Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνική μπανανία: πάρτι εκατομμυρίων στις ΜΚΟ


Πιστώσεις απο το χρεοκοπημένο μπουρδέλο για προγράμματα στη… Μολδαβία!

Απίστευτα ποσά για «άγνωστες» δραστηριότητες λάμβαναν τα τελευταία χρόνια δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με χρήματα που μοίρασαν αφειδώς κυρίως τρία υπουργεία, το Εξωτερικών, το Πολιτισμού και το Υγείας. Σε μια εποχή έντονης οικονομικής κρίσης, με την ανεργία να καλπάζει στο 25%, τις αποδοχές μισθωτών και εργαζομένων να μειώνονται, στον προϋπολογισμό του 2012 – και αφού είχαν μεσολαβήσει δυο σκληρά μνημόνια -, είχαν εγγραφεί 175 εκατ. ευρώ που θα κατευθύνονταν προς διάφορες ΜΚΟ, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκος.

Το πάρτι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ήταν μεγάλο και πλουσιοπάροχο , όπως φαίνεται και από τις καταστάσεις των τριών υπουργείων. Στο Μέγαρο Μαξίμου έμειναν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν τα ποσά που διοχετεύθηκαν τα τελευταία χρόνια και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έδωσε αμέσως εντολή να μπει ένα φρένο στο καθεστώς χρηματοδότησής τους.

Αν εξαιρέσει κανείς έναν μικρό αριθμό ΜΚΟ που προσφέρουν πράγματι μεγάλο έργο, όπως π.χ. οι Γιατροί του Κόσμου, πάρα πολλών είναι σκοτεινός ο ρόλος και ποτέ δεν ζητήθηκε λογαριασμός για το τι πραγματικά κάνουν και πού διοχετεύθηκαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο και στη ΓΓ της κυβέρνησης, με την ανάγνωση των καταλόγων, εισήλθαν κυριολεκτικά σε… αχαρτογράφητα νερά! Βρήκαν ΜΚΟ με περίεργα ονόματα για τις οποίες δεν γνωρίζουν τίποτα, ούτε για το τι κάνουν, ούτε ποιοι απαρτίζουν τις διοικήσεις τους.

Επί αρκετές ώρες στο γραφείο του κ. Μπαλτάκου έγιναν συσκέψεις για να βρουν άκρη, αλλά βρέθηκαν σε λαβύρινθο και γι’ αυτό δόθηκε εντολή για έλεγχο, ενώ υπογραμμίστηκε πως οποιαδήποτε επιχορήγηση χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων που θα τεθούν θα συνιστά για τους δημόσιους λειτουργούς απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Η ανάγνωση των καταλόγων που απέστειλαν τα τρία υπουργεία, διότι τα υπόλοιπα απάντησαν πως δεν χρηματοδοτούν ΜΚΟ – αν και κανείς δεν αναφέρεται στη χρηματοδότηση διαφόρων συλλόγων και σωματείων από τον ΟΠΑΠ, κ.α., – προκαλεί οργή.

Βέβαια, αν και διευκρινίζεται από την κυβέρνηση ότι πολλές επιχορηγήσεις αποτελούν νομικά επιβεβλημένη υποχρέωση του κράτους και άλλες εθελουσία συμμετοχή του στην ιδιωτική δραστηριότητα, παρατηρούνται ποσά που δημιουργούν απορίες.

Με πρωθυπουργική εντολή ο κ. Μπαλτάκος απέστειλε επιστολή προς τα υπουργεία για να του δώσουν στοιχεία, ενώ σταμάτησαν όλες οι πιστώσεις για το 2012. Παράλληλα έχει ξεκινήσει πλήρης έλεγχος για όλα τα κονδύλια για το 2013, ενώ προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση έχει στόχο από εδώ και πέρα οποιαδήποτε επιχορήγηση προς ΜΚΟ, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ΝΠΙΔ ή φυσικά πρόσωπα, είτε νομικά επιβεβλημένη είτε όχι, οιουδήποτε ύψους και από οιονδήποτε φορέα του Δημοσίου και αν προέρχεται, να δίνεται υπό προϋποθέσεις.

Θολά σημεία

Το χρυσό μετάλλιο στις επιχορηγήσεις κερδίζει το υπουργείο Εξωτερικών που έχει και τη μερίδα του λέοντος στη διανομή κρατικού χρήματος προς ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες έλαβαν ποσά για δραστηριότητες που ξενίζουν και δημιουργούν ερωτηματικά που χρειάζονται απαντήσεις. Ως τις 22 Αυγούστου 2012 διατέθηκε σε ΜΚΟ και σωματεία από το υπουργείο Υγείας το ποσό των 35,8 εκατ. ευρώ από τη συνολική διαμορφούμενη πίστωση των 42,1 εκατ. ευρώ. Στη λίστα που εστάλη στη ΓΓ της κυβέρνησης δεν αναφέρεται αναλυτικά το ποσό που έλαβε κάθε μία από τις 66 ΜΚΟ, δίνοντας λαβή για ποικίλα σχόλια.

Θολή είναι και η κατάσταση στο υπουργείο Πολιτισμού που έστειλε λίστα στη ΓΓ της κυβέρνησης, αυξάνοντας τα ερωτήματα, αν και υπάρχει δικαιολογημένη χορήγηση ποσών σε μουσεία, θέατρα, ιδρύματα, κ.ά.

Και αυτό διότι δεν γίνεται σαφής αναφορά πού διατέθηκαν περίπου 18,2 εκατ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκαν 10,8 εκατ. ευρώ και απλά σημειώνεται το εξής, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις: επιχορήγηση σε λοιπά πολιτιστικά ιδρύματα, ποσό ύψους 11,8 εκατ. ευρώ (δεσμευμένο ποσό 6,7 εκατ. ευρώ) και λοιπές επιχορηγήσεις φυσικών ή νομικών προσώπων και οργανισμών, ποσό ύψους 6,4 εκατ. ευρώ (δεσμευμένο ποσό 4,1 εκατ. ευρώ). Επίσης δόθηκε και ποσό περίπου 760 εκατ. ευρώ και δεσμεύτηκαν άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση σε επιστημονικούς, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα, αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς,χωρίς να δίνονται άλλες πληροφορίες.

Η λίστα των χρηματοδοτήσεων
Πιστώσεις για προγράμματα στη… Μολδαβία

Με βάση την κατάσταση που απεστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και έχει στη διάθεσή του το «Βήμα της Κυριακής», ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής ΜΚΟ και τα ποσά που έλαβαν και για ποιες δραστηριότητες:
  • ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΝΑΤΑΛΙ ΙΙΙ για προστασία παιδιώναλβανικής καταγωγής θυμάτων παραμέλησης – εκμετάλλευσης, ποσό 68.700 ευρώ.
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - Εγκατάσταση Αγροκτήματος στο Αγροτικό ΠανεπιστήμιοΤιράνων, ποσό 23.700 ευρώ.
  • Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη – ποσό 74.000 ευρώ για τον εθνικό διάλογο σχετικά με τους υδάτινους πόρους στην Αίγυπτο.
  • WE CARE – το ποσό των 50.000 ευρώ για την τεχνική υποστήριξη και διαχείριση ανθρωπίνων πόρων στην Τουρκία.
  • Κοινοπραξία 5 ΜΚΟ – έλαβε το ποσό των 600.000 ευρώ για πρωτοβουλία σχετικά με την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
  • Κέντρο UNESCO για τις γυναίκες και την ειρήνη στις βαλκανικές χώρες – έλαβε 125.000 ευρώ για την ίδρυση γραφείου αγροτικού τουρισμού στην Αλβανία.
  • ΔΙΠΕ (Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών) – έλαβε 50.000 ευρώ για την παραγωγή και προώθηση φυσικών προϊόντων από το εθνικό πάρκο της Κολχίδος.
  • ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – έλαβε 50.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Οι δρόμοι της ανάπτυξης».
Αρκετά ποσά φέρεται ότι έλαβε η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την οποία η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποχώρησε ως εταίρος και τη μετονόμασε σε «Αγάπη», ενώ ίδρυσε μια νέα αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «Αποστολή».
Εξαιρετικά γενναιόδωρο ήταν το υπουργείο Εξωτερικών και σε δυο ΜΚΟ νομικής φύσεως, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2000-2007 το πρώτο κέντρο έλαβε περίπου το ποσό των 3,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο χορηγήθηκε το πόσο των 2,6 εκατ. ευρώ. Το πρώτο κέντρο μάλιστα το 2005 έλαβε το ποσό των 60.000 ευρώ για τη δημιουργία παραρτήματος στο Ιράν, ενώ το δεύτερο εισέπραξε το 2005 το ποσό των 50.000 για τη δημιουργία ινστιτούτου στην Ακαδημία Επιστημών της Μολδαβίας.
  • ΛΙΝΤΕΡΣΙΠ – Ελλ. Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αειφορίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον – έλαβε το ποσό των 75.000 για το πρόγραμμα «Νέοι Ηγέτες – Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ΜΚΟ και ο ρόλος των ΜΜΕ στην Τουρκία».
  • ΑΝCΕ, ΑΤΗΕΝS NETWORK OF COLLABORATING EXPERTS – δόθηκε το ποσό των 95.000 ευρώ για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στο πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού προγράμματος της Μολδαβίας.
Παλαιότερα έλαβε και το ΙΣΤΑΜΕ διάφορα ποσά με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το 2002, όταν εισέπραξε 155.000 ευρώ για το πρόγραμμα «αναδιάρθρωση της Βουλής στη Γεωργία».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]