Η Κομισιόν παραχωρεί στον Καναδά την προστατευόμενη ονομασία "φέτα"
Μέχρι και τα εσώρουχα των "ευρωεταίρων" μυρίζουν τυρί... Τουλάχιστον 20 προστατευόμενες ονομασίες τυριών έχει ο καθένας τους, αλλά της Ελλαδίτσας δεν της επιτρέπουν ούτε μία! Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, βαθιά υπόκλιση...
- Η ΕΕ θα επιτρέψει τις εξαγωγές στις χώρες - μέλη της, απειλώντας έτσι την Ελλάδα
- Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Καναδά, αφενός μεν θα μπορούν να εξάγουν τυριά με την ονομασία φέτα στην Ε.Ε. αφετέρου δε -και εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος- ορισμένες άλλες τρίτες χώρες, σημαντικοί παραγωγοί φέτας, όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επικαλεστούν το προηγούμενο με τον Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση
Όπως αναφέρει η "Ναυτεμπορική" σε "κεκλεισμένων των θυρών" συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Κομισιόν, εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά για τη σύναψη συμφωνίας δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, προέκυψε ότι η ΕΕ θα επιτρέψει στον Καναδά να παράγει και να εξάγει προϊόντα με την ονομασία "φέτα".
Οι Καναδοί παράγουν τυριά, κυρίως τη φέτα, χρησιμοποιώντας τις ονομασίες που είναι κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.
Ωστόσο μια σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. και επιμονή στην κατοχύρωση αυτών των προϊόντων και σε διεθνές επίπεδο προσκρούει και στα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών-μελών. Για παράδειγμα, οι βιομηχανικές χώρες του κοινοτικού Βορρά επιθυμούν να κάνουν παραχωρήσεις προς τους Καναδούς στο γεωργικό τομέα, προκειμένου να αποσπάσουν με τη σειρά τους παραχωρήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.
Ο αρμόδιος Βέλγος επίτροπος, Κάρελ Ντε Χουκτ, που θα ηγηθεί της κοινοτικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, φαίνεται ότι ταυτίζεται με τη θέση των χωρών αυτών.
Στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πρέπει να επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία δεν θα εμποδίζει τους υφιστάμενους παραγωγούς του Καναδά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία που ήδη χρησιμοποιούν στα τυριά τους, αλλά θα απαγορεύει την είσοδο στην αγορά νέων προϊόντων με αυτές τις ονομασίες. Τη θέση της κας Δαμανάκη υποστήριξαν ο Ιταλός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ωστόσο, τελικά, επιτεύχθηκε μια συναίνεση των επιτρόπων, η οποία δεν θεωρείται ικανοποιητική για τη χώρα μας. Η κοινοτική αντιπροσωπεία θα ζητήσει από τους Καναδούς να μην αναφέρεται στη συσκευασία των τυριών που παράγουν "ελληνική φέτα", επιτρέποντας να χρησιμοποιούν, όμως, τη λέξη "φέτα".
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί σήμερα, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κανένα κράτος-μέλος εκτός της Ελλάδας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη "φέτα" ούτε άμεσα ούτε έμμεσα (δηλαδή τύπου φέτας), αλλά μόνο την ονομασία "λευκό τυρί".
Εάν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τον Καναδά, αφενός μεν θα μπορούν να εξάγουν τυριά με την ονομασία φέτα στην Ε.Ε. αφετέρου δε -και εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος- ορισμένες άλλες τρίτες χώρες, σημαντικοί παραγωγοί φέτας, όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να επικαλεστούν το προηγούμενο με τον Καναδά, απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση.
Πηγή: Νews.gr
Είδατε πότε περίμεναν να παραχωρήσουν και τη φέτα μας οι "εταίροι"; Την ώρα που μας ρίχνουν φάπες κι έχουμε σκύψει το κεφάλι από τον πόνο. Αλλά και η Δαμανάκη στην κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη ήθελα να' μαι από μια γωνιά και να ακούσω πώς το κατάφερε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας σκλάβωσαν και η φέτα ειναι το πρόβλημα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως όσες ¨ φετες¨ δοκίμασα σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε ΝΖ και Αυστραλία , δεν ειναι παρά φτηνές απομιμησεις .
Τα Ελληνικά προϊόντα δεν μπορούν να τα κατασκευάσουν αλλού .
Ο Ηλιος ; Το χώμα ; Η ευλογία της Πατριδος ; Δεν ξέρω .
Οταν με το καλό ελευθερωθουμε όλοι μόνο Ελληνική φέτα θα τρώνε .Διοτι τα προϊόντα της Ελλαδος ειναι ΑΑΑ .