Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όροι τυπολογίας σύμβασης Cooper από την πίσω πόρτα;

“Το Συμβούλιο της Επικρατείας στην γνωμοδότησή του (υπ΄ αριθμ. 2/2012) επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγνωρίζει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα επί των πηγών υδρογονανθράκων στην επικράτεια τους, καθώς και ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να βάζουν περιορισμούς ή να αρνούνται την πρόσβαση στις δραστηριότητες διερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων σε φορέα που ελέγχεται από τρίτη χώρα ή υπηκόους τρίτης χώρας.”
Πηγή: Καθημερινή

Με απλά λόγια: οι διαγωνισμοί θα πρέπει μεν να γίνονται με διαφανή κριτήρια για όλους, αλλά το Ελληνικό κράτος ΔΕΝ έχει δικαίωμα να περιορίσει ή να αρνηθεί την πρόσβαση στους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες σε εταιρία που ελέγχεται από ευρωπαϊκή χώρα η οποία, λ.χ. δεν υποστηρίζει το δικαίωμα της ανακήρυξης Ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο ή, συγκεκριμένα, στο σύμπλεγμα της Μεγίστης!

Για να προλάβω θεωρίες περί Δικαίου της Θάλασσας ως μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου, σημειώνω ότι αν δοθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε μία ευρωπαϊκή εταιρία π.χ. στο Ιόνιο, παύει να υπάρχει διαπραγματευτικό κίνητρο στη χώρα η οποία ελέγχει αυτή την εταιρία ώστε να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας ως μέρος της διαδικασίας ένταξής της – να μην πιάσω πιο σοβαρά διαπραγματευτικά επιχειρήματα και πω ακριβώς το αντίθετο…

Περιορισμός ή άρνηση πρόσβασης μπορεί να τεθεί μόνο σε εταιρία από χώρα ΕΚΤΟΣ Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και αν αυτή υποστηρίζει τις Ελληνικές θέσεις!

Θεωρητικό(;) τυχαίο ερώτημα: το Ελληνικό κράτος έχει δικαίωμα να περιορίσει ή να αρνηθεί την πρόσβαση σε ευρωπαϊκή εταιρία η οποία ελέγχεται από π.χ. Τούρκους ή Αιγύπτιους με Βρετανική ή Γερμανική υπηκοότητα;

Έχει λοιπόν γίνει κατανοητό ότι η διαδικασία η οποία έχει υιοθετηθεί μέχρι σήμερα και ακολουθείται στην πράξη από το Ελληνικό κράτος ως προς την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων (Ιόνιο & μισή Κρήτη τώρα, Αιγαίο μέχρι Κύπρο αργότερα) εξυπηρετεί ΑΛΛΑ συμφέροντα και όχι τα Ελληνικά;

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]