Παμμακεδονική: Η ιστορία και η ονομασία των Σκοπίων δεν διαπραγματεύονται
Γιατί άραγε για τις εκδηλώσεις και το ψήφισμα αυτό δεν μας μίλησε κανείς στα ΜΜΕ;
Αντιπροσωπείες των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου -με συντονίστρια την πρώην Υπάτη Πρόεδρο κα. Νίνα Γκατζούλη- γύρισε επί ένα 10ήμερο τις δυτικομακεδονικές πόλεις λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις εθνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Δεκάδες μέλη της Παμμακεδονικής εισήλθαν στα Σκόπια, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν δυσάρεστα επακόλουθα, και περιηγήθηκαν την πόλη του Μοναστηρίου και ιδιαίτερα τον αρχαιολογικό χώρο της γειτονικής Ηράκλειας, πόλης που έκτισε ο Φίλιππος.
Στην πόλη της Φλώρινας πραγματοποίησαν και το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, με το πέρας του οποίου εκδόθηκε Ψήφισμα, που απεστάλη προς όλους τους αρμόδιους φορείς και πολιτικούς.
Στο Ψήφισμα εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται την σύνθετη ονομασία και με όσα κράτη και διεθνείς φορείς προωθούν αυτήν τη λύση.
Να σημειώσουμε εδώ ένα λάθος που γίνεται από όσους δεν παρακολουθούν στενά τα πράγματα. Όλα σχεδόν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και φορείς αποδέχονται την «σύνθετη ονομασία», δηλαδή να υπάρχει το όνομα Μακεδονία, συνοδευόμενο από έναν γεωγραφικό προσδιορισμό. Οι Σκοπιανοί δεν το αποδέχονται αυτό, και αντιπροτείνουν την «διπλή ονομασία». Να αποκαλούνται δηλαδή «Μακεδονία» σε όλη την υφήλιο, κι εμείς ας τους αποκαλούμε όπως θέλουμε. Άλλο πράγμα επομένως η «σύνθετη ονομασία», άλλο πράγμα η «διπλή ονομασία».
Οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Οργανώσεων της Υφηλίου, γράφουν στο Ψήφισμά τους πως η ονομασία «Μακεδονία» είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Και είναι απόλυτοι στο ότι η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ως πατρική κληρονομιά δεν δύνανται να παραχωρηθούν σε τρίτους.
«Ποτέ δεν θα δεχτούμε για τη γείτονα χώρα οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, ή παράγωγά του (σημ.: αυτή είναι και η φράση με την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου διαβεβαίωνε τον αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, περί των προθέσεών του να μη υποχωρήσει)».
Το όνομα δεν θα αφήνει υπονοούμενα για τη γλώσσα και τους κατοίκους της, συνεχίζουν, και ζητούν όπως δοθούν σε άτομα ελληνικής καταγωγής και ελληνικής συνείδησης που κατοικούν στις χώρες της π.Γ.Δ.Μ και της Αλβανίας, όλα τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.
«Πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα ζητούμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε ο Ελληνικός Λαός να έχει την τελευταία λέξη στο θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων».
Ενδιαφέρον έχουν και άλλα αιτήματά τους λησμονημένα από τους ιθαγενείς Έλληνες. Ζητούν την καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής 1916-18 στην ανατολική Μακεδονία, την 29η Σεπτεμβρίου. (Είναι γεγονός, πως το κομμουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας, συγκινούσε τους εδώ «προοδευτικούς» που ποτέ δεν έθεσαν θέμα, ούτε ακόμη για αποζημιώσεις των θυμάτων των Βουλγάρων κατά την δεύτερη βουλγαρική κατοχή το 1941. Τόση επιλεκτική ευαισθησία!).
Αναφορά γίνεται και στους Καλλάς:
«Είναι Έλληνες, απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα βόρεια Ιμαλάια στην ορεινή περιοχή Χιντου Κους του Πακιστάν. Ο γηγενής λαός των Καλλάς κατόρθωσε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό και παραδόσεις του από τον 4ο αιώνα π.χ. αλλά απειλείται με αφανισμό. Ως αδερφοί Έλληνες, Μακεδόνες, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες».
Και τέλος, θέτουν και το ζήτημα της επιστροφής της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθόσον οι ιδρυτές ήταν «οι εν Πέστη Γραικοί τε και Βλάχων Μακεδονίται», όπως έγραφαν στην ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Βλάχικης Κοινότητας της Πέστης την 9η Νοεμβρίου του 1802. (Σημειώνεται ότι με την αλλαγή του καθεστώτος στην Ουγγαρία η μόνη εκκλησία που δεν έχει ακόμα επιστραφεί είναι η ελληνική και τελεί μέχρι σήμερα υπό Ρωσική κατοχή).
Και κλείνουν με την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η διεθνής κοινότητα θα λάβει υπ” όψη τις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου.
Πηγή: Βόρεια
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...