Ιδρύεται το αντίπαλο δέος, η Ευρασιατική Ένωση
Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν ιδρύουν από κοινού την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση
Εφημερίδα Pravda
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπεγράφη την Πέμπτη, 29 Μαΐου, στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν. Το σχετικό έγγραφο επικυρώθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε νωρίτερα χαρακτηρίσει την ίδρυση της Ένωσης ως «το κεντρικό γεγονός της χρονιάς». Η συνθήκη υπεγράφη από τους ηγέτες των τριών χωρών που συμμετέχουν στη νέα Ένωση: τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ITAR-TASS.
Οι Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ συζήτησαν, κατά πρώτον, μια σειρά από επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Τελωνειακής Ένωσης και του Κοινού Οικονομικού Χώρου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών-παρατηρητών: του Προέδρου της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, και του Προέδρου του Κιργιστάν, Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ.
Ρύθμιση για την προσχώρηση και της Αρμενίας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ εισηγήθηκε ρύθμιση για την προσχώρηση της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση εντός των κρατικών συνόρων, όπως κατοχυρώνονται σύμφωνα με τον ΟΗΕ, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από το Αζερμπαϊτζάν.
Ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου, Γιούρι Ουσάκωφ, δήλωσε ότι η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης αποτελείται από δύο μέρη. Το μεν πρώτο περιγράφει τους σκοπούς και στόχους της ευρασιατικής ολοκλήρωσης και καθορίζει την ταυτότητα της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης ως ολοκληρωμένου διεθνούς οργανισμού. Το δε δεύτερο έχει αμιγώς λειτουργικό χαρακτήρα, αφού ρυθμίζει τους μηχανισμούς της οικονομικής συνεργασίας.
Η υπογραφείσα συμφωνία αντανακλά τις βασικές αρχές που διέπουν παρόμοιους διεθνείς οργανισμούς. Η συμφωνία κατοχυρώνει τις αρχές της κυρίαρχης ισότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού των χαρακτηριστικών της πολιτικής δομής των κρατών-μελών της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι τρεις χώρες θα συζητήσουν το θέμα της επέκτασης της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Ευρασιατικής Ένωσης.
Η συζήτηση γύρω από το τελικό κείμενο της συνθήκης δεν εξελίχθηκε δίχως προβλήματα. Ενδεικτικά, το Καζακστάν αντιτάχθηκε σθεναρά στην ένταξη θεμάτων μη οικονομικής φύσεως στο έγγραφο. Ωστόσο, και οι τρεις πλευρές κατάφεραν τελικά να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες πριν την υπογραφή της συνθήκης.
Με δήλωσή του αυτή την εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Σαμάτ Ορνταμπάγιεφ, τόνισε πως χάρη στην επιμονή της αντιπροσωπείας της χώρας του, ζητήματα μη οικονομικής φύσεως, όπως κοινή ιθαγένεια, εξωτερική πολιτική, διακοινοβουλευτική συνεργασία, θέματα διαβατηρίων και θεωρήσεων, η από κοινού προστασία των συνόρων και έλεγχος των εξαγωγών αποκλείστηκαν από τη συνθήκη.
Κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας των χωρών - μελών
Μιλώντας χθες, Πέμπτη, σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση θα μπορούσε να λειτουργήσει με βάση καθολικούς κανόνες κατανοητούς για όλους, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται κανόνες και αρχές που θεσπίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, χάρη στο εποικοδομητικό πνεύμα, την προθυμία και την ικανότητα που επέδειξαν οι τρεις πλευρές για υποχωρήσεις, κατόρθωσαν τελικά να ξεπεράσουν πολλές δυσκολίες στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι η συνθήκη θα οδηγήσει τις τρεις χώρες μέλη σε ένα νέο επίπεδο ολοκλήρωσης, στα πλαίσια του οποίου θα διατηρήσουν την εθνική τους κυριαρχία, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια στενότερη και συνεκτικότερη οικονομική συνεργασία.
Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης ήδη αποτελούν ένα «ισχυρό, ελκυστικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης, μια μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά, που ενώνει πάνω από 170 εκατομμύρια πολίτες, το 1/5 των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και σχεδόν το 15 % των αποθεμάτων πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, τα τρία μέλη της Ένωσης έχουν ανεπτυγμένη βιομηχανική βάση, καθώς και ένα ισχυρό ανθρώπινο, πνευματικό και πολιτιστικό δυναμικό».
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην Αστάνα, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι δυσαρεστημένος με το σχέδιο της Συνθήκης της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, αλλά τελικά δεν αρνήθηκε να το υπογράψει. Απέρριψε δε τους ισχυρισμούς ότι το Μινσκ επιχειρεί να διαπραγματευτεί με σκοπό να γίνουν παραχωρήσεις κατά τη διαδικασία της υπογραφής της Συνθήκης.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ δήλωσε πριν από την υπογραφή της Συνθήκης ότι η επικύρωσή της σηματοδοτεί μια νέα φάση στην ανάπτυξη της ολοκλήρωσης.
«Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη συνθήκη, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα και των τριών χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά. «Κάθε μορφή ολοκλήρωσης εισάγει κάτι ενδιαφέρον και ωφέλιμο για όλους, και η συμβολή αυτή δεν χρειάζεται να μετράται μόνον με μονάδες όπως τόνοι, κυβικά μέτρα ή βαρέλια», τόνισε ο Ναζαρμπάγιεφ.
Η νέα Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ στο έδαφος ενός από τα μέλη της Τελωνειακής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2015. Την ιδέα της ευρασιατικής οικονομικής ολοκλήρωσης εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ το 1994. Η δημιουργία της Τελωνειακής Ένωσης και στη συνέχεια του Κοινού Οικονομικού Χώρου έλαβε χώρα στα προκαταρκτικά στάδια της υλοποίησης του εγχειρήματος.
Οι εργασίες για την υλοποίηση της Συνθήκης ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2011, κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής του Ανωτάτου Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, όταν οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν προέβησαν σε κοινή διακήρυξη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, η οποία έγινε και ο «οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη της συνεργασίας με στόχο την ολοκλήρωση. Το έγγραφο βασίζεται στη νομική βάση της Τελωνειακής Ένωσης και του Κοινού Οικονομικού Χώρου, των οποίων οι ισχύοντες κανόνες διαμορφώθηκαν σύμφωνα με κανόνες του ΠΟΕ.
Οι τρεις χώρες που προσεχώς θα γίνουν μέλη της Ένωσης θα αναλάβουν δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, του κεφαλαίου και της εργασίας, καθώς και για την εφαρμογή των συντονισμένων πολιτικών σε βασικούς τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της γεωργίας και των μεταφορών.
Η έδρα της Ευρασιατικής Επιτροπής θα είναι η Μόσχα, το δικαστήριο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης θα εδρεύει στο Μινσκ, ενώ η Οικονομική Ρυθμιστική Αρχή θα εδρεύει στην Άλμα-Άτα.
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...