Ο άγνωστος πόλεμος για την Ρουθηνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
Το ΝΑΤΟ να εντείνει τις ενέργειές του για τον «έλεγχο» της ουκρανικής ενέργειας
Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα περί «στρατιωτικής επέμβασης» στην Ουκρανία και οι Ούγγροι πολιτικοί δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν βήματα για την δημιουργία της λεγόμενης «Transcarpathian autonomy» Ρουθηνίας, θεωρίας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ουγγαρία και η Ρουμανία αποτελούν κόμβους ενεργειακού εφοδιασμού, μέσω Ουκρανίας, προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.
Αυτό εξηγεί επίσης και το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις χώρες αυτές, καθώς και της ενίσχυσης των διαμαρτυριών του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.
Λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή της Ρουθηνίας (Transcarpathia) έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τη Ρωσία και την ΕΕ διότι από αυτήν την περιοχή διέρχονται οι περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος , επί των οποίων πραγματοποιούνται οι ενεργειακές εξαγωγές της προς τη Δυτική Ευρώπη.
«Οι ΗΠΑ βάση σχεδίου που «ετοιμάζουν» σχεδιάζουν να διαχωρίσουν την Ρουθηνία (Transcarpathia) από την Ουκρανία και να αναλάβουν τον έλεγχο των ρωσικών αγωγών στην περιοχή αυτή αμερικανικά λόμπι μέσω του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βίκτορ Balogh γραμματέας του πρώην πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος έχει τη δική του παράταξη του στο κοινοβούλιο.
Οι κύριοι σταθμοί των αγωγών βρίσκονται στην επικράτεια νότια των Καρπαθίων, και τα σχέδια της Ουγγαρίας με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μπορεί να συνδεθούν με τα σχέδια της αυτονομίας της Ρουθηνίας (Transcarpathia) ή «Καρπάθιας Ρουθηνίας».
Ρουμανία και Ουγγαρία «υποφέρουν» περισσότερο από άποψη της ενεργειακής ασφάλειας που οφείλεται στην ακύρωση του ενεργειακό αγωγού "Ναμπούκο" και αναζητούν εναλλακτικές οδούς ενεργειακού εφοδιασμού.
Στη Ρουμανία και Ουγγαρία η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ιδιωτική και μέσω του αγωγού AGRI (Αζερμπαϊτζάν – Γεωργία – Ρουμανία θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην κεντρική Ευρώπη) θα μπορούσε να επιτραπεί στις χώρες αυτές να περιορίσουν την εξάρτησή τους από εισαγωγές ρωσικού αερίου το οποίο καλύπτει το 97 % των αναγκών της Ρουμανίας και το 80 % της Ουγγαρίας. Ωστόσο, η λειτουργία του αγωγού στο άμεσο μέλλον αποτελεί δυσεπίλυτο θέμα λόγω των πολύπλοκων προβλημάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι η ρουμανική κυβέρνηση στα τέλη του Γενάρη του 2014, ενέκρινε μνημόνιο που προβλέπει την αγορά από την KazMunaiGas του 26,7% των μετοχών της Rompetrol Rafinare. Το έγγραφο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου επενδύσεων, του οποίου η κύρια αποστολή θα είναι η ανάπτυξη του τομέα της ρουμανικής ενέργειας, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των εταιρειών KMG και Rompetrol στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η Rompetrol Group NV-Marine Exploration αναπτύσσει αγωγό 9 χιλιάδων τετραγωνικών km στην Μαύρη Θάλασσα στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Γιούσενκο στην πραγματικότητα «παραδόθηκε σχεδόν οικειοθελώς» (Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε σχετικά με την υπόθεση, του νησιού "ΦΙΔΙ") το ουκρανικό μικρό νησί "Snake" στη Ρουμανία, που στο υπέδαφος του βρίσκονται τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.
Τον Απρίλιο του 2013 ο Σεργκέι Αρμπούζωφ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία μεταξύ Καζακστάν και Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται για την προμήθεια πετρελαίου από το Καζακστάν προς τα ουκρανικά διυλιστήρια καθώς και την δυνατότητα διέλευσης πετρελαίου από το Καζακστάν μέσω του εδάφους της προς τους ευρωπαίους καταναλωτές καθώς μεταξύ άλλων μέσω και την κατασκευή αγωγού «Οδησσού-Μπρόντι».
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η άδεια της εταιρείας Evergreen Robusiness SRL στη Ρουμανία εκδόθηκε για την παραγωγή, την μεταποίηση, το εμπόριο, και άλλες ενέργειες που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια, τον άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η εταιρία απέκτησε τα δικαιώματα προνομιακής αποθήκευσης και ενοικίασης εγκαταστάσεων κατά μήκος των συνόρων της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, καθώς και το δικαίωμα της ιδιωτικοποίησης των δικτύων διανομής στη χώρα.
Στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία από την ΕΕ, σε αντίθεση με το ρωσικό φυσικό αέριο, από το Νοέμβριο 2012 συμμετείχαν ο ολιγάρχης R. Akhmetov DTEK (από την Ουγγαρία και Πολωνία) και οι εταιρείες oligarhaS και Kurchenko VETEK (επίσης από την Ουγγαρία).
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Γιανουκόβιτς το Νοέμβριο - Δεκέμβριο 2013 αντιμετώπισε την οικονομική ομάδα Firtash - Liovochkin με σκοπό την υπογραφή ενός νέου συμβολαίου με την «Gazprom» για την παροχή 10 δισ. m3 στην Ουκρανία αξίας $ 1δις.
Ως αποτέλεσμα των «σοβαρών πιέσεων» ο Γιανουκόβιτς αναγκάστηκε να υποχωρήσει και τότε οι ανταγωνιστές επέμειναν στην «μηδενική επιλογή».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στην λίστα της την κατασκευή διαφόρων ενεργειακών έργων στα οποία συμμετέχει και η Ρουμανία, όπως η διασύνδεση του αγωγού Αζερμπαϊτζάν - Γεωργίας - Ρουμανίας, που είναι γνωστή ως διαδρομή του αγωγού AGRI αερίου, τον αγωγό Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Αυστρία, σε ένα κατάλογο 250 έργων πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι χώρες αυτές με πλήρη χρηματοδότηση ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων € για την περίοδο 2014-2020.
Σχόλιο: Η Ρουθηνία (εκ της λατινικής), στη ρωσική "Ζακαρπάτσκαγια όμπλαστ" και στη τσεχική "Πόντκαρπατσκα Ρους" ήταν άλλοτε επαρχία-τμήμα της Τσεχοσλοβακίας που είχε εκχωρηθεί στη Σοβιετική Ένωση από το 1945 οπότε και ενσωματώθηκε στη Δημοκρατία της Ουκρανίας με το όνομα Ζακαρπάτσκαγια Όμπλαστ. Πρόκειται για γεωργική περιοχή της οποίας πρωτεύουσα είναι η Ούζγκοροντ.
Η περιοχή αυτή είναι επίσης γνωστή και ως Καρπαθιακή Ουκρανία, ή Καρπαθιακή Ρουθηνία. Η Ρουθηνία ήταν γνωστή από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Ρουθηνοί αποτελούν σλαβική φυλή, κατ΄ άλλους κελτική φυλή, που μαζί με τους συγγενικούς προς αυτούς Ουκρανούς αποτελούν τον τύπο των Μαλορρώσων στη ΒΔ Βουκοβίνα. Παρά ταύτα διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο ανθρωπομετρικά όσο και εθνολογικά.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...