Η Ελλάδα σε νιρβάνα...
Οι Ρώσοι θέλουν, οι Αμερικανοί το ψάχνουν, οι Ευρωπαίοι πιέζουν και όλα δείχνουν πως, μαζί με την οικονομία, η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει και τα «θερμά μέτωπα» που προκαλεί η τιτανομαχία των γιγάντων της ενέργειας...
Τη στιγμή που η Λευκωσία αναζητά την πιο προσοδοφόρο λύση για τη συνεργασία στα «οικόπεδα» με αποδεδειγμένα κοιτάσματα, η Αθήνα πολιορκείται από ενδιαφερόμενους που θέλουν να πάρουν μέρος στον «χορό του μαύρου χρυσού» που θα στηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι όλοι μαζί δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ συμφερόντων, που σε διαφορετικές εποχές και σε άλλες καταστάσεις όλοι θα επιθυμούσαν να αποφύγουν...
Μετά τις κινήσεις των Κυπρίων, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, αποδίδουν ένα πολύ καλό κοίτασμα φυσικού αερίου και ελπίδες για άλλα γειτονικά, οι Τούρκοι έκαναν τη δική τους κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα. Έβαλαν στο «παιχνίδι» τη βρετανοολλανδική BP, με την οποία υπέγραψαν αρχική συμφωνία για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κύπρου και ανατολικά του Καστελόριζου.
Για να δείξουν πόσο... καλοπροαίρετοι είναι, οι καρντάσηδες παραχώρησαν στην ευρωπαϊκή πολυεθνική και μία περιοχή στα εδάφη των Κούρδων, στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου θα γίνουν χερσαίες έρευνες. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η συμφωνία είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική για την Άγκυρα, καθώς από τη θαλάσσια παραγωγή (όταν κι εφόσον ξεκινήσει) θα παίρνει το 50% και από τη χερσαία το 70%. Επιπλέον, όλες τις έρευνες και τον εξοπλισμό θα τα χρηματοδοτήσει η BP.
Παιχνίδι στην Κύπρο
Την ίδια στιγμή οι Ισραηλινοί «πολιορκούν» τόσο τους Κύπριους όσο και τους Έλληνες με τις... πλάτες των Αμερικανών, που εξακολουθούν να εκφράζουν με όλους τους τρόπους το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για όσα συμβαίνουν κι όσα πρόκειται να συμβούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τη Δευτέρα βρέθηκε στο Τελ Αβίβ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέχεια των επαφών που άνοιξε πρώτος ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην επίσημη ανακοίνωση γίνεται λόγος για συνομιλίες που αφορούσαν την «εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης υδάτων, όπου το Ισραήλ διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία».
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, το περιβάλλον και οι υδάτινοι πόροι είναι η βιτρίνα. Το βασικό θέμα ήταν οι ενεργειακές συμφωνίες.
Εν τω μεταξύ, ο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», το ρωσικό αεροπλανοφόρο, μαζί με τα συνοδευτικά σκάφη, προσεγγίζει την Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει ασκήσεις και θα επιτηρεί την περιοχή όσο διάστημα παραμείνει μεταξύ Συρίας και κυπριακών χωρικών υδάτων.
Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις παρεμβαίνοντας (όπως συνηθίζουν) στο παρασκήνιο.
Τα ελληνικό κόλπο
Στο «παιχνίδι» έχουν μπει και οι Γάλλοι, με το Κρατικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, που έχει αναλάβει το έργο του συμβούλου της κυβέρνησης στην υπόθεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Είναι γνωστό πως γαλλικές εταιρείες (βλέπε Total) περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους του κόσμου.
Οι Γερμανοί, πάντως, εμφανίζονται να σφυρίζουν αδιάφορα, αλλά μόνο αδιάφοροι δεν είναι. Μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη το πετρέλαιο, κυρίως έπειτα από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream , που μεταφέρει φυσικό αέριο κατευθείαν από τις ρωσικές πηγές, αλλά δεν θα αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε μία δραστηριότητα που μπορεί να τους αποφέρει τεράστια κέρδη.
Πολύ περισσότερο δεν θα αφήσουν ζωτικό χώρο σε «παίκτες» άλλων ισχυρών δυνάμεων, τώρα που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως δικό τους προτεκτοράτο.
Οι πρώτες περιοχές που θα βγάλει... στο σφυρί η κυβέρνηση είναι νότια της Κρήτης και στη Δυτική Ελλάδα, με περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην πρώτη, αλλά με περισσότερα στοιχεία από παλαιότερες έρευνες στη δεύτερη.
Ακούγονται διάφορες φήμες για εταιρείες και κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τις έρευνες και στη συνέχεια την παραγωγή, αλλά προς το παρόν καμία επίσημη πρόταση δεν έχει κατατεθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Ο λόγος είναι απλός: Ούτε οι Τούρκοι ούτε το πλαίσιο ούτε κάτι άλλο. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ξέρουν πως, όσο πιο βαθιά στην κρίση χωθεί η χώρα, τόσο η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη αδυναμία, με αποτέλεσμα στις όποιες διαπραγματεύσεις να συμφωνήσει με οποιοδήποτε τίμημα. Ακόμη και με ψίχουλα...
Απούσα
Την ίδια στιγμή στο «παιχνίδι των αγωγών» η Ελλάδα φαίνεται πως έχει χάσει σημαντικό έδαφος, καθώς όλες οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως τα σενάρια που συζητούνται σε πολύ υψηλά κλιμάκια και σε διεθνές επίπεδο προκρίνουν λύσεις που δεν περιλαμβάνουν τη χώρα μας... Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αγωγός ITGI (Τουρκία - Ελλάδα -Ιταλία) θεωρείται το πιο «ώριμο» (προωθημένο) έργο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο αγωγός που μπορεί - λόγω συγκυριών και με κατάλληλες διπλωματικές κινήσεις - να «γεμίσει» με αέριο κάθε προέλευσης επιλύοντας το πρόβλημα αναζήτησης προμηθευτών.
Το γεγονός είναι ένα: Με βάση τις τελευταίες κινήσεις των βασικότερων «παικτών» της αγοράς, το θέμα των αγωγών βρίσκεται ένα βήμα πριν από την «Ενεργειακή Γιάλτα». Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας θα απουσιάζει από αυτήν τη μοιρασιά προς όφελος μνηστήρων και ανταγωνιστών.
Άλλωστε η προσωρινή συγκυβέρνηση επισήμως δεν έχει ως προτεραιότητά της να ασχοληθεί με τέτοιας... μικρής σημασίας θέματα. Όπως ισχυρίζεται, την ενδιαφέρει να διασώσει τη χώρα από την καταστροφή! Εκτός αν το ενεργειακό περιλαμβάνεται στο μεγάλο πακέτο των εκκρεμοτήτων που θα κληθεί να ρυθμίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου τελούσα υπό το «σύνδρομο Ζολώτα».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...