Ποιούς ερευνούσε ο Διώτης πριν τον καρατομήσουν;
Η αιφνιδιαστική καρατόμηση του κ. Διώτη, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν όμως;
Μεγάλα ερωτήματα - απορίες, κυκλοφορούν στο περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών, όπου σε κύκλους συζητείται το "γιατί" παύθηκε από τη θέση του ο κ. Διώτης. Οι "κακές γλώσσες" αναφέρουν έρευνες σε "υψηλά πρόσωπα" τα οποία επέβαλαν και την οριτική απομάκρυνσή του.
Κάποιες άλλες κακές γλώσσες μιλάνε για αψυχολόγητη ενέργεια του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήθελε συμπατριώτη του (γιατί μου θυμίζει την "τάση" του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου;) σε μία τόσο νευραλγική θέση. Φυσικά και είναι δικαίωμα του κάθε πρωθυπουργού να έχει ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του σε νευραλγικές θέσεις, ειδικά στην φοροδιαφυγή, όμως, οι έρευνες που είχε ξεκινήσει ο κ. Διώτης συνεχίζονται;
Μαθαίνουμε πως έχουν "παγώσει" και πως δεν υπάρχει διάθεση για συνέχιση τους. Ακόμη κι έτσι να είναι, μήπως κάποιος θα έπρεπε να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες ποιούς ερευνούσε ο κ. Διώτης, οι οποίοι φέρονται ως ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την εμμονή και το βάθος των ερευνών που γινόταν στις οικονομικές τους δραστηριότητες; Μήπως κάποιος οικονομικός εισαγγελέας πρέπει να κινηθεί και να αρχίσει έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θεωρείται πως υποκρύπτει τεράστια φοροδιαφυγή;
- Σοκ από τον καρατομημένο Ι. Διώτη:"Δεν μου έδιναν ούτε ένα υπάλληλο
- Έμαθα ότι φεύγω από την γραμματέα μου που το άκουσε στις ειδήσεις
- Ο μόνος που με πήρε για να με ευχαριστήσει ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας..."
Οι κυβερνώντες που δήθεν κόπτονται να κυνηγήσουν την φοροδιαφυγή αρνούνταν να αντικαταστήσουν τους 20 ανεπαρκείς υπαλλήλους της υπηρεσίας με άλλους 30 πιο παραγωγικούς όπως τους είχε ζητήσει ο Ι. Διώτης.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ο έως πρόσφατα επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών δύο πρώην υπουργών , δύο πρώην πολιτικών και πέντε νυν βουλευτών. Συνολικά το ΣΔΟΕ εξετάζει 1.000 φακέλους πολιτικών που υπηρέτησαν από το 1974 ως σήμερα.
Ζήτησε έξι επιπλέον υπαλλήλους, όχι με πρόσληψη αλλά με απόσπαση από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να φέρει όπως είπε σε υπουργούς Οικονομικών «ζεστό χρήμα, άμεσα εισπράξιμο στα ταμεία του κράτους». Και όμως, το αίτημά του δεν έγινε αποδεκτό. Ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πρώην εισαγγελέας κ. Ι. Διώτης, είπε ευθέως στην τελευταία σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο όπου μετείχε: «Αν αυτή τη στιγμή είχα οκτώ άτομα, αντί δύο που έχω, θα σας έφερνα 140 εκατ. ευρώ μόνο από τα σκάφη· αν είχα δέκα επιπλέον υπαλλήλους στα βόρεια σύνορα, θα σας έφερνα στα κρατικά ταμεία 1 δισ. ευρώ μόνο από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και του πετρελαίου». Ολοι τον κοίταζαν με κατανόηση, πλην όμως κανένας δεν έπαιρνε την απόφαση.
«Δεν ξέρω τι συνέβαινε. Ζητούσα επιπλέον υπαλλήλους για να κάνω τη δουλειά μου και δεν έρχονταν» έλεγε ο κ. Ι. Διώτης λίγες μόλις ημέρες μετά την αντικατάστασή του στην πιο νευραλγική υπηρεσία τού υπουργείου Οικονομικών, αυτή του ΣΔΟΕ, από τον μεσσήνιο εφοριακό κ. Στ. Στασινόπουλο. Ηθελε, όπως είπε πολλές φορές στους συνεργάτες του, να υπάρξουν άμεσες οικονομικές αποδόσεις με την προϋπόθεση μόνο της ενίσχυσης της υπηρεσίας του, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε ποτέ όχι μόνο από αυτή την κυβέρνηση, αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Είχαν αρχίσει σε κάποια στιγμή οι διαδικασίες για τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (κυρίως στους τομείς που ασχολούνταν με την πάταξη της φοροδιαφυγής), αλλά δεν προχώρησαν ούτε αυτές. Ζήτησε συγκεκριμένα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών ώστε να έρθουν να εργαστούν στο ΣΔΟΕ. Ζητούσε 120 επιπλέον υπαλλήλους, έδειξαν ενδιαφέρον 200, αλλά ξαφνικά οι διαδικασίες πάγωσαν. Ποιος ξέρει γιατί, αναρωτιέται σήμερα...
Νέοι... «Αδιάφθοροι»
Τέλος, επιδιώκοντας να αυξήσει τον αριθμό των λεγόμενων «κομάντος του ΣΔΟΕ» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και κυρίως της μετατροπής του ΣΔΟΕ ακόμη και σε εισπρακτικό μηχανισμό, ώστε να υπάρξει ζεστό χρήμα στα ταμεία, ζήτησε να μετακινήσει 20 υπαλλήλους (που κρίθηκαν ανεπαρκείς ή μη παραγωγικοί) σε άλλες υπηρεσίες και να τους αντικαταστήσει με άλλους 30, πιο νέους και προφανώς περισσότερο αδιάφθορους, αλλά του είπαν νέο «όχι».
Ο πρώην εισαγγελέας κ. Διώτης, ο οποίος ασχολήθηκε επί σειρά ετών με την εξάρθρωση της εγχώριας τρομοκρατίας, αντικαταστάθηκε ξαφνικά ενώ βρισκόταν σε σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη, υπεύθυνο στον νευραλγικό τομέα των εσόδων. Ουδείς από τους συμμετέχοντες γνώριζε το παραμικρό.
Σε εκείνη τη σύσκεψη μάλιστα δόθηκαν οδηγίες για την ενεργότερη πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού, όπως λέχθηκε από τον υπουργό, «υστερούμε ακόμα στα έσοδα, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα». Μετά τη σύσκεψη τον κράτησε ο κ. Στουρνάρας και του έδωσε κατ' ιδίαν οδηγίες για τις μελλοντικές κινήσεις και τους σχεδιασμούς του ΣΔΟΕ.
Οταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη και πήγε στο γραφείο του στην οδό Πειραιώς, η γραμματέας του τον πληροφόρησε ότι άκουσε από τις ειδήσεις πως αντικαταστάθηκε. Ο μόνος που τον πήρε τηλέφωνο για να τον ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες του ήταν ο κ. Στουρνάρας.
Ο κ. Διώτης σήμερα έχει μείνει χωρίς απασχόληση, με σύνταξη 1.700 ευρώ, και όπως λέει ακόμη δεν γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο αντικαταστάθηκε. Επρόκειτο μάλιστα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να εμφανιστεί, με πρόσκληση της ΔΗΜΑΡ, στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα πάταξης της φοροδιαφυγής. Γιατί, κατά τον κ. Διώτη, «η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει». Στους 15 μήνες που ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ ζητούσε συνεχώς να αυξηθεί η στελέχωση των υπηρεσιών όχι μόνο κατά της φοροδιαφυγής αλλά και αυτών για το ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος, του μοναδικού οικονομικού αδικήματος που εάν διαπράξουν οι πολιτικοί δεν παραγράφεται.
Το περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι ο κ. Διώτης είχε έτοιμο το σχέδιο της μετατροπής του ΣΔΟΕ από κατασταλτικό μηχανισμό σε εισπρακτικό, αλλά ούτε και αυτό προχώρησε. Δηλαδή, αντί το ΣΔΟΕ να βεβαιώνει τις παραβάσεις και να τις αποστέλλει προς είσπραξη στις ΔΟΥ, θα μπορούσε με ενίσχυση του προσωπικού του να εισπράττει και τα πρόστιμα που επιβάλλονταν στους φοροδιαφεύγοντες.
Σκάνερ... εισπράξεων
Λίγο πριν από την αντικατάστασή του είχε έρθει σε συμφωνία «ακόμη και με τον διάβολο», όπως ελέχθη, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κυρίως των τσιγάρων, στα βόρεια σύνορά μας. Ηρθε δηλαδή σε επαφή με μεγάλη καπνοβιομηχανία για την αγορά από την Ευρωπαϊκή Ενωση (με το σύστημα συγχρηματοδότησης) ενός ειδικού σκάνερ (αξίας 1,5 εκατ. ευρώ) για τον εντοπισμό των λαθραίων τσιγάρων, ένα σύστημα που έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: «Δεν γνωρίζω τώρα τι απέγινε αυτή η συμφωνία» έλεγε σε συνεργάτες του.
Οταν τον ρώτησαν σε πόσα εκατομμύρια υπολογίζει τα διαφυγόντα κέρδη από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η μόνη απάντηση που έδωσε ήταν: «Πολλά δισεκατομμύρια, αν και το ακριβές ποσό είναι απροσδιόριστο». Είκοσι επιπλέον υπαλλήλους ήθελε στα βόρεια σύνορα, που και αυτοί δεν του εγκρίθηκαν.
Στην τελευταία σύσκεψη στην οποία έλαβε μέρος είπε στο οικονομικό επιτελείο ότι μπορούμε να βγάλουμε γρήγορα χρήματα για τα ταμεία του κράτους και από την επιτροπή η οποία διαχειρίζεται μεγάλες φορολογικές υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ. Λόγω ελλείψεως υπαλλήλων, τους είπε, στην επιτροπή αυτή η διαδικασία δεν προχωρεί: εκκρεμούν 1.006 υποθέσεις, οι οποίες εάν υπάρξει επιπλέον προσωπικό θα μπορούσαν να διεκπεραιωθούν ταχύτερα, μέσα σε έναν ή δύο μήνες «και θα υπήρχε άμεση απόδοση εμβασμάτων δύο ή τριών εκατ. ευρώ». Ζήτησε μάλιστα η επιτροπή αυτή να συνεδριάζει και περιφερειακά, ώστε να φέρει αποτελέσματα πιο γρήγορα.
Επιπλέον βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα του ΣΔΟΕ για το καυτό θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είχαν σχηματιστεί έξι συνολικά φάκελοι που αφορούν συμβάσεις για υποβρύχια, αντιαεροπορικούς πυραύλους, μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και βεβαίως ογκώδης φάκελος αναφορικά με τις συμβάσεις για την προμήθεια των στρατιωτικών οχημάτων Mercedes, για τα οποία ως γνωστόν η γερμανική Δικαιοσύνη αποκάλυψε ότι δόθηκαν μίζες εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων και ελβετικών φράγκων σε αξιωματούχους από την Ελλάδα: «Οι έρευνες έχουν προχωρήσει αρκετά» περιορίζεται να πει ο κ. Διώτης.
«Μαύρο χρήμα» - Ελεγχος σε πέντε νυν βουλευτές
Το ΣΔΟΕ, όπως λέει ο κ. Ι. Διώτης για το ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος, είχε ζητήσει εδώ και τρεις μήνες το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών δύο πρώην υπουργών, δύο πρώην πολιτικών και πέντε νυν βουλευτών. Από μία νυν βουλευτή για την οποία ζητήθηκε να ανοίξει ο τραπεζικός λογαριασμός πριν από δύο μήνες, έγιναν στο μεταξύ πέντε οι νυν βουλευτές που μπήκαν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπήρξαν.
Συνολικά το ΣΔΟΕ αυτή την περίοδο εξετάζει περί τους 1.000 φακέλους για όσους υπηρέτησαν από το 1974 σε πολιτικές θέσεις. Ολους αυτούς τους φακέλους και την παρακολούθηση του ανοίγματος των λογαριασμών πολιτικών προσώπων θα αναλάβει τώρα η νέα ηγεσία του ΣΔΟΕ.
Ο κ. Διώτης λέει ακόμη ότι στους 15 μήνες που βρισκόταν στην υπηρεσία δεν δέχθηκε καμία πίεση ή καμία παρέμβαση στο έργο του. Είναι άλλωστε τέτοιος ο χαρακτήρας του που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, λένε όσοι τον γνωρίζουν. Δέχθηκε όμως, όπως αποκάλυψε σε συνεργάτες του, πολλές «οχλήσεις» από «περίεργους» για να μάθουν δήθεν αν έχει ανακαλυφθεί τίποτε... γενικώς!
"Δεν ξέρω τι συνέβαινε..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια κάποιον που θήτευσε τόσα χρόνια μες'τη σφηκοφωλιά, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει ταλέντο.
Θα του πρότεινα τώρα που παύθηκε να ξεκινήσει μια νέα καριέρα ως συγγραφέας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να γράψει ένα βιβλίο με αφάσιες ατάκες για παραπαίουσα ελίτ. Για αρχή προτείνω:
-"...δε το πιστεύω..."
-"...πως γίνεται αυτό..."
-"...τι μου λέτε τώρα...;"
-"...καλά θα τρελαθούμε..."
και άλλα...
ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΩΝ/ΝΕ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΙ Ο ΔΙΩΤΗΣ... ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ; ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού είναι οι "συνάδελφοι" του κ. Διώτη να διαμαρτυρηθούν για την καρατόμησή του; Αντίδραση υπήρξε από πουθενά; Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι μόνο η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θα μας σώσει. Μια γενικευμένη κατακραυγή θα τους έκανε να σκεφτούν πολύ πριν προχωρήσουν στην επόμενη "απομάκρυνση" και θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον επόμενο "αντικαταστάτη".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού από όσο κατάλαβα δεν τον απομάκρυνε ο πολιτικός του προϊστάμενος (Στουρνάρας), τότε ποιος τον απομάκρυνε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά που δεν καταλαβαίνουμε ποιος απομάκρυνε το Διώτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού δεν τον απομάκρυνε ο Στουρνάρας, δεν μένει άλλος από το Σαμαρά, που μάλιστα τον αντικατέστησε με συμπατριώτη του.
Τόσο μυαλό έχει ο Σαμαράς; Το κριτήριο είναι από που κατάγεσαι ή αν είσαι ικανός;
Και καλά ο Σαμαράς βάζει όποιον θέλει και όχι όποιον πρέπει.
Οι... "συγκυβερνώντες" Βενιζέλος και Κουβέλης, γιατί δεν αντιδρούν; Τί φοβούνται; Με τη μη αντίδρασή τους, χτίζουν σιγά-σιγά την εντύπωση ότι πράγματι κάτι φοβούνται!
Όταν θα ψάχνονται στις εκλογές να μη εκπλαγούν.
Και γιατί δεν βγαίνει ευθέως να μας πει τα ονόματα αυτών που ελέγχονταν και τα ποσά της αρπαχτής; τί φοβάται; Το απόρρητο που θα παραβιάσει και τις μηνύσεις που θα εισπράξει; τον λαό δεν τον σκέφτεται. Ας μιλήσει κάποιος επί τέλους!
ΑπάντησηΔιαγραφή