Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αξιοποίηση ή λεηλασία ενεργειακών αποθεμάτων;

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης 

Ενώ η Κύπρος και η Ελλάδα διαλύονται ως κοινωνία και ως κράτος από την οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη, μια κρίση που κορυφώθηκε ακριβώς την περίοδο που «ωρίμασαν» οι συνθήκες για την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος, και ενώ εμείς στη μητέρα πατρίδα βλέπουμε να παίζεται το έργο «σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής» και οδηγούμεθα στις κάλπες για να επιλέξουμε τα μη χείρονα, αφού η επιλογή για το 80% των ψηφοφόρων είναι στη λογική «το μη χείρον βέλτιστον», στην Κύπρο γίνονται σημαντικά πράγματα όχι μόνο για τη Μεγαλόνησο αλλά για την Ελλάδα και ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζει για πρώτη φορά την Τουρκία ως κράτος για τη βάρβαρη πολιτική που ακολούθησε στο θέμα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων, εξέλιξη που θα επηρεάσει τις διαδικασίες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, έρχεται η επίσκεψη στη Λευκωσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η πρώτη έπειτα από 52 χρόνια.
Να αρχίσουμε από τα θετικά της επίσκεψης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μία και μοναδική κυβέρνηση στην Κύπρο, τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι η επίσκεψή του δεν θα παραβιάσει αυτήν την αρχή.


Μπορεί αυτό να θεωρείται προφανές, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα παιχνίδια που έκαναν κατά καιρούς ορισμένοι στην Ουάσινγκτον και τα «χαϊδολογήματα» στην Αγκυρα και το παράνομο κράτος που λειτουργεί στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
Ενα άλλο θετικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν κομίζει κάποιο σχέδιο λύσης με χρονοδιάγραμμα, που σημάνει ότι δικαιούμαστε (;) να ελπίσουμε ότι δεν θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις σε Λευκωσία και Αθήνα για ένα νέου τύπου «Σχέδιο Ανάν».
Επίσης, στα θετικά της επίσκεψης μπορεί να συγκαταλεχθεί και η αναφορά του υψηλού επισκέπτη σε μια αυθεντική στρατηγική εταιρική σχέση της Ουάσινγκτον με τη Λευκωσία, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Κύπρου είναι ιδιαίτερα φιλικές και στρατηγικές. Είπε επιπλέον ότι η προοπτική ανάπτυξης αυτών των σχέσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη, λέγοντας ότι «ο ρόλος και η δυναμική της Κύπρου στην περιοχή ενισχύεται» και ότι η Κύπρος έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της και εντός Ε.Ε., παραδείγματος χάριν στα θέματα έρευνας και διάσωσης.


Στα θέματα που πρέπει να μας προβληματίσουν -αναγκαστικά θετικά- είναι η προτεραιότητα που φαίνεται ότι δίνεται στα ζητήματα της ενέργειας από πλευράς της Ουάσινγκτον έναντι της λύσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στο χέρι της Λευκωσίας και της Αθήνας να διαχειριστούν με μαεστρία πολιτικά το συγκεκριμένο ζήτημα, επ’ ωφελεία των πολιτών και των κρατών της Κύπρου και της Ελλάδος, μη λησμονώντας οι λαμβάνοντες αποφάσεις ότι όποιος κρατάει τη σφραγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι των πάντων, σε ό,τι αφορά τη ζητήματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο.
Στα αρνητικά της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο είναι η μετάβασή του στο παρανόμως κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και η συνάντηση με τους εκεί αξιωματούχους του παράνομου τουρκοκυπριακού κράτους, με τη δήλωσή του φυσικά για την αναγνώριση της μίας και μόνης νόμιμης κυβέρνησης να μετριάζει το αρνητικόν της συνάντησης.


Αφήσαμε στο τέλος το ζήτημα της Αμμοχώστου. Πληροφορούμεθα ότι συζητήθηκε εν κρυπτώ με Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους το «Σχέδιο Αμμόχωστος», με το οποίο θα γίνει προσπάθεια να επιτραπεί η οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένους τομείς της πόλης-φάντασμα, με στόχο να μετριαστεί η αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων απέναντι στο τουρκοκυπριακό καθεστώς και στο σχέδιο λύσης που αναμένεται να τεθεί υπό την κρίση των πολιτών με δημοψήφισμα. Αυτό που προσδοκούν οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σχεδίου είναι να προβληθούν στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη τα σημαντικά οφέλη από το άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου στη χειμαζόμενη και δοκιμαζόμενη οικονομία του νησιού από την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Για να γίνουμε πιο σαφείς, το «Σχέδιο Αμμόχωστος» θα παρουσιαστεί ως σανίδα σωτηρίας της κυπριακής οικονομίας, με σκοπό να φύγει από το προσκήνιο ο εφιάλτης του ΟΧΙ που είπε ο κυπριακός λαός στο Σχέδιο Ανάν και να αποφευχθεί ένας αντίστοιχος σκόπελος σε ενδεχόμενο μελλοντικό δημοψήφισμα.
Ολα αυτά προς γνώσιν και γόνιμο προβληματισμό εκείνων που θα κληθούν να βάλουν τις τελικές υπογραφές, οι οποίες θα κρίνουν αν θα έχουμε εκμετάλλευση ή λεηλασία των ενεργειακών αποθεμάτων και της ίδιας της πατρίδας.


Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]