Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί δεν θέλουν έλεγχο του χρέους;

Οι εκλογές τελείωσαν, τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους μας, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε. Η λαϊκή ετυμηγορία ακύρωσε το μνημόνιο. Οι πρώην συγκυβερνήτες, παρ’ όλο που καταποντίστηκαν και η ενδοτική πολιτική τους αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία του λαού, συμπεριφέρονται σαν να μην άλλαξε τίποτα. Προβάλλοντας τρομοκρατικά ψευτοσενάρια καταστροφής θέλουν να ολοκληρώσουν την παράδοση της χώρας μας στους διεθνείς τοκογλύφους, και να οδηγήσουν τους Έλληνες χωρίς δουλειά στην απόλυτη φτώχια και δυστυχία. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Τα διαπλεκόμενα εργολαβικά ΜΜΕ και οι μισθωμένοι δημοσιογράφοι τους εμφανίζουν μόνο τρομοκρατικά αδιέξοδα και εξαπολύουν επικοινωνιακή επίθεση ενάντια στη προοπτική κυβέρνησης καταδίκης του μνημονίου.

Χθες, Τρίτη (8/5/2012), ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πέντε άξονες που θέτει ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, θέτει και τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το δημόσιο χρέος.

Ο λογιστικός έλεγχος του χρέους δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε τελικά πόσο χρωστάμε, να μάθουμε σε ποιους τα χρωστάμε, να μάθουμε πόσα από αυτά κατέληξαν σε τσέπες κυβερνητικών ημετέρων, να μάθουμε πόσα πήγαν στις τράπεζες, να μάθουμε πόσα πήγαν για έργα, για την Ολυμπιάδα, για την παιδεία, για την υγεία, ή όπου αλλού. Πόσα πήγαν για αγορά οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία, την Αμερική, τη Γαλλία, τη … Με ποιούς όρους, επιτόκια, αντισταθμιστικά, μεσάζοντες, κλπ.

Από την πλούσια βιβλιογραφία και πρακτική γύρω από το λογιστικό έλεγχο κρατικού χρέους μαθαίνουμε πότε ένα χρέος είναι «απεχθές». Για παράδειγμα αν μια εκλεγμένη κυβέρνηση παραχαράξει τη λαϊκή εντολή και προβεί σε μη νόμιμες ενέργειες κατά το δανεισμό (όπως φαινόμενα διαφθοράς, προσωπικού πλουτισμού, δόλιες πράξεις, αγορά όπλων που χρησιμοποιούνται στην καταπίεση του λαού, υπερτιμολογημένες κρατικές προμήθειες και δημόσια έργα, συμμετοχή σε επιθετι­κούς πολέμους, δημιουργία υποδομών που ωφελούν μικρές μειοψηφίες, κ.ά.), μπορεί να γίνει αιτία δημιουργίας «απεχθούς χρέους».

Δείτε το βίντεο, ένα απόσπασμα από το DEBTOCRACY του Άρη Χατζηστεφάνου, που παρουσιάζει το αποτέλεσμα του λογιστικού ελέγχου του χρέους του Ισημερινού.


Πρόσφατο παράδειγμα λογιστικού έλεγχου χρέους και έμπρακτη εφαρμογή των αποτελεσμάτων του στις διεθνείς σχέσεις αποτέλεσε η περίπτωση του χρέους του Ισημερινού το 2008. Ο σημερινός πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, το 2007 κάλεσε το ΔΝΤ για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Δεν προχώρησε αμέσως σε άρνηση πληρωμής αλλά πρώτα άνοιξε τη διαδικασία του διεθνούς λογιστικού ελέγχου του χρέους (audit). Συγκρότησε διακομματική επιτροπή, υπό το γενικό εισαγγελέα της χώρας, σε συνεργασία με την Επιτροπή για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), ξένους οικονομολόγους και νομικούς μεγάλου κύρους. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, ο Κορέα, επικαλούμενος συγκεκριμένες σκανδαλώδεις συμβάσεις, κήρυξε στάση πληρωμών το Δεκέμβριο του 2008. Απευθύνθηκε επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία τον υποστήριξε στην επιλογή του, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της χώρας να μη πληρώσει χρέη που δημιούργησαν προηγούμενες διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Οι πιστωτές αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν, με τελικό αποτέλεσμα να δεχτούν μόλις 35 σεντς για κάθε δολάριο που χρωστούσε η χώρα.

Η προσπάθεια του Ισημερινού στέφθηκε από επιτυχία. Ο Ισημερινός διέγραψε μονομερώς – ως παράνομο («απεχθές» ή «επαχθές») – μέρους του χρέους του. Παρά την πίεση των αγορών, οι συνέπειες για τον Ισημερινό δεν υπήρξαν καταστροφικές. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ανάπτυξη, το 2010 αναπτύχθηκε κατά 3,7% και για το 2011 η ανάπτυξη πλησιάζει το 5%.

Όσο για το ευρώ και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αντίδραση του Ελληνικού λαού βοηθάει στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο αγώνας των λαών (Ισπανών, Ιρλανδών, Πορτογάλων, Ιταλών, Γάλλων, Ρουμάνων …) θα διαμορφώσει μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση, της ευημερίας των λαών, και όχι των αγορών του κεφαλαίου των τοκογλύφων και των τραπεζιτών.

Στη χώρα μας η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 60.000 υπογραφές πολιτών για να ανοίξει τα βιβλία του δημόσιου χρέους. Υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία, επιστήμονες κύρους και πιστοποιημένης τεχνικής επάρκειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που μπορούν να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο λογιστικός έλεγχος του χρέους οδηγεί σε έναν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό προς όφελος του λαού.

Πανπαν

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Συγνώμη αλλά τον λογιστικό έλεγχο του χρέους τον προτείνεις όταν επι δεκαετίες οι κυβερνώντες δανείζονται ασύστολα, κάνουν διορισμούς, μοιράζουν επιδόματα, κάνουν ολυμπιάδες κλπ. Εκείνα τα χρόνια οι αριστεροί ήταν στη βουλή και έβλεπαν το χρέος να εκτοξεύετε παρόλα αυτά ζητούσαν και άλλες προσλήψεις και άλλα ρουσφέτια και άλλα έξοδα και άλλα δάνεια. Μην μας το παίζουν τώρα παρθένες που θέλουν να διαγράψουν το χρέος που όλοι βοήθησαν στη δημιουργία του. Αν είσαι εντάξει κάνεις έλεγχο τότε, αν το ζητήσεις την ώρα που σε σουτάρουν απο τη ζώνη τότε είσαι μάλλον βλάκας και συνυπεύθυνος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΔΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @12:9
    Ο Θεος να σε λυπηθη γιατι νομιζης οτι μιλας και κατι λες , αλλα δεν λες τιποτα .
    Οταν διωχνουν τις ολιγαρχικες ΧΟΥΝΤΕΣ , μετα γινεται ο ελεγχος .
    Η μηπως φοβασε οτι θα πεινασης αν σε διωξουν οι βαρβαροι ;
    Θα πεινασεις ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ και θα σου παρουν και το κεφαλι , αμα λαχει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Iστοσελίδα συγκέντρωσης υπογραφών για επιτροπή λογιστικού ελέγχου: www.elegr.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΕΞΑΛΛΟΥ, Ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ 12.09 ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗ ΝΔ). ΠΟΙΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΡΕ ΦΑΡΙΣΑΪΚΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ; ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ; ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΧΕ ΞΕΒΙΔΩΘΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΕ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΔΙΑΚΑΩΣ; ΣΕ ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝΤΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ; Ή ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ Η ΝΔ; ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟ ΧΑΒΑ ΣΟΥ Ή ΤΟ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τετοιος λαος ειμαστε και μπροστα στο γκρεμο τρωγομαστε, γι αυτο θα παθουμε οσα παθουμε, μπορει και να μας αξιζει.Τα παιδακια λυπαμαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε Ανώνυμε 3:44,

    Φαίνεται πως τελευταία βάλαμε μυαλό και συμπνέουμε σαν λαός. Μη δίνεις σημασία σε διχαστικά σχόλια, γιατί βρίσκονται σε πανικό οι Πασοκο-Νεοδημοκράτες. Αν γίνει λογιστικός έλεγχος, δε θα βρίσκουμε κελιά να κλείσουμε τα φιλαράκια του Τσοχατζόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eιναι ενα παρα πολυ καλο & ευνοητο ερωτημα..που ενισχυεται περισσοτερο υστερα απο τα προσφατα δημοσιευματα περι της "ΧΟΝΤΡΗΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ του Λονδινου & τα 2 δις της Morgan.S.(διαπιστευμενη αποδοχη λαθους)
    αλλα επισης στα δικα μας γεγονοτα αφου οταν ρωτησαν για τον λογαριασμο των Ολυμπιακων ..
    οι απαντησεις των εκτιμησεων ενδεικτικά των Ο.Α του 2004. ειναι
    *του ΠΑΣΟΚ (6 δισεκατομμύρια ευρώ),

    *της ΝΔ (10 δισ.),

    *της Σοφίας Σακοράφα (27 δισ.)

    *και του Σπύρου Καπράλου, επικεφαλής της ΕΟΕ, που εκτιμά

    «χωρίς να βάζει την υπογραφή του»

    το κόστος των Αγώνων σε περίπου 8 δισεκατομμύρια, στο μέσο των δύο πρώτων υπολογισμών.

    *** «Υπήρξε αρκετή δημιουργική λογιστική και πολλά έργα έγιναν με τόση ταχύτητα και βιασύνη που κόστισαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε», σχολιάζει ο κ. Καπράλος.

    τα συμπεράσματα δικά σας .. γιατί "τσακώνονται" να μας σώσουν οι "σωτήρες"..

    αφού είναι πάρα-πάρα-πάρα πολλά τα λεφτά & "αφορολογιτα" μαλιστα
    γιαυτο λεω πως Τουμπα-Κολοτουμπα & ξανα Εγερθητι..ΟΛΟΙ.
    Είναι η ώρα -μάλλον αργήσαμε κιόλας- να καθαρίσουμε
    την "ήρα από το σταρι"

    για να ελαφρύνουμε το μέγεθος του όγκου των υποχρεώσεων μας ως άτομα.. και ως χώρα..

    -(για να μπορέσουμε να κολυμπήσουμε στα πολύ-πολύ βαθιά)-

    Αν ΟΝΤΩΣ οι δανειστές θέλουν να έχουν διασφαλισμένα τα λεφτά τους..

    πρέπει να φροντίζουν να είναι ΥΓΕΙΕΣΤΑΤΟΣ ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ και οχι εξαθλιωμένος

    …γιατί αυτό παραπέμπει σε ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ σκοπιμότητες....(μπλα-μπλα κλπ.)

    τοτε οφειλουν να Νομοθετηθεί η Απαγόρευση Χορήγησης Δανείων σε Πρόσωπα, Επιχειρήσεις και Κράτη,

    όταν οι Δανειζόμενοι δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τα Δανειζόμενα.

    Θα πρέπει να Νομοθετηθεί ως μια σοβαρή Κολάσιμη Πράξη που να καταδικάζεται πολύ αυστηρά.

    το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σαφως ειναι ΑΝΑΘΕΜΑ...αφού σήμερα ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ..

    και μάλλον υποψιαζομαι πως έρχεται η ώρα της -"ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ"- και του ηθικού & φυσικού αυτουργού

    αυτης της περιεργης οικονομικής κρίσης..
    περισ. εδω: http://www.eglimatikotita.gr/2012/05/euro.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωστε υπαρχουν ακομη ...ας πουμε σκεπτομενοι , που δεν εχουν παρει τιποτα ΧΑΜΠΑΡΙ , περι κκε και ΣΙΑ ;
    Τελικα ειχε δικιο αυτος που τους πρωτοειπε ΚΟΥΚΙΑ .

    Ναι ρε φιλε , εσυ ο γνωστικος , που λες να μην ειμαστε σκορπιοι και οτι μονο ενωμενοι θα ελευθερωθουμε απο τους προδοτες ,αλλα οταν το κκε ΠΧ , επι τη εμφανιση του , σκαβη τα θεμελια του Εθνους , πως να ενωθουμε για να ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ; ΠΩΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]