Το σχέδιο “Μπαρμπαρόσα” της Άγκυρας στην Μεσόγειο
Το έντονο διεθνές ενδιαφέρον για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο από την έναρξη της γεώτρησης για φυσικό αέριο στην Κύπρο, αντικατοπτρίζεται στην… υπερσυγκέντρωση πλωτών και εναέριων στρατιωτικών μέσων στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία φαίνεται ότι αναπροσαρμόζει ριζικά τον προσανατολισμό της, όσον αφορά την ανάπτυξη του στόλου του πολεμικού ναυτικού της.
Το σχέδιο «Μπαρμπαρόσα», το οποίο έχουν θέσει σε εφαρμογή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έρχεται να ενσαρκώσει τις πρόσφατες αναφορές του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες δεν περιορίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά επεκτείνονται «από τη Διώρυγα του Σουέζ, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Η Τουρκία περιστοιχίζεται στις τρεις πλευρές της από θάλασσα και θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα οικονομικά συμφέροντα και την ασφάλειά της».
Οπως αναφέρουν στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, η έναρξη των γεωτρήσεων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν συγκεντρώσει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη σε πλωτά και εναέρια μέσα από το 1974 και μετά. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η τόσο έντονη κινητικότητα καταδεικνύει και την αποφασιστικότητα του διεθνούς παράγοντα να παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις, αλλά και να παρέμβει σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης.
Εμφανή την παρουσία τους από την πρώτη στιγμή των γεωτρήσεων έχουν κάνει στην περιοχή οι ΗΠΑ, με το πολεμικό πλοίο «Monterey». Μάλιστα, τα αμερικανικά πλοία που προσεγγίζουν την Κύπρο είναι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, από τα πλέον σύγχρονα. Συνεχείς διελεύσεις πραγματοποιούν και άλλα αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίσημη αποστολή τη Λιβύη. Με διακριτική παρουσία, φροντίζοντας όμως να καταγραφεί το στίγμα τους, κοντά στην Κύπρο διέρχονται συχνά ένα ρωσικό πλοίο, με ανεπτυγμένα συστήματα κάλυψης του ίχνους του, ενώ καταγράφεται, επίσης, γερμανική και βρετανική παρουσία.
Αυξημένες περιπολίες στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιούν ισραηλινά πολεμικά πλοία, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν εναέριες περιπολίες. Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή πλέουν τα σκάφη που συμμετέχουν στη νατοϊκή επιχείρηση UNIFIL, στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου, καθώς και πλοία της επιχείρησης Active Εndeavour για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου όπλων και εκρηκτικών, ανάμεσά τους και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού.
Η Τουρκία έχει στείλει τρία πολεμικά πλοία, που τις τελευταίες ημέρες είναι ελλιμενισμένα στην Αμμόχωστο, όπου έχει καταπλεύσει και το ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις». Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Bergen Surveyor», το οποίο έχει μισθώσει η Αγκυρα, κινείται δυτικά της Κύπρου.
Μέχρι τον Ινδικό
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η απόφαση της Τουρκίας να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Μπαρμπαρόσα», δείχνει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προσανατολίζονται σε ενίσχυση της παρουσίας της Τουρκίας στις θάλασσες. Από την ανάπτυξη των δυνάμεων που προβλέπει το σχέδιο, καθίσταται εμφανές ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να έχει διαρκή και ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στο Σουέζ, στον Περσικό Κόλπο, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, με διαρκείς περιπολίες πολεμικών πλοίων.
Προκειμένου να καταγράψει παρουσία στις περιοχές αυτές και να υποδηλώσει το ενδιαφέρον της, το τελευταίο τρίμηνο στολίσκος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αφού πέρασε το Σουέζ, επισκέφθηκε λιμάνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Πακιστάν, την Ινδία, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...