Απρόβλεπτες οι εξελίξεις στην Τουρκία
Η μικρή Αλμίνα ήταν μόλις ενός έτους. Το βράδυ της Δευτέρας βρισκόταν μαζί με τους γονείς της και την εξαδέλφη της στο κέντρο της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Η Δευτέρα ήταν ημέρα αργίας. Οι εορτασμοί της θρησκευτικής εορτής του Ραμαζανιού πλησίαζαν στο τέλος τους. Ο πατέρας της Αλμίνα, στρατιωτικός το επάγγελμα, είχε επιστρέψει στην οικογένειά του με άδεια. Η οικογένεια είχε την ατυχία να βρεθεί σε λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Στις 19:45 μία βομβιστική επίθεση στο κέντρο της πόλης έκοψε το νήμα της ζωής της Αλμίνα, των γονιών και της εξαδέλφης της. Η αιματηρή επίθεση, η οποία άφησε πίσω της εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες έφερε την τουρκική κοινωνία αντιμέτωπη με ένα οικογενειακό δράμα αλλά κυρίως με το Κουρδικό Ζήτημα. Για μία ακόμη φορά το πανίσχυρο τουρκικό κράτος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του.
Με το άκουσμα της είδησης της βομβιστικής επίθεσης, η προσοχή της τουρκικής κοινωνίας επικεντρώθηκε στη δράση του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να κατηγορήσουν τους Κούρδους αντάρτες. Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κράτησε τη σιωπή του. Την Τρίτη, με ένα σύντομο ανακοινωθέν, η ένοπλη πτέρυγα του αυτονομιστικού κινήματος πληροφόρησε τους υποστηρικτές του ότι δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη βομβιστική επίθεση. Η νέα βομβιστική επίθεση σηματοδοτεί την επικίνδυνη κορύφωση της έντασης στο Κουρδικό Ζήτημα το οποίο ταλανίζει την Τουρκία εδώ και χρόνια. Την τελευταία περίοδο, από το φλεγόμενο «μέτωπο» της νοτιοανατολικής Τουρκίας, φτάνουν σε καθημερινή βάση πληροφορίες σχετικά με την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τις πολύνεκρες συγκρούσεις. Οι Κούρδοι αντάρτες έχουν εισβάλει στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας και δίνουν μάχες σώμα με σώμα με τις δυνάμεις ασφαλείας για να εξασφαλίσουν τον πλήρη έλεγχο μιας σειράς «απελευθερωμένων» περιοχών και αστικών κέντρων.
Η σταδιακή αποσκίρτηση των Κούρδων από το κράτος της Συρίας εμπνέει το αυτονομιστικό κίνημα. Επιπλέον, οι Κούρδοι αντάρτες θεωρούν ότι η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με όλους τους γείτονές της αποτελεί ευκαιρία για την εξασφάλιση της αυτονόμησης των Κούρδων της Τουρκίας.
Η πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της πόλης Γκαζιαντέπ, μεταξύ άλλων, φέρνει στην επιφάνεια και μια άλλη, άκρως επικίνδυνη πτυχή του Κουρδικού Ζητήματος. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πολύνεκρη αιματηρή επίθεση, Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για την ενδεχόμενη εκδήλωση φαινομένων πογκρόμ και λιντσαρίσματος κατά των Κούρδων πολιτών της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την επίθεση στο Γκαζιαντέπ, εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης και επιτέθηκαν κατά οικισμών και πολιτικών γραφείων των Κούρδων. Μέσα σε λίγη ώρα, κτήρια τοπικών οργανώσεων του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το οποίο υποστηρίζουν οι Κούρδοι και οι σοσιαλιστές της Τουρκίας, παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους Κούρδους, φωνάζοντας εθνικιστικά και ισλαμιστικά συνθήματα. Τη νύχτα της Δευτέρας η κινητοποίηση διάφορων εθνικιστικών ομάδων στο Γκαζιαντέπ σε συνδυασμό με την σφοδρή αντίδραση της τουρκικής κοινωνίας προβλημάτισε τους Τούρκους αναλυτές και δημοσιογράφους. Διάφορα τουρκικά κανάλια κάλεσαν τους Τούρκους πολίτες να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να απέχουν από πράξεις βίας και βανδαλισμού.
Συντονισμός με ΗΠΑ για τη Συρία
Και ενώ η τουρκική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας εμφύλιας σύρραξης, σε στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον, η τουρκική κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στο μέλλον της Συρίας. Πρωταρχικό μέλημα της τουρκικής πλευράς στην κρίση της Συρίας είναι η αναχαίτιση της δράσης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στο βόρειο κομμάτι αυτής της χώρας. Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για να αναπτύξει την ακτίνα δράσης της τουρκικής διπλωματίας και του τουρκικού κεφαλαίου στη γειτονική Συρία, μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντησή τους στην Άγκυρα οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι αξιωματούχοι που στελεχώνουν τον αμερικανοτουρκικό «επιχειρησιακό μηχανισμό» συζήτησαν μια πιθανή, επικείμενη εισβολή της συμμαχίας των αραβικών και δυτικών δυνάμεων στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.
Εκτός από την ενδεχόμενη εισβολή, στις συζητήσεις των Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων τέθηκαν επί τάπητος και ζητήματα όπως η κοινή αντιμετώπιση της δράσης των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων στα εδάφη της Συρίας, τα χημικά όπλα της Δαμασκού, καθώς και η διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των διάφορων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας. Η συνάντηση του αμερικανοτουρκικού «επιχειρησιακού μηχανισμού» έγινε στην Άγκυρα την Πέμπτη και όπως μεταδόθηκε από τουρκικά μέσα, συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του επιχειρησιακού μηχανισμού για την μετά –Άσαντ εποχή, να δημιουργήσουν ουδέτερη ζώνη για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενώσουν όλες τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.
Σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες, η συνάντηση ήταν η πλέον λεπτομερής για τη Συρία και ότι οι συμμετέχοντες στο τέλος συμφώνησαν για τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν για να προληφθεί εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έπειτα από την κατάρρευση του καθεστώτος. Οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν να αναζητήσουν την υποστήριξη του ΟΗΕ για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης εντός των συνόρων της Συρίας καθώς και να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να εμποδιστεί το ΡΚΚ να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στην βόρεια Συρία. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τη βάση ραντάρ του Ινσιρλίκ ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...