Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν το μάρμαρο, αξίας 20 δισ. ευρώ
Της Ρούλας Σαλούρου
Τρεις συντάξεις το χρόνο, για κάθε έναν χρόνο από τα 4 που διαρκεί το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα χάνουν οι συνταξιούχοι, που για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται τα υποζύγια που πληρώνουν κάθε φορά που απαιτείται δημοσιονομική εξυγίανση, το μάρμαρο...
Μόνο που αυτή τη φορά, είναι πολύ ακριβό, καθώς υπολογίζεται πως από το 2013 έως το 2016, οι περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πληρώσουν 20,9 δισ. ευρώ, ήτοι τρεις συντάξεις ο καθένας, για κάθε ένα από τα 4 χρόνια.
Από 1η Ιανουαρίου κόβεται το εναπομείναν επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και Άδειας καθώς και η σύνταξη από το πρώτο ευρώ, για όσους το εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ. Βάσει της τελευταίας κλίμακας που (εκτός απροόπτου) περιλαμβάνεται στο τελικό σχέδιο, οι περικοπές θα είναι 5% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 10% για συντάξεις από 1.501 έως 2.000 ευρώ και 15% για συντάξεις άνω των 2.001 ευρώ. Με το φόβο της αντιστυνταγματικότητας, που τελικά βέβαια δεν απεφεύχθη καθώς η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε σχεδόν στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές διατάξεις αντιστυνταγματικές, απορρίφθηκε η διάταξη που προέβλεπε ότι οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να «επιστρέψουν» μέρος του εφάπαξ που έλαβαν από το 1995 και εντεύθεν, μέσω μιας επιπλέον, ειδικής εισφοράς στις συντάξεις.
Στους... διασωθέντες μπορεί να συμπεριληφθούν και οι επιδοματούχοι της σύνταξης υπερηλίκων από τον ΟΓΑ, καθώς τελικά δεν θα μειωθεί η «σύνταξή» τους κατά 30 ευρώ. Θα κοπούν βέβαια τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους του Οργανισμού.
Τα όρια ηλικίας για το ΕΚΑΣ, θα αυξηθούν τελικά από την 1η/1/2014. Έτσι, για την καταβολή του Επιδόματος, αντί τη συμπλήρωση των 60 ετών θα ισχύουν τα 65 έτη σε συνδυασμό πάντα με τα εισοδηματικά κριτήρια που εξακολουθούν να ισχύουν για τη συγκεκριμένη παροχή.
Η... μεγάλη σφαγή αναμένεται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, παρ’ ό,τι, βάσει του τελικού σχεδίου νόμου, δεν θα θιγούν τελικά όλοι όσοι έχουν θεμελιώσει εντός του 2012 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με τον τρόπο που αυτό προβλέπεται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη: έχουν δηλαδή κατά περίπτωση συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.
Στη διάταξη για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται «η εισαγωγή από 1/1/2013 και εφεξής, των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που προβλέπονταν από 1/1/2015 και εφεξής». Στην πράξη, τίθεται πιο γρήγορα (κατά 2 χρόνια) σε εφαρμογή ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, αναφορικά με την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Ταυτόχρονα προστίθενται στα διαμορφούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύο επιπλέον έτη. Εκτιμάται ότι το 2013 θα εξοικονομηθούν 631 εκατ. ευρώ, το 2014 328 εκατ. ευρώ και συνολικά, έως το 2016 1,020 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος παλαιός ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, το 2013 μπορούσε να βγει στη σύνταξη με 11.400 ένσημα στα 60, πλέον, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2013 εφόσον συμπληρώνει 12.000 ένσημα και τα 62. Αντίστοιχα, οι νέοι ασφαλισμένοι θα πρέπει για να συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη ασφάλισης να συμπληρώσουν επίσης τα 62. Είναι μια διπλή αύξηση που καθιστά διπλάσια άδικη την αλλαγή, η οποία αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες ασφαλισμένους. Χαμένοι είναι κυρίως οι εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησης, αφού εφόσον δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, θα κληθούν να εργασθούν τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι θα έχουν δουλειά...
Οι άτυχοι και οι... πιο άτυχοι
Βάσει των υπολογισμών, έως 100.000 εργαζόμενοι (50.000 το 2013 και 50.000 το 2014) πρόκειται να θιγούν από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά μία διετία, από τα 65 στα 67 έτη.
Οι πιο «άτυχοι» αυτής της αύξησης είναι οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, οι συνταξιούχοι χηρείας και οι γυναίκες που επρόκειτο να βγουν στη σύνταξη από το 2013 και μετά στα 60 έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου αναμένεται να συμπεριληφθεί ειδικός όρος, που θα εξαιρεί από τα νέα όρια συνταξιοδότησης τις μητέρες και τους χήρους πατέρες τέκνων που είναι ανίκανα για βιοποριστική εργασία (πχ πάσχουν από παθήσεις παραπληγίας).
Επιπρόσθετα θα εξαιρούνται και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας από τον περσινό νόμο (ν. 4024/2011).
Όλοι στον ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει ειδική διάταξη σύμφωνα με την οποία όλα τα Ταμεία Υγείας θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Ειδικά για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), όπως για παράδειγμα ο ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο των δημοσιογράφων, δίνεται μια μεταβατική περίοδος έξι μηνών, στην οποία τα Ταμεία αυτά οφείλουν να ετοιμάσουν αναλογιστική μελέτη. Αν προκύπτει από αυτή ότι είναι βιώσιμα, τότε μένουν εκτός ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά εντάσσονται κανονικά στον ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.
Επίσης, θα υπάρχει διάταξη που προβλέπει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%. Πρόκειται για τη διάταξη που δεν πέρασε δύο φορές από τη Βουλή, το προηγούμενο διάστημα.
Πηγή: Kεφάλαιο
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...