Τομά Πικετί: Γερμανικό ρεσιτάλ υποκρισίας, εθελοτυφλίας και εθνικισμού
Από τη συμφωνία για το χρέος της Γερμανίας το 1953
Φουντώνει η συζήτηση στα γαλλικά ΜΜΕ για τις διαγραφές χρεών της Γερμανίας και τις πολεμικές επανορθώσεις
«Η Γερμανία είναι Η χώρα που ουδέποτε αποπλήρωσε τα χρέη της», σημείωσε με έμφαση την περασμένη Τρίτη στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο Τομά Πικετί. Για τον γάλλο οικονομολόγο «οι Γερμανοί αξιωματούχοι δίνουν ρεσιτάλ υποκρισίας και γίνονται παράδειγμα εθελοτυφλίας, αγνόησης της Ιστορίας και εθνικισμού».
Και σε παλαιότερη συνέντευξη, όμως, που είχε δημοσιεύσει στις 27 Ιουνίου η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», ο Πικετί είχε πει ευθέως στους Γερμανούς ότι «δεν νομιμοποιούνται να δίνουν μαθήματα σε άλλα έθνη».
Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» επιχείρησε την Παρασκευή να επιβεβαιώσει αν πράγματι η Γερμανία δεν έχει ουδέποτε αποπληρώσει χρέη της. Και απεφάνθη ότι αυτό είναι εν μέρει αλήθεια και εν μέρει ψέμα.
Η Γερμανία όντως κήρυξε στάση πληρωμών των χρεών της σε δύο περιπτώσεις: το 1953 και το 1990. Ωστόσο, το γερμανικό χρέος είχε ήδη αναδιαρθρωθεί το 1952 και είχε κουρευτεί κατά 62%. Μειώθηκε, δηλαδή, από τα 39 δισ. στα 14,5 δισ. γερμανικά μάρκα.
«Ένα μέρος, λοιπόν, του γερμανικού χρέους, όντως, δεν αποπληρώθηκε ποτέ, ιδιαιτέρως στην Ελλάδα στην οποία η Γερμανία έπρεπε να αποπληρώσει 7,1 δισ. δολάρια που είχαν λάβει ως αναγκαστικό δάνειο οι κατακτητές Ναζί από το 1941 έως το 1944. Από τα χρήματα αυτά η Αθήνα δεν εισέπραξε παρά μόνο 115 εκατ. μάρκα (κάτι λιγότερο από 65 εκατ. δολάρια) το 1961», γράφει χαρακτηριστικά η συντάκτρια της «Figaro» Ραφαέλ Αντρέ.
Πρέπει, ωστόσο, να διακρίνει κανείς το χρέος της Ελλάδας σήμερα από το γερμανικό χρέος της εποχής εκείνης, που «συνδέεται με τις πολεμικές αποζημιώσεις, τις οποίες ένα μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης θεωρεί ως τιμωρία κατά της ηττημένης Γερμανίας», όπως σημειώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Μισέλ Ο, επίτιμος καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας και μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας.
Εξηγεί ο γάλλος καθηγητής: «Οι συμφωνίες για τη ρύθμιση του γερμανικού χρέους ήταν το αποτέλεσμα μιας διεθνούς διαπραγμάτευσης που είχε ως στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη και την αποζημίωση των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού».
Δεν επρόκειτο, δηλαδή, προσθέτει ο καθηγητής, για χρέη που δημιουργήθηκαν από την υπερβολική αύξηση των δημοσίων δαπανών που ενέκρινε εμμέσως ο λαός μέσω της διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών.
«Ο Τομά Πικετί με το επιχείρημά του θέλει να μας υπενθυμίσει ότι κατά καιρούς συμβαίνουν στάσεις πληρωμών που αφορούν τα χρέη των κυβερνήσεων. Συμβαίνουν ακόμα και στη Γερμανία και δεν πρέπει να αποτελούν ταμπού», εκτιμά μιλώντας στη «Figaro» ο Κριστόφ Μπλο, υποδιευθυντής του Τμήματος Αναλύσεων και Προβλέψεων του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Οικονομικής Συγκυρίας (OFCE).
«Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι η μόνη που έχει ιστορικό χρεοκοπιών και δεν έχει σήμερα μειωμένη νομιμοποίηση ως χώρα έναντι άλλων χωρών, όπως η Γαλλία ή η Ισπανία, που επίσης έχουν χρεοκοπήσει κατά τη διάρκεια της μακράς Ιστορίας τους», προσθέτει ο Κριστόφ Μπλο.
«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι και το διεθνές περιβάλλον ήταν εντελώς διαφορετικό τη δεκαετία του 1950, όταν η Ευρώπη βυθιζόταν στον Ψυχρό Πόλεμο», πρόσθεσε ο πολιτικός αναλυτής του ραδιοσταθμού Europe 1 Ζαν-Μισέλ Απατί.
Πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...