Η Ελλάδα αιτία για τον αντιγερμανισμό της Ευρώπης
Η απώλεια της πολιτικής ηγεμονίας από την Γερμανία
Να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα κάτω από την ίδια οπτική… Η παραπάνω προτροπή της Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο των κοινών δηλώσεών της με τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση της σημαντικής συνάντησής τους στο Βερολίνο, προσφέρεται για διπλή ανάγνωση. Ή μάλλον για περαιτέρω εμβάθυνση των διαφορετικών οπτικών που η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος κατανοεί και προβληματίζεται.
Η περίπτωση της Ελλάδας τείνει να εξελιχτεί σε case study για την απώλεια μιας πολιτικής ηγεμονίας. Της Γερμανίας φυσικά, που στα χρόνια της κρίσης, εξελίσσεται στο μοναδικό πιθανότατα κράτος του κόσμου, το οποίο βγαίνει κερδισμένο. Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να κάνει υποχωρήσεις, ώστε να διευκολυνθούν και τα υπόλοιπα έθνη, στο πλαίσιο της διακρατικής αλληλεγγύης. Πόσο μάλλον, δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί.
Η συγκεκριμένη τακτική της Γερμανίας, ιδίως απέναντι στην Ελλάδα, έχει προβληματίσει τις κοινωνίες όλων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή όλοι ανησυχούν ότι μπορεί οι ίδιοι να είναι οι… επόμενοι, και να βρεθούν σε αντίστοιχα μειονεκτική θέση, όπως συμβαίνει σήμερα με την ελληνική κοινωνία.
Αποτέλεσμα; Ένα κλίμα υποβόσκοντος αντι-γερμανισμού, που θυμίζει τις πρώτες δεκαετίες μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει να εμφανίζεται στη συνείδηση των ευρωπαϊκών λαών. Από τον Βορρά, μέχρι το Νοτό. Δηλαδή, όχι μόνο μεταξύ των χωρών που βιώνουν την πολιτική και οικονομική «βαρβαρότητα» της γερμανικής εμπνεύσεως λιτότητας, αλλά και μεταξύ των κρατών που, υποτίθεται ότι ευημερούν, στο πλευρό του Βερολίνου.
Η Μέρκελ, γεννημένη στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, μπολιασμένη ωστόσο από την πολιτική εφηβεία της στην ίντριγκα και το παρασκήνιο, γνωρίζει ότι αν το συγκεκριμένο αντι-γερμανικό κλίμα διογκωθεί, μπορεί να προσλάβει διαστάσεις θύελλας. Και σπεύδει να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη, ζητώντας να υπάρξει μια «κοινή αντίληψη» Γερμανίας και Ελλάδας. Εννοώντας σε επίπεδο λαών.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος άργησε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι μη αναστρέψιμη για τη Γερμανία. Όσο για την «κοινή αντίληψη» που προτείνει, θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να πείσει ότι δεν εννοεί… να συμφωνήσουμε όλοι με τη Γερμανία.
Το Statesmen και οι άλλες σαμαροφυλλάδες σε χαρτί ιλουστρασιόν δεν μας ξεγελούν με ανούσια ψυχογραφήματα τη στιγμή που γίνονται συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για την τελική ισοπέδωση.
ΑπάντησηΔιαγραφή