Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FAZ: Η ελληνική κρίση αναβίωσε την εικόνα του «μισητού Γερμανού»

Ο Γιούργκεν Κάουμπε, εκδότης της FAZ, εκτιμά ότι η όξυνση της κρίσης στην Ελλάδα ξανάφερε στο προσκήνιο το στερεότυπο του «μισητού Γερμανού». Ζητούμενο, η επιστροφή σε νηφάλιους τρόπους επικοινωνίας.

Η όξυνση της ελληνικής κρίσης χρέους και οι πρόσφατες σκληρές διαπραγματεύσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης για αναζήτηση τρόπων επίλυσης του ελληνικού ζητήματος δοκίμασαν τη συνοχή της Ευρώπης, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ειδικά στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο εκεί, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια η εικόνα του «μισητού Γερμανού», με αφορμή την αυστηρή γραμμή της Γερμανίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ και πιο πρόσφατο παράδειγμα την αταλάντευτη στάση που τηρήθηκε απέναντι στην Ελλάδα.

Ανταποκρίνεται, όμως, στην πραγματικότητα αυτή η αρνητική στερεοτυπική εικόνα των Γερμανών που σκιαγραφείται το τελευταίο διάστημα; Όπως εκτίμησε μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο Γιούργκεν Κάουμπε, εκδότης της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, «όχι, στην πραγματικότητα πρόκειται για άμετρη υπερβολή. Παλαιότερα, όταν αγγλικές εφημερίδες παρομοίαζαν κάθε τόσο Γερμανούς ποδοσφαιριστές με στρατιώτες που έφεραν κράνη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για σάτιρα. Τώρα το ζήτημα λαμβάνει κατά κάποιο τρόπο δηλητηριώδεις διαστάσεις, δημιουργείται ένα κάπως δηλητηριώδες κλίμα».

Ο Γερμανός εκδότης παρατηρεί πάντως ότι στερεότυπα και προκαταλήψεις δεν διακινούνται μόνο προς, αλλά και από τη Γερμανία. Όπως σημείωσε, «βεβαίως υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και τι δεν έχει ειπωθεί ή τυπωθεί εδώ στο μεταξύ σχετικά με τους Έλληνες. Αλλά στην πραγματικότητα όλα αυτά στερούνται περιεχομένου».
«Άνθρωποι με ισχυρή βούληση και αιώνια διστακτικοί»

Ο Γιούργκεν Κάουμπε θεωρεί ότι η εικόνα των Γερμανών παρουσιάζει διακυμάνσεις. Από τη μία εμφανίζονται σε βρετανικές και αμερικανικές δημοσκοπήσεις ως πρότυπα Ευρωπαίων και παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, ορισμένοι τους επιρρίπτουν ότι επιδιώκουν την εγκαθίδρυση ενός «Τέταρτου Ράιχ στην Ευρώπη».

Όπως παρατήρησε, «ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί αμφιταλαντεύονται σε ό,τι αφορά την κατάστασή τους. Και αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Ήδη τον 19ο αιώνα οι Γερμανοί θεωρούνταν από τη μία ρομαντικοί ονειροπόλοι και από την άλλη πρακτικοί τεχνίτες. Από τη μία άνθρωποι με ισχυρή βούληση και από την άλλη αιώνια διστακτικοί (...)

Ίσως αποτελεί ένα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτό το έθνος και ο πολιτισμός είναι λιγάκι ασαφή».
Τέλος, ο Γιούργκεν Κάουμπε διαχώρισε τις «αθώες», όπως είπε χαρακτηριστικά, προκαταλήψεις από εκείνες που χρησιμοποιούνται ως μέσο άσκησης πολιτικής.

Όπως διευκρίνισε, «τη στιγμή που η κατάσταση γίνεται πραγματικά επιθετική, για παράδειγμα όταν πολιτικοί υιοθετούν τέτοιες θέσεις, θεωρώ ότι είναι επιτακτική η επιστροφή σε ένα είδος νηφάλιας επικοινωνίας».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]