Ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή κρίση χρέους
Η ΕΕ απέρριψε την πρόταση της Γερμανίας να μπει Επίτροπος στα Ελληνικά δημοσιονομικά (εκχώρηση κυριαρχίας για οικονομική βοήθεια) αλλά η λογική της Γερμανικής πρότασης δεν έχει εκλείψει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Ή θα κάνει στάση πληρωμών (default) ή θα διαπραγματευτεί κάποιον συμβιβασμό.
Η εκχώρηση κυριαρχίας θα ήταν φυσιολογική εάν η Ελλάδα ήταν Εταιρία ή άτομο, και συμβαίνει σε εταιρικές χρεoκοπίες. Αλλά για ένα έθνος, είναι διαφορετικό. Ο λαός είναι αυτός που καθορίσει τι κάνει το έθνος, και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι θεμελιώδης αρχή στην Ευρώπη.
Το επιχείρημα της Γερμανίας βασίζεται στην αποτυχία του Ελληνικού κράτους, και κατ αυτήν, οι πιστωτές έχουν την δύναμη και το ηθικό έρεισμα να αφαιρέσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Υπάρχουν δύο γενεσιουργές αιτίες στο πρόβλημα. Η πρώτη είναι οι κρατικές παροχές. Η δεύτερη είναι η εξαγωγική πολιτική της Γερμανίας. 40% του Γερμανικού ΑΕΠ είναι από εξαγωγές, οι περισσότερες προς την ΕΕ. Με όλη την κουβέντα τους για δημοσιονομική πειθαρχία οι Γερμανοί έχουν κίνητρο να ενθαρρύνουν την κατανάλωση και ζήτηση των εξαγωγών τους στην Ευρώπη. Χωρίς αυτές, η Γερμανία θα ήταν σε ύφεση (depression). Η Γερμανία χρησιμοποίησε θεσμούς της ΕΕ για να διατηρήσει αυτή την ζήτηση. Η Γερμανία μέσω Ευρωζώνης ενθάρρυνε επιτόκια που δεν θα υπήρχαν φυσιολογικά σε άλλα κράτη μέλη. Η Γερμανία διευκόλυνε επισφαλείς και ανεύθυνες πρακτικές δανεισμού για απορρόφηση της βιομηχανικής παραγωγής της και αυτό δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό.
Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες εξαπάτησαν τους πιστωτές τους, αλλά μια πιο πλήρης εξήγηση είναι ότι η Γερμανία εν γνώσει της έκανε τα στραβά μάτια.
Η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί τους περιορισμούς της Γερμανίας αλλά μπορεί και να προβεί σε στάση πληρωμών. Η στάση πληρωμών μπορεί και να μην έχει σημαντικά διαφορετικές συνέπειες από την ρύθμιση. Δεν είναι προφανές ότι ακόμη και με στάση πληρωμών δεν θα έχει μελλοντική πρόσβαση στις αγορές.
Πιο σημαντικά, η στάση πληρωμών θα αποσοβήσει την εσωτερική πολιτική κρίση της εκχώρησης κυριαρχίας. Μέρος της κρίσης είναι η αντιπάθεια για την λιτότητα. Αλλά μέρος της κρίσης είναι η εκχώρηση κυριαρχίας. Η ανάμνηση των Ναζί είναι υπάρχει. Επιτροπεία, μαζί με λιτότητα θα ήταν πιθανά εκρηκτική.
Δεν είναι σαφές ότι οι Έλληνες θα κάνουν στάση πληρωμών. Αυτό θα είχε σαν συνέπεια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και αυξημένη εθνική κυριαρχία. Είτε μείνει στο ευρώ είτε βγει, θα υπάρξουν αρνητικές οικονομικές συνέπειες, και με το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, η στάση πληρωμών μπορεί να είναι λιγότερο οδυνηρή.
Οι Γερμανοί έχουν το δίλημμα των άλλων χωρών με προβλήματα, και έχει αποφασίσει να παραδειγματίσει την Ελλάδα. Και ακόμα και εάν η Γερμανία κάνει πίσω, οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι διακυβεύεται η δημοκρατία τους. Παρ' όλη την ανευθυνότητα στον δανεισμό, η εξέλιξη της επιτροπείας θα ήταν κρίσιμη για όλη την Ευρώπη.
Οι Γερμανοί θέλουν ελεύθερο εμπόριο στην Ε και ζήτηση για τα προϊόντα τους. Παράλληλα η Γερμανία δεν πρέπει να θέλει επιστροφή σε αντι-Γερμανικά αισθήματα. Η κρίση έχει πάψει να είναι Ελληνική ή Ιταλική και έχει κρίση του ρόλου της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Germany's role in the European Debt Crisis
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...