Τουρκική υπεροπλία στην Κύπρο
Γράφει ο Μανώλης Καλατζής
Σταθερά αρνητικό για την ελληνική πλευρά παραμένει το ισοζύγιο των στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση να περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για νέους εξοπλισμούς.
Η προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας τη δεκαετία του 90 και την πρώτη πενταετία του 2000 τερματίστηκε με το φιάσκο των S-300 και το σκάνδαλο των TOR-M1, για το οποίο καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και δικάζεται ο Κύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.
Σύμφωνα με έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, σε κάθε Ελληνοκύπριο εθνοφρουρό αναλογούν 3,4 τούρκοι στρατιώτες. Αν ληφθούν υπόψιν οι εφεδρείες και οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου) και οι τουρκοκύπριοι στρατιώτες στα κατεχόμενα, η αναλογία διαμορφώνεται σε 1 προς 1,1 υπέρ της τουρκικής πλευράς.
Η Κυπριακή Εθνική Φρουρά (Ε.Φ.) διαθέτει 12.500 στρατιώτες και 50.000 εφέδρους. Αν προστεθούν και οι 950 στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, η ελληνική πλευρά διαθέτει συνολικά 63.450 άνδρες.
Η τουρκική πλευρά διαθέτει συνολικά 72.500 άνδρες.
Υπεροπλία διατηρούν οι τούρκοι και στα άρματα μάχης με 348, ενώ η ελληνική πλευρά διαθέτει 164 άρματα τηςΕ.Φ. και 61 της ΕΛΔΥΚ.
Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται καις τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ). Η Ε.Φ. διαθέτει 395 και οι τουρκικές δυνάμεις 627.
Στον αέρα και στη θάλασσα η αεροπορία και το ναυτικό της Τουρκίας έχουν απόλυτη κυριαρχία, αφού διαθέτουν λιμάνι απέναντι από την Κύπρο και αεροπορικές βάσεις. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά διαθέτει κάποια παλαιά ρωσικά ελικόπτερα και περιπολικά σκάφη χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες.
Δράση – Αντίδραση
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στο διάστημα των σαράντα ετών (1974 – 2014), η εξελίξεις στον στρατιωτικό τομέα χαρακτηρίζονταν από «δράση – αντίδραση», με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έπειτα από μία περίοδο 13 χρόνων ενίσχυσης της Ε.Φ. και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (1898 – 2002), ακολούθησε περίοδος 12 χρόνων, από το 2002 έως σήμερα, χωρίς καμία ουσιαστική αριθμητική μεταβολή στο δυναμικό των αντίπαλων στρατοπέδων.
Η «κούρσα» των εξοπλισμών όλο αυτό το διάστημα στα αντίπαλα στρατόπεδα αφορούσε ενίσχυση σε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Μάχης (ΤΟΜΑ), πυροβολικό, πολυεκτοξευτήρες πυραύλων, όλμους, αντιαρματικά, αντιαεροπορικά και ελικόπτερα.
Η έκθεση σημειώνει ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι προϋπολογισμοί για την άμυνα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, επηρεάζοντας τα ήδη περιορισμένα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου όσο και τη συντήρηση και εξασφάλιση ανταλλακτικών.
Όπως σημειώνεται, η πίεση αυτή αναμένεται να συνεχίσει και στο προβλεπτό μέλλον, οπότε είναι εξαιρετικά στενά τα περιθώρια οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης της Ε.Φ., είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε νέα αξιόλογα οπλικά συστήματα και τεχνολογία, με αρνητικές επιδράσεις στο θέμα μείωσης της θητείας.
Πηγή εφημ. «Ελευθεροτυπία»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...