήμων και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης) για τον μετασχηματισμό της σε «κέντρο διαλογής μουσουλμάνων προσφύγων», τους οποίους θα κατευθύνει στη Βόρεια Ευρώπη.
Όλα, δυστυχώς, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην έναρξη ενός νέου ιστορικού κύκλου για τον Ελληνισμό…
Πηγή περιοδικό «Crash»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
ειναι παρατηρημενο πως οταν η Ελλαδα εχει κυβερνηση που τα παει πολυ καλα με τους αμερικανους συνοδευεται με καποια εθνικη απωλεια.Ολα βαδιζουν προς μια κατευθυνση εδω και χρονια.Κανεις απο τις περαστικες κυβερνησεις δεν κανει τιποτα να την ανακοψει,αντιθετα ολες αλλες μικρο,αλλες μεγαλο προσθετουν το λιθαρακι τους.Αξιος του μισθου του οποιος δεν εκανε αυτο που επρεπε να κανει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Μουσουλμανικός πληθυσμός φτάνει στην Ροδόπη το 54-55% και στην Ξάνθη το 43-44%.Μόνο οι φοιτητές βοηθούν να γίνει πλειοψηφία το Χριστιανικό στοιχείο στην Κομοτηνή.Χωρίς τους φοιτητές οι Μουσουλμάνοι είναι η πλειοψηφία στην πόλη. Το 80% των Μουσουλμάνων στην Θράκη ελέγχονται από το προξενείο σε αντίθεση με τα Δωδεκάνησα που η ΜΙΤ και το προξενείο έχει μηδενική επιρροή μια και οι ντόπιοι μουσουλμάνοι δηλώνουν Έλληνες μουσουλμάνοι όπως οι Καθολικοί της Ελλάδας δηλώνουν Έλληνες Καθολικοί.Δεν έχει σημασία αν είσαι Ορθόδοξος,Καθολικός ή μουσουλμάνος όλοι είναι Έλληνες καταλάβετε το
ΑπάντησηΔιαγραφήεπιτέλους και κάντε κάτι.Η Ροδόπη είναι η μόνη περιφέρεια που δεν έχει Χριστιανό Βουλευτή.Σειρά έχει η Ξάνθη που είναι η επόμενη αν δεν ξυπνήσει.
το δεδομένο για το οποίο έπρεπε να μιλάμε, είναι πως η Θράκη ανήκει πριν και πάνω απ'όλα στον κυρίαρχο ελληνικό λαό, και οχι στη σάρα* (κυριολεκτικά) και τη μάρα που διοικεί το κράτος. *σάρα= (θρησκεία)
ΑπάντησηΔιαγραφή