Οι κυπριακές εκλογές και οι ελληνικές τράπεζες
Οι υπόγειες διασυνδέσεις ελληνικών
και κυπριακών τραπεζών
Γράφει ο Τειρεσίας
Η Κύπρος και το αποτέλεσμα των εκεί εθνικών εκλογών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που σήμερα (και από τις ανακοινώσεις που θα γίνουν το βράδυ) θα κριθεί εν πολλοίς η στάση της ΕΕ απέναντι στη Λευκωσία.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του κεντροδεξιού ΔΗΣΥ Ν.Αναστασιάδης, ο οποίος εμφανίζεται ο πιο αποφασιστικός από τους υποψηφίους για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Κύπρος, θα εξασφαλίσει μια άνετη πρωτιά και θα αναμένει με ενδιαφέρον να μάθει τον δεύτερο, με τον οποίο θα αναμετρηθεί στον τελικό γύρο των εκλογών.
Στην πραγματικότητα, τα χρήσιμα και κρίσιμα συμπεράσματα, θα προκύψουν σε περίπου 10 μέρες. Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια “ελιγμών” και “καθυστερήσεων”.Και πως ό,τι είναι να γίνει στην Κύπρο, θα πρέπει να γίνει μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Ήδη, προειδοποιούν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την εξεύρεση λύσης, που θα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο πως από την Κομισιόν χαρακτηρίζουν την κυπριακή περίπτωση “δυσκολότερη” και από την ελληνική. Με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει για τη Λευκωσία και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, που κυριολεκτικά “καίει” και την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, οι τράπεζες ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα έχουν πολλές υπόγειες διασυνδέσεις.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πολύ “ανοιγμένο”. Οπως γίνεται γνωστό, με χαρακτηριστική καθυστέρηση προχωρούν οι διεργασίες για την ολοκλήρωση του κρίσιμου project της ανακεφαλαιοποίησης. Ακόμα και σήμερα και ενώ ο χρόνος πραγματοποίησης της αύξησης κεφαλαίου πλησιάζει, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το βασικό αίτημα των τραπεζιτών, που προβλέπει “σπάσιμο” της διαδικασίας στα δύο, θα γίνει δεκτό. Αν αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην κατορθώσει, τελικώς, καμία ελληνική τράπεζα να πιάσει το στόχο του 10% της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία.
Αυτό, πρακτικά θα συνεπάγεται ότι όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Κι επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες, έξοδος από αυτή την κατάσταση δεν προβλέπεται νωρίτερα από μια 5ετία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δίνουν τον τελευταίο “αγώνα” για να σώσουν την παρτίδα, χωρίς προς το παρόν κανείς να είναι σε θέση να πει πόσες πιθανότητες έχουν για να το πετύχουν. Θα φανεί πάντως πολύ σύντομα και πάντως πριν την παρέλευση μήνα.
Πηγή: Βόρεια
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...