Η Τουρκία πιέζει την Ελλάδα για κάποιο λάθος στο Αιγαίο
Από τη Λαδόξερα στη Μεγίστη
Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό έντασης στο Αιγαίο
Γράφει ο Πέτρος Σπαγόπουλος
Επιχείρηση «πολιορκίας» και αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη Λαδόξερα (Ζουράφα όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι) μέχρι και το Καστελλόριζο στήνει η Τουρκία.
Ο σκοπός είναι προφανής και έχει να κάνει με την ελληνική ΑΟΖ και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν εντός αυτής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η Άγκυρα επικεντρώνεται σε δύο νησιά, τα οποία καθορίζουν την ελληνική κυριαρχία και «τοποθετούν» τα όρια της ΑΟΖ.
Για την εβδομάδα που διανύσαμε, στις 13 Ιανουαρίου οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει περιοχή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αεροναυτικά γυμνάσια. Σε αυτή την τουρκική άσκηση έλαβαν μέρος πλοία επιφανείας, αεροσκάφη και (υπάρχουν υποψίες) υποβρύχια.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρισκόταν -και συνεχίζουν να βρίσκονται- σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, καθώς θεωρείται πιθανό οι Τούρκοι να στήσουν ένα επεισόδιο για να αμφισβητήσουν την εθνική κυριαρχία και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Το Καστελλόριζο το εντάσσουν στις «γκρίζες ζώνες» ή καλύτερα θα ήθελαν να το εξαφανίσουν από τον χάρτη, ενώ αξιώνουν και συνδιαχείρηση της περιοχής της Ρόδου, όπου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Μην ξεχνάμε και το «καζάν – καζάν» του Ρ.Τ. Ερντογάν, που ελέχθη ενώπιον του Α. Σαμαρά χωρίς να αντιδράσει, αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα «ανάψει» το Αιγαίο αν η Ελλάδα επιχειρήσει εκμεταλλευόμενη την Προεδρία της Ε.Ε. να ανακηρύξει ΑΟΖ.
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο» και «θα κάνει τα πάντα για να συνεχίσει απτόητη τις έρευνες με προοπτική εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», έλεγε το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας που υποστηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν Έλληνες επιτελείς και την υπέρπτηση στις 9 Ιανουαρίου του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη Σάμο. Οι τούρκοι πραγματοποιώντας άσκηση στα παράλια, έστειλαν ένα ελικόπτερο τύπου AS-532 Cougar να διεισδύσει στον ελληνικό εναέριο χώρο και να πετάξει πάνω από το Ελληνικό νησί.
Η πρόκληση αυτή δείχνει ποιοτική αναβάθμιση, αφού όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Τα ελικόπτερα που παραβιάζουν συνήθως τα εθνικά χωρικά ύδατα ή τους κανόνες του FIR Αθηνών, έχουν απονηωθεί από πλοία.
Το Cougar είχε την πλήρη υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας, αφού τόσο στο Αιγαίο όσο και στα παράλια πετούσαν δεκάδες μαχητικά στο πλαίσιο της «άσκησης». Δώδεκα, μάλιστα από αυτά, τα μισά οπλισμένα, σημείωσαν 3 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Αυτό δείχνει πως επρόκειτο για μία σχεδιασμένη επιχείρηση – πρόκληση.
Λίγα 24ωρα πριν, η Τουρκία είχε βγάλει στο βορειο-ανατολικό Αιγαίο πολλές μονάδες του Στόλου της για να πραγματοποιήσει βολές ανοικτά του Κόλπου Ξηρού. Επί της ουσίας, όμως, θέλησε να προβάλει την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Λαδόξερας, αφού τα πολεμικά πλοία της Άγκυρας έφτασαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη νησίδα, παραβιάζοντας τα Ελληνικά χωρικά ύδατα.
Κάτω από τα κανόνια των πολεμικών πλοίων μπήκαν και τούρκοι ψαράδες, και με τη γνωστή θρασύτητα εκδίωξαν τους Έλληνες αλιείς από ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να γεμίσουν τα δίχτυα τους.
Είναι σαφές πως η Άγκυρα τεντώνει το σχοινί στο Αιγαίο και δεν είναι διόλου απίθανο να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» για να διεκδικήσει συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Η τακτική της τεχνητής έντασης συμφέρει στην παρούσα φάση και στον Ταγίπ Ερντογάν, που κάνει άνοιγμα στο «βαθύ κράτος», τους στρατιωτικούς και του δικαστικούς προκειμένου να ξεφύγει από τη δίνη των σκανδάλων διαφθοράς στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Το θέμα είναι το γίνεται με την κυβέρνηση, που συνεχώς είναι με γυρισμένο….
Πηγή Στρατηγική
Σχόλιο ιστολογίου: Η τακτική της Άγκυρας είναι σαφής. Η Τουρκία επιθυμεί την πόλωση στο Αιγαίο. Προκαλεί σειρά από μικροεπεισόδια, τα οποία εκμεταλλεύεται μετρώντας ταχύτητα και ποιότητα αντίδρασης, ενώ ταυτόχρονα κρατά σημειώσεις σε συχνότητες (κυρίως των αντιπυραυλικών συστημάτων και των συστημάτων ραντάρ). Όμως, η Τουρκία «επενδύει» σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, από τις καταγραφές της Ελληνικής πλευράς, αφού επί της ουσίας ωθεί μέσα από την ποσότητα αλλά και το μέγεθος των προκλήσεών της, στο να υπάρξει λάθος από την πλευρά της Ελλάδας. Ένα λάθος που θα καταστεί μοιραίο, αφού θα εμφανίσει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη και ως υπεύθυνη στην περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου.
Το Ελληνικό Πεντάγωνο γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις στοχεύσεις της Άγκυρας και μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί άριστα σε όλες τις προκλήσεις που έχουν γίνει προς την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υπαρκτός και… πρωταγωνιστεί σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις, υπάρχει πάντα η πιθανότητα του λάθους και της περαιτέρω εκκίνησης διαδικασιών εμπλοκής μέσα στα πλαίσια ενός «θερμού επεισοδίου». Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι συστάσεις του Ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και της ηγεσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι σαφείς και τονίζουν πως σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις παίρνονται από την Αθήνα…
μπραβο σας, κανετε εξαιρετικη δουλεια! παντα ωφελουμαι οταν διαβαζω αρθρα σας, οπως και η πατριδα. συνεχιστε ετσι ,ειμαστε διπλα σας
ΑπάντησηΔιαγραφή