Ελλάδα, η «Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης»
Στο πολιτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών, με τις απόπειρες μιας καταχρεωμένης χώρας, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας για να αποτρέψει τις επαναληπτικές εκλογές που θα την έφερναν πλέον πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ, εστιάζουν τα ξένα ΜΜΕ.
Την πιο επίφοβη όλων, χαρακτηρίζει την πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα ο Economist, ο οποίος αφιερώνει το τεύχος του στην οικονομική και πολιτική κρίση, κυκλοφορώντας με εξώφυλλο στο οποίο η Ελλάδα αποκαλείται «Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης».
Το περιοδικό εξηγεί πως αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές που συνεπάγεται το μνημόνιο, τότε η Ευρώπη θα κληθεί να λάβει δραστικά μέτρα, αφού οι επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ θα είναι τεράστιες- ιδιαίτερα αυτή την περίοδο έντασης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας- ενώ θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος «μετάδοσης» σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία.
«Την στιγμή που απαιτείται πολιτικός ρεαλισμός, η πολιτική έχει πέσει θύμα αυταπάτης με τους ηγέτες στις κυριότερες χώρες να πουλούν μισές αλήθειες που υπόσχονται μια ευκολότερη έξοδο» γράφει ο Economist, επισημαίνοντας: «Τα χειρότερα είναι στην Ελλάδα. Η μισή αλήθεια στην Αθήνα είναι ότι οι στενόμυαλοι βορειο-Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν στους Έλληνες τα δεινά που υπέστησαν. Η Ελλάδα πραγματικά υπέφερε: μεταξύ 2007-2012 η οικονομία της (εκτιμάται) ότι συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 1/5. Η οικονομία στραγγαλίζεται από σοβαρή έλλειψη…ρευστοτητας…Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα εκτός ευρώ; Πιθανώς…Ωστόσο η εγκατάλειψη του ευρώ θα δημιουργούσε επίσης χάος, θα κατέστρεφε τις καταθέσεις και συχνά- όπως και στο παρελθόν- τα πλεονεκτήματα (μιας εξόδου) θα μπορούσαν να ξεφουσκώσουν γρήγορα».
Στο φάσμα εξόδου της Ελλάδας από ευρώ αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Parisien, τονίζοντας ότι μετά τις βουλευτικές«η χώρα βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, ακόμη και αν χθες φάνηκε ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας ήταν κοντά. Πιθανή επίπτωση: μια έξοδος από το ενιαίο νόμισμα, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Ολάντ».
«Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ το οποίο- αν διαρκέσει πολύ- θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε οικονομικό χάος: ανίκανη, εδώ και τέσσερις ημέρες, να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, η Ελλάδα, στριμωγμένη οικονομικά, θα φύγει από το ευρώ; Ένα ερώτημα ταμπού που πλέον τίθεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε χθες οι βρετανοί μπούκερς αποφάσισαν να σταματήσουν τα στοιχήματα για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αρνούμενοι να ρισκάρουν για ένα σενάριο που πλέον θεωρούν πολύ πιθανό…Ποτέ, από όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους το 2010, η κατάσταση σ' αυτή την μικρή χώρα δεν τρομοκράτησε τόσο πολύ τις χρηματαγορές και την Ευρώπη» γράφει η γαλλική εφημερίδα.
«Οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε συνομιλίες ενότητας» μεταδίδει το BBC: «Το πολιτικό αδιέξοδο έφερε προειδοποιήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η βυθισμένη στο χρέος Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ αν δεν τηρήσει (το πρόγραμμα) σκληρών περικοπών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων» επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, αναφερόμενο στην πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών αν δεν ευοδωθούν οι τελευταίες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Για ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας κάνουν λόγο οι Financial Times, σημειώνοντας πως μια συμφωνία των πολιτικών αρχηγών θα απέτρεπε τις επαναληπτικές εκλογές που θα έφερναν την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ.
Πολεμουν τον ευατον τους οι βαρβαροι .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σβησουν το ΦΩΣ θα βασανιστουν εσαει στα σκοταδια .ΟΨΟΜΕΘΑ .