Πώς η κυβέρνηση ανατρέπει αποφάσεις δικαστηρίων για μισθούς - φόρους
- 1 δισ. ευρώ το κόστος για το "σύστημα" από γενικευμένη εφαρμογή
- Αυξήσεις για τους δικαστές!
Το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ακυρώσει τη δημοσιονομική επίπτωση των δικαστικών αποφάσεων για τις αποδοχές δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών και διπλωματών, καθώς το συνολικό κόστος μπορεί να ξεπερνά και το 1 δισ. ευρώ!
Το υπουργείο ερμηνεύει τις αποφάσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα για γενική εφαρμογή τους σε όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη ισοδύναμων μέτρων, με το νέο μισθολόγιο.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν ακύρωση πράξεων της διοίκησης, ισχύουν μεταξύ των διαδίκων και επομένως εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών μόνο για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους, χωρίς να υποχρεώνουν σε γενική αποδοχή τους.
Αυτό επισημαίνεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που μπλοκάρει τη γενίκευση αποφάσεων του ΣτΕ.
Ταυτόχρονα δείχνει τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά την αντιμετώπιση συνολικά των δικαστικών αποφάσεων.
Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών εκδόθηκε σε εφαρμογή δύο αποφάσεων του ΣτΕ, οι οποίες χαρακτηρίζουν παράνομη τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί, αλλά και του επιδόματος αλλοδαπής που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται στο εξωτερικό.
Με βάση το ΣτΕ, η φορολόγηση των ανωτέρω επιδομάτων κρίθηκε παράνομη, καθώς οι παροχές που χορηγούνται σε έναν μισθωτό για τη διευκόλυνση των καθηκόντων του, ακόμη κι αν αυτός επωφελείται εμμέσως από αυτές, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος.
Παρ' όλα αυτά από την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καλύπτονται μόνο οι φορολογούμενοι που έκαναν την προσφυγή και όχι ολόκληροι κλάδοι, όπως οι πανεπιστημιακοί ή οι υπάλληλοι που εργάζονται στο εξωτερικό.
Αυξήσεις και μισθοί του 2012 για τους δικαστές
Ωστόσο διαφορετική είναι η αντιμετώπιση στους δικαστικούς.
Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων αυξάνει το βασικό μισθό του ειρηνοδίκη Δ' Τάξης από 1.369 ευρώ σε 1.488 ευρώ, του πρωτοδίκη από 1.778 ευρώ σε 2.067 ευρώ, του προέδρου πρωτοδικείου από 2.009 ευρώ σε 2.480 ευρώ, του αρεοπαγίτη από 2.525 ευρώ σε 3.307 ευρώ, του αντιπροέδρου από 2.880 ευρώ σε 3.721 ευρώ και του προέδρου του Αρείου Πάγου από 3.023 ευρώ σε 4.134 ευρώ.
Επίσης, αυξάνεται το επίδομα για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης από περίπου 130 ευρώ έως 188 ευρώ, ανάλογα με το βαθμό, ενώ μεταξύ άλλων, η αύξηση των βασικών μισθών θα συμπαρασύρει αυξητικά και το ποσό του επιδόματος του χρόνου υπηρεσίας, το οποίο υπολογίζεται σε ποσοστό μέχρι 60%, επί του βασικού μισθού. Η μέση τιμή αύξησης του επιδόματος θα είναι της τάξης περίπου του 20%.
Παράλληλα, θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα οι συντάξεις περίπου 2.469 πρώην δικαστικών, και για το χρονικό διάστημα από 1-8-2012 μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, οι καταβαλλόμενες διαφορές θα οριστούν από τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με τον χρόνο πληρωμής τους.
Το ύψος της ετήσιας δαπάνης από την εφαρμογή της προτεινόμενης τροπολογίας, υπολογίζεται σε 170 εκατ. ευρώ.
Οι περικοπές κρίθηκαν παράνομες προ ημερών με δικαστική απόφαση. Ταυτόχρονα επιστρέφονται και αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012 μισθοί, παροχές και συντάξεις.
Πηγή: News.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Συντρέχουν αρκετοί λόγοι για τη διαφορετική μεταχείριση των Δικαστών. Ο πρώτος είναι ότι η Συγκυβέρνηση είναι ΕΝΤΕΛΩΣ παράνομη και χωρίς τη συνενοχή της "Δικαιοσύνης" θα είχαν καταγκρεμιστεί. Ο δεύτερος είναι ότι οι μισθοί τους είναι συγκυνωνούντα δοχεία και δίνοντας αυξήσεις και αναδρομικά στους δικαστικούς γεμίζουν και τις δικές τους τσέπες, άλλωστε αυτό το παιχνίδι των "αναδρομικών" το έχουν επαναλάβει πολλές φορές. Τρίτον, είναι ο τρόπος χρηματισμού των "χρήσιμων ανεξάρτητων" λιγουροβολευτών, που ελπίζει ο Αντωνάκης να του εξασφαλίσουν την εκλογή Προέδρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά, όντως! ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ για συγκεκριμένες τσέπες.