Η Γερμανία φοβάται την "σχολή Τσίπρα" στην Ευρώπη
Του Μιχάλη Ψύλου
«Αθήνα κατά Βρυξελλών. Τσίπρας εναντίον Μέρκελ, Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Ξεκίνησε η επανάσταση…». Οχι δεν πρόκειται για ανάλυση κάποιου περιθωριακού αριστερίστικου εντύπου,αλλά της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία οικονομικής εφημερίδα της Γερμανίας, της Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «η Ελληνική Επανάσταση» φανερώνει με γλαφυρό τρόπο τις πραγματικές αιτίες της ανησυχίας του Βερολίνου για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα:
Αυτός είναι ο φόβος του Βερολίνου.
Ο μεγαλύτερος φόβος της Γερμανίας είναι μήπως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει στροφή στην πολιτική της Γαλλίας. Όπως σημειώνει με έμφαση η ισπανική El Pais «o Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος ηγέτης που έσπευσε αμέσως να συγχαρεί τον Τσίπρα και προσέφερε την υποστήριξή του. Άντίθετα, η καγκελάριος Μέρκελ, που συνήθως είναι πολύ γρήγορη στην αποστολή συγχαρητήριων μηνυμάτων, περίμενε ως τις 11.00 το πρωί της Τρίτης για να δώσει στη δημοσιότητα τη δήλωσή της για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ολάντ κάλεσε μάλιστα αμέσως τον Τσίπρα να επισκεφτεί το Παρίσι, κάτι που δεν έκανε η Μέρκελ».
Την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να θεσπίσει το πρόγραμμά της και να προτείνει άμεσα μέτρα για ένα νέο «συμβόλαιο» με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη επεσήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχτηκε με τιμές τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο των Ηλισίων. Ο γάλλος πρόεδρος είναι βέβαια ανάμεσα σε μυλόπετρες. Αν και ακολουθεί τις εντολές και την πολιτική της Μέρκελ, φαίνεται να προσπαθεί τωρα να αξιοποιήσει την νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της Γαλλίας, για να πιέσει τους Γερμανούς και να αποσπάσει ότι μπορεί για τους Γάλλους. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde με ένα βαρυσήμαντο άρθρο της σημειώνει μάλιστα ότι «η Γερμανία ανησυχεί για την τάση του Παρισιού να παίξει το χαρτί Τσίπρας». Όπως γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα «από το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, στο Βερολίνο όλα τα σημάδια είναι… κόκκινα»…
Η υπόθεση αυτή θα φαινόταν απίθανη αν ο (Γάλλος) επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, δεν έκανε από την περασμένη Κυριακή δηλώσεις, οι οποίες στο Βερολίνο κρίνονται πολύ συμβιβαστικές προς την Αθήνα. Ο πρώτος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της γαλλιλής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν χαιρέτισαν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «η νίκη ενός Αριστερού ήταν πάντα μια «καλή είδηση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα». Ο Φιλίπ Κορντερί, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημείωσε μάλιστα ότι «ο αγώνας κατά της λιτότητας ενισχύεται σήμερα στην Ευρώπη. Από το 2012, Φρανσουά Ολάντ και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες αγωνίζονται για να αλλάξουν προσανατολισμό σ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα βρήκαν ένα νέο σύμμαχο, τον Αλέξη Τσίπρα".
Την εξήγηση δίνει το γαλλικό περιοδικό Le Nouvel Observateur: « Η Γαλλία, μία μεγάλη χώρα της ζώνης του ευρώ, έχει μπροστά της δυόμισι χρόνια για να «αντιστρέψει το τραπέζι». Η Γαλλία έφερε το 2012 στην εξουσία μια αριστερά που υποσχέθηκε να αγωνιστεί κατά της λιτότητας. Ο Ολάντ είχε δεσμευτεί μάλιστα να επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, που είχε υπογράψει ο δεξιός Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να τα… καταπιεί όλα αυτά μπροστά στην Μέρκελ, με αποτέλεσμα μια θεαματική κάθοδο στην… κόλαση. Τώρα, στη νέα διαπραγμάτευση που ανοίγει, ο Φρανσουά Ολάντ έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί: Ο άνεμος της αλλαγής που πνέει στην Ελλάδα, την Ισπανία και αλλού.Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί ο Ολάντ να συμβάλει στον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Το ερώτημα λοιπόν μετά την 25η Ιανουαρίου, δεν είναι μόνο «τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή τη νίκη;». Αλλά τι θα κάνει και ο Ολάντ» τονίζει το γαλλικό περιοδικό "Το Κουτί της Πανδώρας".
Το κύμα «syrizophilie» (συριζοφιλίας) στο Παρίσι είναι λοιπόν ο νέος πονοκέφαλος της Γερμανίας. Η Le Monde πολύ σωστά υπογραμμίζει ότι "για το Βερολίνο η υποχώρηση έναντι της Αθήνας είναι το άνοιγμα ενός κουτιού της Πανδώρας. Όλα όσα πέτυχε η Γερμανία στη ζώνη του ευρώ από το 2010 τίθενται εν αμφιβόλω». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας,Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο ότι «δεν μπορεί να είναι φετίχ ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», όπως θέλει να επιβάλει η Γερμανια σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να διαιωνίσει την λιτότητα. «Όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις πρέπει να χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου στο Βερολίνο» γράφει η Die Welt. H γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί μάλιστα στον Ολάντ να μην στηρίξει τον Τσίπρα όσο και αν αυτό θα άρεσε στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, γιατί γνωρίζει πόσο… τρωτή είναι η γαλλική οικονομία». Και ο νοών νοείτω, με δεδομένη την εξάρτηση της γαλλικής οικονομικής ελίτ από τη Γερμανία. Οι απειλές αυτές δεν αποτελούν λόγια του αέρα. Οι Γερμανοί γνωρίζουν καλά ότι αν χάσουν τη στήριξη της Γαλλίας χάνουν τα πάντα στην Ευρώπη, όπως έχει δείξει η ιστορία τον προηγούμενο αιώνα. Η αμερικανική Wall Street Journal σημειώνει με έμφαση ότι «οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο φοβούνται πώς η χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα θα στείλει λάθος σήματα στη Γαλλία και την Ιταλία». Ο Ιιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι το είπε καθαρά: «Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά ένας τρόπος για να βγούμε από την ακινησία από την οποία πάσχει η Ευρώπη».
Όπως λέει ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Σαπίρ το δίλημμα είναι περισσότερο της Γερμανίας και λιγότερο της Ελλάδας. «Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια επιλογή, αλλά μια επιλογή ανάμεσα σε δύο κακά: Αν αποδεχτεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (ή αναστολή πληρωμών), θα δεχτεί αμέσως παρόμοια αιτήματα από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αν δεν δεχτεί το ελληνικό αίτημα κινδυνεύει να δεί τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ να επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο για τη Γερμανία, η οποία τώρα συνειδητοποιεί ότι είναι σε μια παγίδα. Στην ίδια παγίδα, όπου πίστευε ότι θα πέσουν οι άλλες χώρες. Ότι και αν επιλέξει το Βερολίνο, θα αποδυναμωθεί η σημερινή μορφή της υπό γερμανικής ηγεμονίας Ευρώπη. Οποιος ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά πάντα το πληρώνει, και σε αυτή την περίπτωση οι Γερμανοί θα πληρώσουν υψηλό τίμημα».
Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 275
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
«Αθήνα κατά Βρυξελλών. Τσίπρας εναντίον Μέρκελ, Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Ξεκίνησε η επανάσταση…». Οχι δεν πρόκειται για ανάλυση κάποιου περιθωριακού αριστερίστικου εντύπου,αλλά της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία οικονομικής εφημερίδα της Γερμανίας, της Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «η Ελληνική Επανάσταση» φανερώνει με γλαφυρό τρόπο τις πραγματικές αιτίες της ανησυχίας του Βερολίνου για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα:
"Η εξέγερση των Αθηναίων μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Ο Τσίπρας ξεκίνησε την επανάσταση. Προς το παρόν είναι ένα μοναχικό ρυάκι.Αλλά θα μπορούσε στο τέλος να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό κίνημα…Ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός κρατά τις υποσχέσεις του και απαιτεί επιθετικά κούρεμα του χρέους και να δοθεί τέλος στις υποχρεώσεις λιτότητας. Η Ελλάδα το κάνει σοβαρά και θεωρείται ήδη πρωτοπόρος στο θέμα τού πως καθαρίζει κανείς με την τεχνοκρατία των Βρυξελλών. Το αθηναϊκό παράδειγμα θα μπορούσε να δημιουργήσει σχολή".Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται μάλιστα και τον Μάρξ! "Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη", έγραφε στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο ο Καρλ Μαρξ το 1848. Όμως, τα λόγια του είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ».
Αυτός είναι ο φόβος του Βερολίνου.
«Ο Τσίπρας ειναι ο εφιάλτης για την Ευρώπη» σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel. Αν ήταν μόνο η Ελλάδα δεν θα τους ένοιαζε και πολύ τους Γερμανούς. Τους καίει όμως ο «κίνδυνος μόλυνσης». Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έχει οπλίσει με θάρρος όλους τους λαούς της Ευρώπης. Στην Ισπανία, το περασμένο Σάββατο μισό εκατομμύριο Ισπανοί κατέκλυσαν το κέντρο της Μαδρίτης σε συγκέντρωση που οργάνωσε το PODEMOS ενάντια στη λιτότητα. Ήταν ουσιαστικά μια μεγαλειώδης κίνηση συμπαράστασης στην Ελλάδα όπως φάνηκε και από τις πολυάριθμες ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν στη Μαδρίτη. Ήταν όμως και μια σαφής πρόκληση προς το Βερολίνο: «Και εμείς Podemos (μπορούμε) μετά την Ελλάδα» όπως είπε ο ηγέτης του κινήματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας μέσα σε παραλήρημα ενθουσιασμού. Αν μάλιστα καταφέρουν οι Podemos να νικήσουν στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου στην Ισπανία τότε θα συγκροτηθεί ένα αριστερό κέντρο στην Ευρώπη ενάντια στη Γερμανία και στην πολιτική της λιτότητας, που θα απειλεί να αλλάξει τον ευρωπαικό πολιτικό χάρτη. Η γερμανική εφημερίδα Die Welt παραδέχεται μάλιστα ότι «οι επικρίσεις κατά της Γερμανίας ως "Τέταρτο Ράιχ" και ο χαρακτηρισμός "Μερκιαβέλι" για την καγκελάριο, είναι πλέον στο στάνταρ λεξιλόγιο στην Λισαβόνα,στο Παρίσι, τη Ρώμη και την Αθήνα ακόμη και από κυβερνητικούς αξιωματούχους σε τοκ σόου υψηλής τηλεθέασης».Το Βερολίνο επιλέγει φυσικά την σκληρή αντίδραση όπως δείχνουν οι σκληροπυρηνικές δηλώσεις των κάθε λογής συνεργατών της Αγκελα Μέρκελ. «Το παράδειγμα της Αθήνας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα προηγούμενο» γράφει η Handelsblatt και προειδοποιεί:
«Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα θα αποτελέσει κίνητρο για άλλες οικονομικά αδύναμες χώρες να αποστασιοποιηθούν από τις Βρυξέλλες. Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να συνεργαστεί στενότερα με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία. Ηδη στη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Ολάντ λέει σε όλους τους τόνους ότι στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα βρήκαμε ένα νέο σύμμαχο».Η «μόλυνση» της Γαλλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει το Βερολίνο
Ο μεγαλύτερος φόβος της Γερμανίας είναι μήπως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει στροφή στην πολιτική της Γαλλίας. Όπως σημειώνει με έμφαση η ισπανική El Pais «o Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος ηγέτης που έσπευσε αμέσως να συγχαρεί τον Τσίπρα και προσέφερε την υποστήριξή του. Άντίθετα, η καγκελάριος Μέρκελ, που συνήθως είναι πολύ γρήγορη στην αποστολή συγχαρητήριων μηνυμάτων, περίμενε ως τις 11.00 το πρωί της Τρίτης για να δώσει στη δημοσιότητα τη δήλωσή της για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ολάντ κάλεσε μάλιστα αμέσως τον Τσίπρα να επισκεφτεί το Παρίσι, κάτι που δεν έκανε η Μέρκελ».
Την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να θεσπίσει το πρόγραμμά της και να προτείνει άμεσα μέτρα για ένα νέο «συμβόλαιο» με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη επεσήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχτηκε με τιμές τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο των Ηλισίων. Ο γάλλος πρόεδρος είναι βέβαια ανάμεσα σε μυλόπετρες. Αν και ακολουθεί τις εντολές και την πολιτική της Μέρκελ, φαίνεται να προσπαθεί τωρα να αξιοποιήσει την νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της Γαλλίας, για να πιέσει τους Γερμανούς και να αποσπάσει ότι μπορεί για τους Γάλλους. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde με ένα βαρυσήμαντο άρθρο της σημειώνει μάλιστα ότι «η Γερμανία ανησυχεί για την τάση του Παρισιού να παίξει το χαρτί Τσίπρας». Όπως γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα «από το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, στο Βερολίνο όλα τα σημάδια είναι… κόκκινα»…
Η υπόθεση αυτή θα φαινόταν απίθανη αν ο (Γάλλος) επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, δεν έκανε από την περασμένη Κυριακή δηλώσεις, οι οποίες στο Βερολίνο κρίνονται πολύ συμβιβαστικές προς την Αθήνα. Ο πρώτος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της γαλλιλής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν χαιρέτισαν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «η νίκη ενός Αριστερού ήταν πάντα μια «καλή είδηση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα». Ο Φιλίπ Κορντερί, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημείωσε μάλιστα ότι «ο αγώνας κατά της λιτότητας ενισχύεται σήμερα στην Ευρώπη. Από το 2012, Φρανσουά Ολάντ και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες αγωνίζονται για να αλλάξουν προσανατολισμό σ την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα βρήκαν ένα νέο σύμμαχο, τον Αλέξη Τσίπρα".
Την εξήγηση δίνει το γαλλικό περιοδικό Le Nouvel Observateur: « Η Γαλλία, μία μεγάλη χώρα της ζώνης του ευρώ, έχει μπροστά της δυόμισι χρόνια για να «αντιστρέψει το τραπέζι». Η Γαλλία έφερε το 2012 στην εξουσία μια αριστερά που υποσχέθηκε να αγωνιστεί κατά της λιτότητας. Ο Ολάντ είχε δεσμευτεί μάλιστα να επαναδιαπραγματευθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, που είχε υπογράψει ο δεξιός Νικολά Σαρκοζί. Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να τα… καταπιεί όλα αυτά μπροστά στην Μέρκελ, με αποτέλεσμα μια θεαματική κάθοδο στην… κόλαση. Τώρα, στη νέα διαπραγμάτευση που ανοίγει, ο Φρανσουά Ολάντ έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί: Ο άνεμος της αλλαγής που πνέει στην Ελλάδα, την Ισπανία και αλλού.Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί ο Ολάντ να συμβάλει στον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Το ερώτημα λοιπόν μετά την 25η Ιανουαρίου, δεν είναι μόνο «τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή τη νίκη;». Αλλά τι θα κάνει και ο Ολάντ» τονίζει το γαλλικό περιοδικό "Το Κουτί της Πανδώρας".
Το κύμα «syrizophilie» (συριζοφιλίας) στο Παρίσι είναι λοιπόν ο νέος πονοκέφαλος της Γερμανίας. Η Le Monde πολύ σωστά υπογραμμίζει ότι "για το Βερολίνο η υποχώρηση έναντι της Αθήνας είναι το άνοιγμα ενός κουτιού της Πανδώρας. Όλα όσα πέτυχε η Γερμανία στη ζώνη του ευρώ από το 2010 τίθενται εν αμφιβόλω». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας,Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο ότι «δεν μπορεί να είναι φετίχ ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός», όπως θέλει να επιβάλει η Γερμανια σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να διαιωνίσει την λιτότητα. «Όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις πρέπει να χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου στο Βερολίνο» γράφει η Die Welt. H γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί μάλιστα στον Ολάντ να μην στηρίξει τον Τσίπρα όσο και αν αυτό θα άρεσε στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών, γιατί γνωρίζει πόσο… τρωτή είναι η γαλλική οικονομία». Και ο νοών νοείτω, με δεδομένη την εξάρτηση της γαλλικής οικονομικής ελίτ από τη Γερμανία. Οι απειλές αυτές δεν αποτελούν λόγια του αέρα. Οι Γερμανοί γνωρίζουν καλά ότι αν χάσουν τη στήριξη της Γαλλίας χάνουν τα πάντα στην Ευρώπη, όπως έχει δείξει η ιστορία τον προηγούμενο αιώνα. Η αμερικανική Wall Street Journal σημειώνει με έμφαση ότι «οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο φοβούνται πώς η χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα θα στείλει λάθος σήματα στη Γαλλία και την Ιταλία». Ο Ιιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι το είπε καθαρά: «Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά ένας τρόπος για να βγούμε από την ακινησία από την οποία πάσχει η Ευρώπη».
Όπως λέει ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Σαπίρ το δίλημμα είναι περισσότερο της Γερμανίας και λιγότερο της Ελλάδας. «Η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια επιλογή, αλλά μια επιλογή ανάμεσα σε δύο κακά: Αν αποδεχτεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (ή αναστολή πληρωμών), θα δεχτεί αμέσως παρόμοια αιτήματα από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία. Αν δεν δεχτεί το ελληνικό αίτημα κινδυνεύει να δεί τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ να επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο για τη Γερμανία, η οποία τώρα συνειδητοποιεί ότι είναι σε μια παγίδα. Στην ίδια παγίδα, όπου πίστευε ότι θα πέσουν οι άλλες χώρες. Ότι και αν επιλέξει το Βερολίνο, θα αποδυναμωθεί η σημερινή μορφή της υπό γερμανικής ηγεμονίας Ευρώπη. Οποιος ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά πάντα το πληρώνει, και σε αυτή την περίπτωση οι Γερμανοί θα πληρώσουν υψηλό τίμημα».
Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 275
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...