Διάσταση Αθήνας – Λευκωσίας
Ανίκανοι πολιτικοί, με δοτές πολιτικές, διαλύουν το μέτωπο του ελληνισμού κατά της Τουρκίας και παραδίδουν γη και ύδωρ στους εισβολείς της Μεγαλονήσου
Του Σωτήρη Σιδέρη
Για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Κύπρο και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος καταγράφεται τέτοιου μεγέθους διάσταση μεταξύ Αθήνας και Λεκωσίας, γεγονός που προοιωνίζεται πλήρη κατάρρευση του μετώπου σε λίγες εβδομάδες ή κίνδυνο διχασμού.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συγκεντρώνει πάνω του τα βέλη πολλών και διαφορετικών δυνάμεων. Ιδιαίτερη, μάλιστα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του για το θέμα του αγωγού από την Κύπρο προς την Τουρκία, καθώς το θέτει από την οικονομική του σκοπιά και όχι από την γεωπολιτική, που εντάσσεται σε μία πολιτική ασφάλειας για τους Ελληνοκύπριους.
Ήδη, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, υπάρχει τεράστια διολίσθηση θέσεων, χωρίς η Άγκυρα από την πλευρά της να αφήνει την παραμικρή υπόνοια υποχωρήσεων, γεγονός που προκαλεί ένταση σε Αθήνα και Λευκωσία. Έτσι δημιουργείται ένα σκηνικό που εκμεταλλεύεται η γείτων ώστε να ζητά όλο και περισσότερα, χωρίς η Λευκωσία να θέτει πλαίσιο δικών της διεκδικήσεων.
Φυσικά, η Ελλάδα είναι εντελώς ανύπαρκτη με το πρόσχημα ότι η Κύρος αποφασίζει, αλλά μία νέα εθνική ήττα θα πυροδοτήσει ενδεχομένως ανεξέλεγκτη εθνική κρίση λόγω του τεράστιου ιστορικού βάρους του Κυπριακού.
Κατά συνέπεια, η Αθήνα τι θα πει στον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζαρσάι; Θα πιέσει; Θα δηλώσει ότι η Ελλάδα απορρίπτει ζητήματα του ανακοινωθέντος, ότι δεν θα δεχτεί ετεροβαρή συμφωνία ή απλώς θα απεκδυθεί των ευθυνών της; Ποιες εντολές δόθηκαν στον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Αναστάσιο Μητσιάλη; Ακόμη κι αν η κυβέρνηση και τα ΥΠΕΞ δεν απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά, θα τα απαντήσει η ιστορία.
Απομόνωση
Έτσι, σήμερα ο κ. Αναστασιάδης δείχνει –και μάλλον είναι- μόνος, δεδομένου ότι η κατάσταση στο ΑΚΕΛ δεν πρέπει να του εμπνέει εμπιστοσύνη και τα ΔΗΚΟ έχει ήδη αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Η κυπριακή αντιπολίτευση μέχρι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, και με την ελληνική κυβέρνηση να τηρεί αμφιλεγόμενη στάση, δέχεται δημόσια ή παρασκηνιακή κριτική για τους χειρισμούς του, αλλά ο ίδιος, καθώς έχει δεσμευτεί να διαπραγματευθεί, βρίσκεται σε ιδιόμορφη θέση να μην έχει ουσιαστική στήριξη.
Η Ελληνική κυβέρνηση θεσμικά είναι υποχρεωμένη να στηρίξει δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς αυτό συμβαίνει διαχρονικά, ανεξάρτητα από το ποιος είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον ίδιο τρόπο που οι Ελληνοκύπριοι στηρίζουν πάντα την ελληνική ηγεσία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι εξελίξεις ίσως να ήταν δραματικές και για την Ελλάδα και για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ωστόσο, η Αθήνα, ενώ ασκεί παρασκηνιακή κριτική, αποφάσισε να δεχτεί τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, διαπράττοντας ένα ιστορικό λάθος. Η δικαιολογία ότι το ζήτησε ο κ. Αναστασιάδης δεν ευσταθεί, γιατί η αλήθεια, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι ότι το ζήτησαν οι ΗΠΑ και οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έφεραν αντίρρηση. Τι ακριβώς θα πει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών;
Τα κόμματα
Ο ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το ΑΚΕΛ, περισσότερο στηρίζει τις επιλογές του «αδελφού» κόμματος παρά τις διαπραγματεύσεις. Στο ΑΚΕΛ όμως, αναμένεται να εκδηλωθούν αντιδράσεις και αυτό θα επηρεάσει τις εξελίξεις, ενώ ήδη οι σχέσεις με το ΚΚΕ είναι στο «κόκκινο». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναμείνει τη ροή των εξελίξεων και αν χρειαστεί θα διαχωρίσει τη θέση του από το ΑΚΕΛ θα το κάνει, αναφέρουν κομματικά στελέχη. Η διατύπωση της Πολιτικής Γραμματείας περί «γκρίζων ζωνών» στο κοινό ανακοινωθέν, είναι η γραμμή άμυνας για μελλοντικές δυσμενείς εξελίξεις. Ήδη όμως εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αρνητικό κλίμα.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν εκφράσει ανοιχτά την κατηγορηματική αντίθεσή τους, ενώ αρνητικό από την πρώτη στιγμή ήταν και το ΚΚΕ, που κατήγγειλε το Κοινό Ανακοινωθέν.
Ιδιαίτερη αίσθηση όμως, μοναδική στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, προκάλεσε και στην Αθήνα και στη Λευκωσία, η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Μόρφου, Χρήστο Πίτα, στις 18 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπούλιας είπε: «Δεν βλέπω ο δρόμος αυτός να ανοίγει, παρόλο που ελπίζουμε όλοι κάτι να γίνει, αλλά δεν μπορεί να είμαστε εκείνοι που θα δεχθούμε τις απαιτήσεις της Άγκυρας ουσιαστικά».
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκφράζουν αμφιβολίες αν ο κ. Αναστασιάδης θα αντέξει στην πίεση μέχρι τέλους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η Δύση, που παίζει ένα μεγάλο στρατηγικό χαρτί λόγω της ενέργειας στην Κύπρο, δεν θα φεισθεί μέσων, πόρων, τρόπων και πιέσεων προκειμένου να βρεθεί έστω και Ενδιάμεση Λύση με επιστροφή της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα τη διανομή των κερδών από το φυσικό αέριο και τον αγωγό μέσω Τουρκίας.
Από κάθε άποψη, και δέκα χρόνια μετά, η Κύπρος ξαναζεί ιστορικές και κρίσιμες στιγμές.
Πηγή «Δημοκρατία»
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...